Prodej nemovitosti. Dát, či nedat realitce exkluzivitu?

Jan Hájek | rubrika: Jak na to | 27. 12. 2018 | 6 komentářů
Realitní kanceláře zpravidla stojí o to, aby vás při prodeji mohly zastupovat exkluzivně. Je exkluzivita výhodná jen pro ně, nebo na ní může vydělat i zákazník?
Prodej nemovitosti. Dát, či nedat realitce exkluzivitu?

Zdroj: Shutterstock

Když s realitní kanceláří uzavřete smlouvu o exkluzivitě, dáváte jí tím výhradní právo zastupovat vás jako vlastníka při prodeji nemovitosti. Ať už je exkluzivita sjednána v samostatné smlouvě nebo zahrnuta jako doložka ve smlouvě jiné, pro makléře znamená následující: má jistotu, že když se bude snažit, vyplatí se mu to, protože získá odměnu. Má tedy motivaci investovat do kvalitního nafocení, homestagingu, tedy vkusného zaranžování interiéru před focením, i do placené inzerce.

Makléři tedy mívají takové smlouvy v oblibě. Co ale znamenají pro jejich zákazníky? Jednak to, že po smluvenou dobu nemůžete prodat nemovitost jinde (respektive můžete, ale se sankcí). Zároveň byste ale měli získat lepší servis a ve výsledku prodat za vyšší cenu.

Jan Hájek

Jan Hájek

Jednatel Quantum reality - Realitní kancelář Praha. Narodil se v roce 1976 v Rokycanech. Po vysoké škole začal obchodovat s nemovitostmi. V realitní kanceláři Quantum reality působí od jejího vzniku.

Komentář: Jak to bude s cenami nemovitostí?

Pár dobrých rad, jak vybrat realitku

Proč exkluzivitu

Když od vás makléř nemá exkluzivitu, může ho to svádět k tomu, aby svou péči věnoval nejprve nemovitostem, u kterých exkluzivitu sjednal. To samozřejmě pro prodávajícího není ideální situace. Navíc pokud realitní makléř (respektive realitka) sežene zájemce o koupi, bez exkluzivity ho to tlačí k tomu, aby vám doporučil slevit z kupní ceny dříve, než by třeba bylo nutné – jeho zájmem v takové chvíli je, aby se prodej uskutečnil co nejdřív a on získal odměnu.

Smlouva o exkluzivitě tento nesoulad zájmů odstraní, rozdílné zájmy prodávajícího a makléře sladí. Makléř s exkluzivitou se nemusí bát, že pokud obchod nedotáhne, „vyfoukne“ mu ho i s provizí makléř od konkurence. Místo co nejrychlejšího prodeje tak má větší motivaci soustředit se na prodej za nejvyšší možnou cenu.

Víc realitek = větší šance?

Spousta lidí si myslí, že je lepší zadat nemovitost hned několika realitním kancelářím. Věří, že by tak mohli oslovit více zájemců a dosáhnout na vyšší prodejní ceny. V praxi to tak bohužel často nefunguje. Různé realitky a jejich makléři se totiž navzájem nebudou koordinovat, a tak se může stát, že nemovitost bude inzerována s různými cenami. Potenciální zájemce zpravidla zareaguje na tu nejnižší nabídku. Navíc usoudí, že potřebujete prodat rychle a možná bude ještě tlačit na snížení ceny.

Druhé riziko spočívá v tom, že inzeráty se můžou lišit nejen v kupní ceně, ale i v popisu nemovitosti. Pokud se zájemce dočte v několika různých inzerátech o té samé nemovitosti pokaždé něco jiného, jeho důvěru to může značně nalomit. Obzvlášť pokud se budou lišit některé důležité parametry.

Co si ve smlouvě pohlídat

Pokud nejste stoprocentně přesvědčeni, že je dobré naložit hledání kupce své nemovitosti na bedra jediné realitní kanceláře, nemusíte exkluzivitu sjednávat hned třeba na celý rok. Není špatně ji poskytnout na zkoušku na pár týdnů nebo měsíců, během kterých se přesvědčíte, jestli makléř dělá svoji práci dobře – tedy zda vám aktivně shání potenciální kupce a zda s vámi dobře komunikuje. Exkluzivitu pak samozřejmě můžete udělit znovu, třeba i na delší období.

Aby smlouva nebyla porušena, obvykle se v ní sjednávají i sankce za její nedodržení. Ověřte si, aby nebyly nepřiměřeně vysoké. Věnujte také pozornost tomu, zda si realitka do smlouvy nevložila klauzuli o tom, že v případě neúspěchu s prodejem náklady na propagaci realitní kanceláři uhradíte vy.

Smlouva o exkluzivitě by měla určitě obsahovat smluvní strany, specifikaci nemovitosti, která se má prodat, a výši odměny za zprostředkování prodeje. Důležité jsou i podmínky odstoupení od smlouvy. Také je dobré si ve smlouvě výslovně sjednat, jaké služby vám realitní makléř za možnou provizi a poskytnutou exkluzivitu dodá, tedy jak bude nemovitost propagovat a co vše pro prodej udělá. Seriózní realitní kancelář nemá potřebu smlouvou o exkluzivitě dostávat své klienty dostávat do nevýhodné pozice.

Za kvalitní realitní kancelář hovoří její reference. Stává se, že na vlastních webových stránkách některé realitky uvádějí smyšlená doporučení, nicméně pokud budete čerpat z více zdrojů, jako jsou například reference na Google, Firmy.cz nebo Facebooku, můžete získat dobrou představu, co od konkrétní realitní kanceláře očekávat. Pro ještě větší míru jistoty prověřte ve vyhledávačích či sociálních sítích profily, které referenci poskytly, abyste zjistili, zda si realitní kancelář nevytvořila reference sama.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 12. 2018 9:29, Pavel

Fuj! Toto je čistý PR článek. Absolutní nesmysl! Kdo někdy prodával nemovitost, tak moc dobře ví, že bez realitky je to vždy efektivnější. A s exkluzivní smlouvou už vůbec nic nezmůžete. Naopak realitka má provizi jistou a bez práce! A ta provize je ve statisicich. Mnohé realitky se ohání právním servisem. K smíchu... smlouvu vám sestaví právník za pár tisícovek, a bonitu kupce taky řešit nemůže (tj. jestli se něco nepokazí těsně před podpisem smlouvy). A to nemluvím o absolutní neprofesionalitě makléřů. Je to jenom extrémně předražená seznamka pro prodejce a kupce.

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services