Je to jinak, než myslíte: Boháči a stát v Česku chudnou

Petr Holub | rubrika: Aktuálně.cz | 10. 7. 2011 | 4 komentáře
Je to jinak, než myslíte: Boháči a stát v Česku chudnou
Český statistický úřad publikoval zjištění, která odporují vžitému většinovému pohledu na stav společnosti. Nejbohatší třetině českých rodin se loni propadly reálné příjmy, zatímco ostatním se zvýšily.

Podrobné údaje za loňský rok potvrdily, že se krize domácností nedotkla. Jejich průměrné příjmy se zvyšovaly o víc než dvě procenta. Při jedenapůlprocentní inflaci se tedy zvýšily i reálně.

Nejvíc, reálně o dvě procenta, se zlepšila životní úroveň polovině rodin se středními příjmy, zmíněná nejbohatší třetina si však o půl procenta pohoršila.

Zavírání příjmových nůžek začalo už v prvním krizovém roce 2009. Tehdy se příjmy rodin paradoxně zvyšovaly dokonce o dvě a půl procenta a nejvíc opět vydělaly domácnosti se středními příjmy. Pouze příjmy nejbohatší desetiny stagnovaly vinou zamrzlého trhu s nemovitostmi a akciemi.

Hospodářské potíže tak předchozí příjmový růst pouze korigovaly. Do roku 2008 rostly rodinné příjmy v průměru o čtyři procenta a finanční krize tento růst pouze zpomalila.

Obratem může být letošní rok. V prvních třech měsících poklesly příjmy domácností proti loňsku o tři procenta.

Roční růst/pokles příjmů domácností

2001–20062007200820092010
Chudí1,1 %7,7 %-0,2 %2,9 %0,5 %
Střední vrstva3,2 %5,2 %0,8 %3,3 %2,0 %
Bohatí4,5 %4,6 %7,2 %0,4 %-0,1 %

Zdroj: rodinné účty ČSÚ

Poznámka: Data jsou uvedena po odečtení inflace. Za „chudé“ je označen první příjmový decil, za „střední vrstvu“ pátý příjmový decil a za „bohaté“ desátý příjmový decil.

Středostavovský recept

Příjmové nůžky a sociální nůžky

Sociální nůžky

To že se „zavírají příjmové nůžky“, tedy snižuje rozdíl v příjmech, ještě neznamená, že neplatí okřídlené bohatí dál bohatnou, chudí zůstávají chudí.

Příjmová stránka rodinného rozpočtu má také rub: výdaje. A i ty se v čase mění. Zdražování základních potřeb se samozřejmě citelněji dotkne chudých: zvýšení DPH vynuluje nárůst patnáctitisícového platu o jedno procento jako nic.

Minulý týden jsme se ptali odborníků z nejrůznějších oblastí, co si myslí o pohybu sociálních nůžek. Ekonomové Petr Mach, Jan Traxler či Markéta Šichtařová si padli do noty se socioložkou Jiřinou Šiklovou či Jiřím Pehe minimálně v tom, že sociální nůžky se otevírají stále víc. Zkuste se na věc podívat jejich očima nebo očima podnikatele Tomia Okamury či analytika Aleše Tůmy:

Očima expertů: Bohatí kontra nahatí. Sociální nůžky se dál otevírají.

Příjmové nůžky se přitom průběžné otevíraly v období levicových vlád v letech 2001 až 2006.

V roce 2007 se přivřely zvýšením sociálních dávek, jež premiér Jiří Paroubek prosadil před volbami. V následujícím roce „zařídil“ premiér Mirek Topolánek opačný efekt. Rozpočtová reforma přidala nejvíc nejbohatším a sociálními škrty ubrala peníze nejchudším.

V dalších dvou letech se ale bez ohledu na představy politiků nůžky opět zavírají. Loni měli nejchudší 23,4 procenta příjmů těch nejbohatších, a jejich pozice se tedy proti roku 2008 o procento zlepšila.

I přes snahy pravicových vlád odbourat dávky je sociální systém dost silný, aby v období krize udržel nad vodou nejchudší. Platí dokonce záporné daně a přes pětinu jejich příjmů jim posílají sociální úřady.

Ještě větší podíl dávek mají středostavovské rodiny. Právě v polovině příjmového žebříčku je většina důchodců a úplných rodin s malými dětmi. Domácnosti, které z poloviny financuje stát a z poloviny vlastní práce, přežívají krizové období nejlépe.

Úpadek podnikatelů

Bohatí zatím ještě sčítají ztráty z krizového období.

Potíže menších firem a živností dosvědčuje skutečnost, že se mezi desetinu nejbohatších dostávají manažeři na úkor samostatných podnikatelů.

Roční růst čistých příjmů průměrného občana

ObdobíHodnota
2001–20071,2 %
2007–2008-5,4 %
2008–2010-2,6 %
Zdroj: rodinné účty ČSÚ

Ještě v roce 2008 vykázaly nejbohatší rodiny šestkrát větší příjmy z manažerských platů než z podnikatelského zisku. Loni už to bylo desetkrát víc.

O úpadku podnikatelského stavu svědčí zjištění, že největší podíl příjmů z podnikání vykazují nejchudší rodiny, které si tak vydělaly na patnáct procent svých výdajů.

Zpravidla jde o zaměstnance, kteří se udrželi na pracovním trhu díky švarcsystému. Ten však nezajišťuje stálý výdělek.

Více si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Bohatí kontra nahatí. Sociální nůžky se dál rozevírají

1. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Bohatí kontra nahatí. Sociální nůžky se dál rozevírají

Přečtěte si, co si o zvyšování rozdílu v příjmech bohatých a chudých myslí ekonomové Petr Mach a Markéta Šichtařová, politolog Jiří Pehe, socioložka Jiřina Šiklová, podnikatel Tomio... celý článek

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Být ženou se nevyplatí, říká výplatní páska (I)

12. 4. 2011 | Klára Šponerová | 17 komentářů

Být ženou se nevyplatí, říká výplatní páska (I)

Stejná kvalifikace, stejné vzdělání, stejný věk. Při rozhodování zaměstnavatele o tom, jaký plat vám slíbí, hraje roli hlavně to, zda jste žena, nebo muž. Výsledek: aby vydělaly tolik,... celý článek

Partners Financial Services