Pár dobrých rad. Jak vybrat realitní kancelář

Jan Hájek | rubrika: Jak na to | 24. 10. 2018
Chcete prodat nebo pronajmout nemovitost? Ne každý se obejde bez spolehlivého partnera – realitní kanceláře. Jak ale mezi stovkami zvolit tu pravou? Poradíme, na co si dávat pozor.
Pár dobrých rad. Jak vybrat realitní kancelář

1. Na rovinu

Kvalitní realitní kancelář hraje s klienty na rovinu. A začíná to už u ceny za její služby: kancelář by měla jasně říkat, kolik a za co zaplatíte, pokud se rozhodnete využít jejích služeb. Její makléř by vám měl detailně popsat, jak bude hledání zájemců vypadat, jaké smlouvy se budou podepisovat a kdy můžete čekat první výsledky. Když vám bude cokoli nejasné, třeba kolem smluv nebo úschovy peněz, realitní kancelář by vám všechno měla vysvětlit. Bez prodlev a srozumitelně.

2. Cena je grunt

S čím by realitní kancelář měla v první řadě poradit, to je vhodná prodejní cena nebo výše nájmu. Že nikdo nechce prodávat nebo pronajímat pod cenou, to je asi jasné. Nebezpečné ale je stanovit si cenu příliš vysoko. Přestřelená nabídková cena může majitele nemovitosti poškodit. Může se pak stát, že nemovitost zbytečně dlouho zůstává viset na realitních webech, což snižuje její atraktivitu. Cena, za kterou se nemovitost nakonec prodá, pak bývá nižší, než mohla být, kdyby se od začátku cena stanovila realisticky a správně. Realitka, která bez řečí akceptuje cenu, se kterou přijdete vy sami, není úplně důvěryhodná. Správně by s vámi měla rozebrat, zda je vámi požadovaná cena reálná či nikoliv. Seriózní makléř vás upozorní i v případě, že vaše představa o ceně je nižší než skutečná tržní cena.

V online kalkulačce odhad-zdarma.cz si můžete doporučení realitní kanceláře snadno ověřit. Bezplatně, rychle a bez nutnosti vkládání osobních údajů v ní získáte odhad nemovitosti online i optimální výši nájmu.

Jan Hájek

Jan Hájek

Jednatel Quantum reality – realitní kancelář Praha. Narodil se v roce 1976 v Rokycanech. Po vysoké škole začal obchodovat s nemovitostmi. V realitní kanceláři Quantum reality působí od jejího vzniku.

Komentář: Jak to bude s cenami nemovitostí?

3. Hledejte reference

Při výběru realitní kanceláře by mělo platit, že rozhodujícím faktorem je kvalita a odbornost jejích pracovníků – realitních makléřů. Právě makléř totiž nejvíc ovlivní, jestli najdete vhodnou protistranu a obchod proběhne rychle, hladce a úspěšně. To, že realitní kancelář nese známou značku, ještě nutně nevypovídá o tom, jak kvalitní je konkrétní makléř v jejích barvách. Hledejte a žádejte tedy nejen reference realitní kanceláře, ale i konkrétního makléře.

Pokud od známých víte, že dotyčný makléř v nedávné době něco prodával, ptejte se na jejich názor. Hledejte reference na internetu. Jestliže má realitní kancelář na svém webu zpětnou vazbu od bývalých klientů, je to dobré znamení. Málokdo si ale vystaví negativní hodnocení. nezapomeňte se proto ptát vyhledavačů a sociálních sítí, co se o realitce a jejích makléřích píše. Přitom mějte na paměti, že není výjimka, že si realitní kanceláře píšou recenze samy. Snadným průzkumem jde však zjistit, zda jsou skutečné. Velkou nápovědou může být například to, když reference na sociálních sítích pocházejí z neaktivních profilů.

4. Vybírejte zkušené

Zkušenosti jsou to nejcennější, co vám může makléř nabídnout. První roky v oboru se makléř teprve učí. Pokud má podporu zkušeného makléře, který koriguje první profesní krůčky nováčka a konzultuje s ním nejasné situace, nemusí to být problém. Ale to nebývá bohužel vždycky pravidlem.

Pokud prodáváte nemovitost, zeptejte se, jaké nemovitosti makléř v nedávné době prodával. Nejlepší pro vás bude někdo, kdo má zkušenosti s prodejem nemovitostí podobných té vaší.

Napovědět také může, co má makléř v současnosti v nabídce. Má tam převážně nemovitosti podobající se té vaší? Skvěle, budete zřejmě v dobrých rukou. Má tam samé kancelářské prostory, když vy chcete najít nájemce do své garsonky? Pak bude asi lepší zkusit někoho jiného. Ideální také je, aby makléř v aktuální nabídce neměl nemovitostí příliš. Pak by mu na tu vaši nemuselo zbývat dostatek času.

Co číst dál

Aby realitka byla dobrý sluha, a ne špatný pán:

Šest rad dTestu, jak nenaletět realitce

Daň z převodu nemovitosti dneska platí kupující. To ale neznamená, že jste z placení venku:

Prodáváme nemovitost: Jak na daně

5. Velká, nebo místní?

Možná máte dojem, že nejlepší je vždy využít služeb velké, celorepublikové kanceláře. Realitní kancelář s působností po celé republice sice může být dobrá volba, ale také můžete narazit. Velké realitky často fungují na principu franšízy. Každá pobočka má pak jiného majitele, který své aktivity zastřešuje známou obchodní značkou. Přestože v podmínkách zastoupení jsou většinou definované nároky na udržení kvality a dobrého jména, nemusí vždy platit, že se požadované standardy daří dodržovat i v praxi. Reference, které najdete pro celou kancelář, pak například nemusí patřit k franšíze ve vašem městě.

Znalost prostředí je klíčová. Jednou z největších předností realitní kanceláře by kromě spolehlivého servisu a kvalitních smluv měla být právě znalost místního realitního trhu – jaké možnosti poskytuje okolí dané nemovitosti a jaké jiné nemovitosti jsou poblíž k dispozici.

Velkou roli pro správné posouzení prodeje konkrétní nemovitosti hraje také budoucí vývoj dané lokality. Realitní makléř, který zná svůj trh, bude vždy dobře vědět, jaké výhody či nevýhody má bydlení v dané lokalitě dnes a jaké výhody či nevýhody bude mít v horizontu několika měsíců nebo let.

Text vznikl ve spolupráci s realitní kanceláří Quantum reality.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Partners Financial Services