Pilíře důvěry. Jak si lidé hledají realitku

Jakub Zámiš | rubrika: Komentář | 20. 8. 2019 | 2 komentáře
Bombastické webovky ani billboardy realitním kancelářím klienty nepřitahují. O partnerech pro milionové transakce rozhodují doporučení známých, důvěryhodnost a odbornost jednotlivých makléřů a členství v profesních komorách.
Pilíře důvěry. Jak si lidé hledají realitku

Prodej nebo pronájem nemovitosti je zásadní krok s vážnými dopady a pojí se s ním silné emoce. Podle čeho se potenciální prodejci či pronajímatelé rozhodují, které realitní kanceláři dají důvěru? Odpovědi našel průzkum Quantum reality – Realitní kanceláře Praha. Zúčastnilo se ho 685 respondentů, kteří v anketě odpovídali například na to, podle jakých klíčů určují důvěryhodnost realitní kanceláře nebo kde tyto informace získávají.

Nejdůležitější jsou podle výsledků průzkumu osobní reference. Většina respondentů dá na zkušenosti svých známých a přátel, díky kterým si můžou udělat představu o průběhu spolupráce.

Druhým nejčastějším zdrojem referencí jsou internetové vyhledávače, diskuzní fóra a sociální sítě, skrze které mohou pátrající leckdy i kontaktovat autory komentářů a doptat se jich na detaily. Mnoho dotazovaných dále uvedlo, že zásadní vliv na jejich rozhodování mají i názory odborníků z realitních kanceláří publikované v médiích.

Průzkum: Důvěryhodnost realitních kanceláří

Zdroj: Quantum Reality.

Tváře táhnou

Vedle referencí spokojených zákazníků realitní kanceláře jsou podstatné i výsledky a pověst konkrétních makléřů, kteří mají o klienta pečovat. Víc než 71 procent dotázaných dokonce uvedlo, že jsou pro ně výsledky a pověst konkrétního makléře důležitější než značka realitní kanceláře. Víc než 68 procent dotazovaných si myslí, že by realitní makléř měl být i certifikovaným odhadcem nemovitostí. Jako téměř nepodstatné se pro rozhodnutí naopak ukázalo být to, kolik makléřů ta která kancelář má.

Víc než polovina dotazovaných dále jako rozhodující faktor uvedla aktivní členství kanceláře v některé z profesních organizací, které své členy zavazují například k dodržování etického kodexu nebo pravidel ochrany klientů. Tedy například v Asociaci realitních kanceláří, která v současnosti sdružuje téměř stovku realitních kanceláří, nebo ve sdruženích Realitní komora České republiky či Česká komora realitních kanceláří.

Zkušenosti především

Respondenti se také přiznali, že kvalitnější služby očekávají od těch kanceláří, které jsou na trhu déle a mají víc zkušeností. Moderní design webových stránek naopak příliš důležitou roli nehraje. Pouhých šest procent dotazovaných shledalo důležitou viditelnost značky – tedy to, kolik má billboardů, inzerátů nebo televizních reklam.

Výsledky průzkumu nám potvrdily, že na realitním trhu hraje důležitou roli důvěryhodnost. Lidé hledají především spolehlivého partnera s prokazatelnými zkušenostmi – ať už jím má být realitní kancelář, nebo konkrétní makléř.

Odhad-zdarma.cz

Online kalkulačka Odhad-zdarma.cz je vytvořená na základě mnohaletých zkušeností na pražském realitním trhu. Odhad tržní ceny je stanoven na základě údajů z několika různých zdrojů, jako jsou například informace z katastru nemovitostí o realizovaných prodejích, cenové mapy, inzerce atd. Dále je výpočet upraven speciálně vyvinutým algoritmem. Existují samozřejmě i atypické nemovitosti, u kterých může být odhad tržní ceny nepřesný, takže je možné zdarma požádat o upřesnění tržní ceny. Celá služba funguje on-line bez lidského faktoru, zdarma a zároveň bez požadavku kontaktních údajů.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services