Nemovitosti: Čas vystavit vysvědčení. Jak si letos vede trh s realitami

Daniel Kotula | rubrika: Analýza | 3. 7. 2019 | 4 komentáře
Co se letos stalo na (zejména pražském) trhu s nemovitostmi. Co se ještě stane. A tipy pro prodávající i kupující.
Nemovitosti: Čas vystavit vysvědčení. Jak si letos vede trh s realitami

Polovička roku 2019 je za námi a k dispozici je poměrně dost ukazatelů a dat, na jejichž základě můžeme hodnotit kondici realitního trhu a usuzovat na tendence, které se na něm projevují, a především budou projevovat v budoucnu. Jen předesílám, že převážně se zabývám trhem pražským. Něco sice platí pro český trh s nemovitostmi obecně, v něčem je Praha zvlášť od některých regionů odlišná. Pořád je ale největší…

Na začátku roku to vypadalo, že zájem o nemovitosti vychládá a opadá. Potvrdilo se to v dalších měsících, nebo se trh zmátořil a obchoduje se zase čileji? Zkusme si na pomoc vzít několik statistik, ze kterých se aktivita na trhu dá vyčíst:

První takovou statistikou je počet kupních smluv zapsaných do katastru nemovitostí pro území Prahy. Data máme k dispozici za první čtvrtletí roku 2019, při porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku to vypadá na pokles počtu prodejů v Praze skoro o čtvrtinu.

 

leden až březen 2018

leden až březen 2019

Změna v %

Množství úplatných změn vlastnictví v katastru nemovitostí, katastrální pracoviště Praha

6877

5201

-24,37 %

Zdroj: Český úřad zeměměřičský a katastrální

Druhou statistikou je počet a objem poskytnutých hypoték. Informace máme za leden až květen 2019 a pro celou Českou republiku. Meziročně v Česku počet poskytnutých hypoték klesl zhruba o 27 procent a jejich objem se snížil o zhruba 21 procent. Je ale taky patrné, že počet i objem hypoték v meziročním srovnání zase postupně narůstá a situace se po prudkém propadu začátkem roku pomalinku stabilizuje.

Poskytnuté hypotéky. Srovnání 2018 a 2019

 

2018

2019

Změna v %

 

Počet

Objem (mld. Kč)

Počet

Objem (mld. Kč)

Počet

Objem

Leden

7783

16,50

4764

10,93

-38,79 %

-33,76 %

Únor

7446

15,96

4961

10,88

-33,37 %

-31,83 %

Březen

9087

19,25

6658

14,75

-26,73 %

-23,38 %

Duben

7896

16,87

6395

14,62

-19,01 %

-13,34 %

Květen

7819

16,76

6977

15,93

-10,51 %

-4,95 %

Celkem

40 031

85,34

29 775

67,11

-25,62 %

-21,36 %

Zdroj: Hypoindex.cz

Další statistikou je počet nabídek nových bytů v Praze. Poslední známá data jsou ke konci dubna 2019: počet nabídek nových bytů meziročně vzrostl o pětinu.

 

duben 2018

duben 2019

Meziroční změna v %

Počet nabídek nových bytů, Praha

4827

5775

19,64 %

Zdroj: www2.deloitte.com

A jak je na tom nabídka starších bytů v Praze? Orientačně nám může posloužit počet inzerátů na nejsledovanějším realitním portálu sreality.cz: meziročně se nabídka zvýšila zhruba o pět procent:

 

21. 6. 2018

21. 6. 2019

Změna v %

Počet nabídek bytů na prodej Praha

5804

6068

4,55 %

Zdroj: Sreality.cz

Ještě se pro zajímavost můžeme podívat, jak dlouho zůstávají byty v Praze v nabídce. Podle portálu reality.idnes.cz se meziročně prodloužila doba nabízení bytů v Praze z 80 na 96 dní, prodat trvá déle. Můžu to potvrdit i zkušenostmi z vlastní praxe. Na prohlídky chodí proti loňsku odhadem polovina lidí a než se najde vážný zájemce o koupi, je to otázka spíš měsíců než týdnů, jak jsme byli zvyklí v minulých letech.

Suma sumárum – silný útlum a realitního trhu není nějaký pocit, dokládá ho praxe i čísla.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Co se vlastně stalo a jak to bude dál

Hlavní příčinu poklesu zájmu o nemovitosti vidím v nabídkových cenách. Zažili jsme několik let rychlého růstu cen, donekonečna ale tímhle tempem růst nemůžou. Ceny jsou zatím vyšponované na maximum a těch, co v Praze na koupi nemovitosti dosáhnou už prostě zbylo málo. Dalším faktorem jsou opatření ČNB na zpřísnění pravidel při poskytování hypoték, ty pokles zájmu o nemovitosti ještě prohloubily.

Poptávka po nemovitostech je úzce spojena se všeobecnou ekonomickou situací a náladou. Když se nezaměstnanost drží při zemi a naopak rostou mzdy a zisky firem, je poptávka po nemovitostech vždycky vysoká. Takové období prožíváme právě teď, a dokud. to tak bude, nečekejme významnější pokles cen realit.

Samozřejmě, pokud nás čeká ještě pár let růstu ekonomiky a výplat a kupní síly, pak se dá čekat, že se pomaličku každý rok budou zvedat i ceny domů a bytů. Pokud naopak přijde krize, lidi se začnou bát o práci nebo o ni rovnou přijdou, mzdy budou klesat, podnikatelé budou bojovat o přežití, pak se ceny se pohnou dolů – a to třeba i velmi rychle a i v řádech desítek procent. Možná si řeknete, že Praha je místo, kde ceny nemovitostí nikdy neklesnou – a v zásadě to může být pravda z dlouhodobého hlediska, když se díváte optikou desítek let. Ale krátkodobě za krize ceny klesají o desítky procent i v metropolích jiného kalibru, než je Praha – v Londýně nebo New Yorku. A nevidím jediný důvod, proč by se Praze měl pokles vyhnout.

Odrážky

Nemovitosti v Praze

  • ceny nemovitostí letos už neporostou
  • nebudou ale ani klesat
  • počet prodaných nemovitostí v Praze poklesne v roce 2019 proti loňsku o cca 15 procent
  • nabídka nemovitostí, zvlášť novostaveb, se bude zvětšovat
  • doba prodeje se bude prodlužovat
  • když nabídnete prodej za loňskou cenu, do pár měsíců prodáte
  • když si k loňské ceně budete přirážet, máte malou šanci
  • úroky hypotéky můžou kvůli konkurenci ještě maličko klesnout, můžete se dočkat speciální akce, ale počítejte v zásadě s dnešní úrovní sazeb

Kdybych chtěl koupit

Rozhodující je, jestli chcete kupovat nemovitost na dlouho, nebo počítáte s tím, že byste ji za několik let posílali zase dál. V druhém případě bych za aktuální tržní ceny nekupoval. Pravděpodobnost, že ceny budou za pár let nižší, je příliš vysoká, spekulace by se mohla nevyplatit.

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Daniel žije na volné noze, podniká jako realitní makléř pro Prahu v kanceláři RE/MAX City, kterou také spoluvlastní, a kde se věnují zejména prodeji a pronájmu nemovitostí. Píše články, pořádá kurzy investování do nemovitostí a občas nějakou tu nemovitost taky koupí. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, oženil se a má dvě děti.

Pokud počítáte s tím, že nemovitost ve vašem vlastnictví zůstane dlouho, deset a víc let, koupě bych se nebál ani za dnešní ceny. Dlouhodobě hodnota nemovitostí v Praze nejspíš poroste. Na druhou stanu, pokud to nehoří, není taky kam spěchat. Je dost pravděpodobné, že bude přibývat nemovitostí v nabídce, a že se tedy při větším výběru ceny zvedat nebudou.  Díky tomu, že je obecně méně kupujících, můžeme narazit i na nabídku za dobrou cenu nebo si dobrou cenu vyjednat. V Praze bude přibývat nabídek zejména v novostavbách, a to s ohledem na to, že právě v tomto roce je plánována rekordní bytová výstavba.

Kdybych chtěl prodat

Zásadně lepší doba na prodej v blízké budoucnosti nebude. Možná za deset nebo patnáct let zažijeme další vrchol cen nemovitostí… Ale pokud se nechcete o nemovitost tak dlouho starat, pronajímat ji (pokud se k tomu vůbec hodí) a pokud máte lepší plány, kam s penězi za ni, pak můžete s klidem v duši prodat teď, neproděláte.

A kdybych byl developer…Prodával bych co nejdřív, i kdybych měl jít s cenou trochu dolů. Počet nových bytů půjde nahoru a prodat za slušnou cenu je jednodušší teď, když je v nabídce ani ne šest tisíc nových bytů, než když bude jich bude třeba devět tisíc.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services