Schillerová schovala do balíčku další zdražení: Za zápis v katastru

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 17. 6. 2019 | 20 komentářů
Buď je inflace mnohokrát vyšší, než jsme si doteď mysleli. Nebo jednoduché oznámení zabere úředníkovi skoro celý den. Nevěříte? Nejspíš i proto se k takovým vysvětlením radši nikdo nehlásil.
Schillerová schovala do balíčku další zdražení: Za zápis v katastru

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí má od příštího roku stoupnout na dvojnásobek, tedy z dosavadních 1000 na 2000 korun. Navrhuje to ministerstvo financí v poslední verzi „daňového balíčku“, kterou předalo do Poslanecké sněmovny.

Původní plán, který ministerstvo poslalo k připomínkám na začátku letošního dubna, o poplatku vůbec nemluvil – týkal se především zvyšování daní z lihu, tabáku a hazardu. Nepočítala s tím ani verze, kterou ministryně Alena Schillerová (za ANO) podrobně představila v polovině května a následně poslala do vlády.

Zvýšení správního poplatku přidalo ministerstvo do balíčku v tichosti až dodatečně. Vyhnulo se díky tomu jak povinnosti poslat návrh do připomínkového řízení, tak povinnému hodnocení dopadů takového kroku. S výjimkou mimořádných situací, které opravdu nepočkají, by přitom měly úřady připravovat podobné nápady s předstihem a po důkladné analýze. Také opoziční návrhy odmítá vláda často právě s tím, že by měly projít standardním legislativním procesem.

Podobně jako zdanění výher to působí jako snaha narychlo vybrat peníze, kde se dá. Důvody, proč chce ministerstvo zdražit katastr až takhle výrazně, nevypadají věrohodně. A ta čísla taky nesedí.

Anketa

Líbí se vám, když zdražení na dvojnásobek navrhuje ministryně potichu, na poslední chvíli, bez povinného kolečka připomínek?

O kolik že stouply ceny?

Poplatek za vklad do katastru se naposled zvyšoval od roku 2012. I tenkrát to byl skok: z 500 na 1000 korun.

Ministerstvo teď v návrhu píše, že „zvýšením těchto správních poplatků na dvojnásobek by byla alespoň částečně pokryta inflace, ke které došlo od roku 2012, a alespoň částečně zohledněny vyšší administrativní náklady řízení vedených katastrálními úřady v důsledku rekodifikace soukromého práva“.

Ve skutečnosti nebyla inflace od roku 2012 víc než dvojnásobná – ceny stouply zhruba o desetinu. I kdyby je ministerstvo chtělo pokrýt zcela, ne jenom částečně, měl by poplatek zdražit na maximálně 1200 korun – i s rezervou pro příští roky.

Druhý důvod – vyšší administrativní náklady – podrobněji vysvětluje ministerstvo zemědělství. Právě pod něj katastrální úřady ve vládě spadají. „Došlo k významnému navýšení nákladů, které souvisí se zasíláním oznámení majitelům nemovitostí. Od roku 2014, kdy vstoupil v platnost nový občanský zákoník, je o změnách v katastru informován výrazně větší počet osob. Český úřad zeměměřický a katastrální od té doby rozesílá upozornění všem dotčeným osobám ke každému návrhu k provedení změn v zápisu do katastru před jeho vlastním provedením. Toto opatření významně chrání majitele nemovitostí před podvodnými převody, které se v minulosti stávaly,“ vysvětluje Vojtěch Bílý, mluvčí ministerstva zemědělství.

Ani jeden z úřad bohužel zatím nedodal konkrétnější výpočet, jak náklady mohly stoupnout téměř na dvojnásobek. Poštovné za dopis do vlastních rukou, tisk oznámení a obálka by se měly vejít do 100 korun. I s inflací je tady ještě pořád zbývajících 700 korun, které – v době postupující digitalizace katastru a obecně elektronizace státní správy – připadají na údajnou práci jednoho úředníka s jedním, víceméně automatizovaným oznámením. A to nepočítáme s datovými schránkami nebo s už existující možností objednat si „hlídače změn“ (za něj se platí zvlášť).

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Skutečný důvod zdražování tak naznačuje předseda katastrálního úřadu Karel Večeře. „České poplatky za vklad jsou v současnosti prakticky nejnižší v celé Evropě. Na Slovensku se platí v přepočtu zhruba 1800 českých korun, při zrychleném zápisu do dvou týdnů pak dokonce 7200 Kč. Paušální částku využívá rovněž Nizozemsko, kde je přibližně 4000 Kč. V Rakousku je to 60 eur a k tomu 1,1 procenta z ceny nemovitosti. V Německu je poplatek podle hodnoty nemovitosti, v případě rodinného domu obvykle 400 eur,“ říká Večeře.

Inflaci vidí, když se to hodí

Na poplatcích za vklady do katastru teď stát vybírá kolem 740 milionů korun ročně, uvádí ministerstvo. Po navrhovaném zvýšení na dvojnásobek očekává růst příjmů o 695 milionů – vzhledem k meziročnímu poklesu vkladových řízení o pět až sedm procent.

Ministryně financí znova ukazuje, že dokáže vnímat jak inflaci, tak růst mezd. Ovšem hlavně v případě, když je potřeba ohlídat si, aby kvůli tomu neklesaly příjmy státu. Když by stejný argument měl lidem pomoci, odmítá ho. Příkladem jsou návrhy Pirátů a ODS na zvýšení základní daňové slevy na poplatníka. Ta zůstává na stejné úrovni dokonce už od roku 2008 (katastr jenom od 2012), ale navzdory inflaci i růstu mezd ji Schillerová odmítá aspoň částečně zvýšit.

Rostou?

Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?


Z výher nad 100 000 korun nově zaplatí daň i sami hráči. Ať už jde o Sportku, Fortunu, Účtenkovku, dostihy nebo kasino.

Překvapení v daňovém balíčku: Část výhry odevzdáte státu

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 6. 2019 4:12, Tomáš Smolík

Parazit!

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2019 13:16, D

A kolikrát za život vkládáte nemovitosti do katastru ? Když máš na nemovitost, tak tě již další tisícovka navíc jistě nepoloží.

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Partners Financial Services