Kupujete nový byt od developera? A máte rádi své peníze?

Lukáš Zelený | rubrika: Jak na to | 14. 2. 2018 | 1 komentář
Už vás nebaví každý měsíc platit nájem a chtěli byste do vlastního? Možná vás zaujal byt v novostavbě. Čtěte, co všechno hlídat při koupi bytu od developerské společnosti, když chcete, aby vám životní investice nepřinesla zbytečné starosti.
Kupujete nový byt od developera? A máte rádi své peníze?

Předpokládejme, že už jste si vybrali jeden, dva nebo tři projekty, které vás zaujaly. Že jste si prověřili a porovnali ceny, že jste zvážili výhody i nevýhody lokality. Obecných rad pro ty, kdo chtějí koupit byt, je na internetu víc než dost.

Rozhodli jsme se tedy v dTestu připravit sadu specializovanějších rad, zaměřených speciálně na toho, kdo si chce pořizovat nový byt v některém z developerských projektů.

1. Proklepněte si developera

V ideálním případě si developera prověřte už před konzultací nebo prohlídkou, nejpozději ale před podpisem jakékoliv smlouvy. K dispozici jsou vám veřejné rejstříky a (samozřejmě s jistou rezervou) celý internet. Před podpisem jakéhokoliv dokumentu si také ověřte, že jednáte opravdu s člověkem, který je k tomu oprávněný.

Kdy je na místě zbystřit?

Pokud narazíte na negativní kauzu spojenou se jménem společnosti, nebo naopak pokud nenajdete skoro nic, žádné informace o společnosti nebo jejích předchozích dokončených projektech.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

2. Neznalost neomlouvá

Zkontrolujte právní stav nemovitosti, jestli na ní například není věcné břemeno, a stavební dokumentaci. Základní informace z katastru nemovitostí jsou přístupné online, zdarma a všem – a je k tomu dobrý důvod. Se zapsanými údaji má každý možnost se seznámit a na jejich neznalost se zpětně nedá „vymlouvat“.

Při vážném zájmu je ideální nechat si vystavit výpis s podrobnějšími informacemi. Vystaví vám ho třeba na Czech POINTu na poště nebo na úřadě. Kontrolovat budete především zapsaného vlastníka, a zda na nemovitosti nelpí nežádoucí věcná práva – zástavní právo, věcná břemena a podobně. Není od věci si ověřit i to, jestli má developer vyřízený úvěr u financující banky a jak je zajištěný.

Určitě zkontrolujte, jestli má developer všechna územní rozhodnutí a stavební povolení. Nejsou výjimečné případy lidí, kterým byla zrušena rezervační smlouva, protože developer nakonec nedostal pro svůj projekt povolení.

3. Co je psáno, to je dáno

Pečlivě schraňujte všechny podklady. Pokud vám budou chtít předat byt, jehož parametry se budou rozcházet s těmi, které byly smluveny a přislíbeny, budete to muset nějak dokázat. Trvejte na tom, aby veškeré vlastnosti bytu i přislíbené vybavení byly zaznamenané na papíře, nespokojte se s „dobrým slovem“. Kromě prostorových vizualizací si vyžádejte i technické výkresy s přesně zadanými parametry. Dost možná se vám budou při předávání hodit.

Lukáš Zelený

Lukáš Zelený

Autor je vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

4. Odborná rada k nezaplacení

A to především v případě, že patříte mezi ty, kterým je svět nemovitostí a stavebnictví opravdu hodně vzdálený. Možná se vám za profesionální rady nechce utrácet, ale v porovnání s cenou bytu nebo i „jen“ s možnými ztrátami, když zanedbáte obezřetnost, nejde o velké částky.

Smlouvu si zase nechte přehlédnout od právníka.

Při předávání bytu, nebo ještě lépe už během výstavby si můžete přizvat externího odborníka, který se specializuje na inspekci nemovitostí pro kupující.

5. Předání není formalita, ale klíčový okamžik

Pokud se rozhodnete, že se nebudete řídit předchozí dobrou radou, a budete byt při předávce kontrolovat sami, najděte si aspoň základní rady na internetu. Ideální je vytisknout si odškrtávací seznam všeho, co je radno při předání zkontrolovat a přeměřit. Každý se automaticky v první řadě zaměří na aspekty, které jsou pro něj nejdůležitější – a ty by měly být předmětem smlouvy.

Pozor kontrola!

Co prověřit při předávání bytu

  • Porovnejte skutečné rozměry místnosti s technickými výkresy.
  • Dvoumetrovou vodováhou zkontrolujte rovnost podlah i zdí. Trhlinky nemají být větší než tři milimetry a po poklepání nesmí jejich okolí znít dutě – to by značilo odfouklou omítku, která má sklony opadat. U podlahových krytin prohlédněte, jestli nejsou poškrábané nebo jinak poškozené a všude je provedeno zalištování.
  • Vyzkoušejte, jestli všechny dveře a okna správně doléhají a těsní, bez problému se otevírají a zavírají, zvláštní pozornost věnujte vstupním dveřím včetně zámku a dveřím na balkon nebo terasu. Otevřené by měly vždy držet v poloze, v jaké je necháte. U všech dveří, oken, parapetů, zásuvek, vypínačů a lišt dejte pozor na jakékoliv škrábance, rýhy či odření.
  • U obkladů se zaměřte na spárování, jestli místo spárovací hmoty není nikde silikon a poklepáním ověřte i pevnost nalepení. Kraje obkladu mají být do hladka zbroušeny.
  • Zásadní je kontrola jističů a jejich obvodů – každý spotřebič by měl mít ideálně svůj vlastní jistič. Vyzkoušejte všechny vypínače a zapište si stav elektroměru.
  • Přeměřte i výšku schodů (jestli jsou všechny stejně vysoké) a zábradlí na balkoně či terase – mělo by dosahovat výšky 120 centimetrů.
  • Ručně zkontrolujte každou zástrčku, vypínač, háček na lustr, parapet a radiátor, jestli jsou pevně uchyceny. Vypínači a hlavicemi radiátorů otočte, zapněte/vypněte, to samé proveďte s bateriemi v koupelně. Do vany je nejlepší si stoupnout nebo ji zatížit oběma rukama, jestli se nebude hýbat. Vyzkoušejte dvakrát po sobě splachování záchodu a funkčnost ventilátoru – lepší je, když se zapíná nezávisle na osvětlení, a hlavně nesmí být příliš hlučný.
  • Přineste si kbelík a napusťte ho z každého kohoutku a ověřte tak, jestli voda teče v odpovídající kvalitě a teplotě. Pokud máte balkon, vylijte trochu vody na zem a sledujte, jak odtéká – v žádném případě by neměla stékat směrem k bytu.

6. Našli jste vadu – co dál?

Nenechte se stavaři na místě přesvědčit, že vámi zjištěné vady jsou „normální“, při pochybnostech raději konzultujte nezávislého odborníka. Veškeré vady zdokumentujte a materiály s žádostí o odstranění nedostatků předejte prodejci a domluvte se s ním na přiměřené lhůtě pro nápravu.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services