Kalkulačka čisté mzdy 2019. Kolik snědí odvody a daně?

Na naší kalkulačce čisté mzdy si lehce spočítáte, jak velká část výplaty letos padne na zdravotní a sociální pojištění nebo daně. Zaměstnavatelé si zas můžou propočíst, kolik za zaměstnance celkově zaplatí.
Kalkulačka čisté mzdy 2019. Kolik snědí odvody a daně?

Jak vysoká (nebo nízká) je vaše mzda, většinou záleží na zaměstnavateli. Každá firma se ovšem musí pohybovat v mantinelech vymezených zákonem. Ten jako spodní hranici určuje minimální mzdu, která pro letošek dělá 13 350 korun (při práci na plný úvazek). Minimální mzda ale náleží pouze lidem v nekvalifikovaných profesích jako skladník nebo pomocná síla v kuchyni. Ostatním profesím s ohledem na jejich složitost, náročnost a odpovědnost přisuzuje zákon o něco vyšší hranici, takzvanou zaručenou mzdu. Zaručené mzda představuje státem garantované minimum, v praxi samozřejmě může být vaše výplata vyšší.

Skupina práce

Příklady prací

Zaručená hodinová mzda v roce 2019

Zaručená měsíční mzda v roce 2019

1.

běžný úklid, doručování zásilek, sběr a mytí nádobí, kontrola příchodů a odchodů

79,80 Kč

13 350 Kč

2.

práce sanitářů, kopáčů, prodej tisku, cenin a tabáku

88,10 Kč

14 740 Kč

3.

strojvedoucí metra, pokladní manipulující s hotovostí, odborné holičství a kadeřnictví, výroba a výdej teplých jídel

97,30 Kč

16 280 Kč

4.

práce sester a porodních asistentek s odborným dohledem, instalatéři a topenáři, opraváři vozidel

107,40 Kč

17 970 Kč

5.

řidiči linkových autobusů, práce sester a porodních asistentek bez odborného dohledu, běžní IT správci, vzdělávání dětí předškolního věku

118,60 Kč

19 850 Kč

6.

správci systému výpočetní techniky, zajišťování obchodní činnosti, organizace prodeje, tvorba návrhů cen, tvorba přípravné dokumentace a projektů technicky náročných staveb

130,90 Kč

21 900 Kč

7.

lékaři, zubaři, farmaceuti, tvůrci marketingových strategií a prognóz nebo vysokoškolští pedagogové

144,50 Kč

24 180 Kč

8.

tvůrčí systémové práce, plánování podnikatelské obchodní a finanční strategie nebo operace na finančním a kapitálovém trhu

159,60 Kč

26 700 Kč

Všechny částky uvedené v tabulce jsou v hrubém. V reálu je ale suma, kterou zaměstnavatel vyplatí – takzvaná čistá mzda – nižší. Část každé výplaty totiž ukousnou povinné odvody.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Čistá mzda 2019. Jak se počítá?

Čistá mzda se počítá následovně: od hrubé mzdy se odečte pojistné na sociální a zdravotní pojištění. Z odvodů na sociální pojištění – šest a půl procenta měsíčně z hrubé mzdy – hradí stát důchody a dávky nemocenského pojištění. Čtyři a půl procenta z hrubé mzdy padne na zdravotní pojištění, které slouží k úhradě zdravotní péče.

Tím ale srážky ze mzdy nekončí, další část ukrojí daň z příjmu. Daň se ovšem neodečítá od hrubé ale od takzvané superhrubé mzdy. Superhrubá mzda je hrubá mzda zvýšená o odvody na sociální a zdravotní pojištění, které musí za každého zaměstnance hradit zaměstnavatel: na sociální pojištění jde pětadvacet procent hrubé mzdy, na zdravotní pojištění devět procent. Obojí nad rámec pojistného, které platí zaměstnanec. Daň z příjmu pak dělá patnáct procent ze superhrubé mzdy. V praxi ovšem do výpočtu vstupují ještě slevy na dani a nezdanitelné části základu daně, které výslednou daň snižují – podrobněji se jim budeme věnovat o pár řádků níž.

Superhrubá mzda a experti

Se superhrubou mzdou se počítá už něco přes deset let. Stejně dlouho kritici upozorňují, že zavedení superhrubé mzdy de facto znamená dvojí zdanění, a proto by se měla zrušit. Letos na jejich slova dost možná dojde.

Očima expertů: Superhrubá mzda na odstřel

Lidé s vysokými výdělky musí vedle daně z příjmů hradit ještě takzvanou solidární daň. Konkrétně zaměstnanci, kteří si měsíčně vydělají víc jak čtyřnásobek průměrné mzdy – pro letošek jde o částku 130 796 korun (průměrná mzda pro rok 2019 dělá 32 699 korun). Pokud zaměstnanec v daném měsíci vydělá víc, musí z částky nad tuto hranici odvést solidární daň sedm procent. Zároveň ale platí: pokud uvedenou hranici překročíte jen v určitých měsících a váš celkový roční příjem nepřesáhne 48násobek průměrné mzdy, letos tedy 1 569 552 korun, zaměstnavatel vám po ročním vyúčtování vrátí zaplacenou solidární daň zpět.

Jestliže váš roční příjem přesáhne částku 1 569 552 korun, nemusíte z výdělku nad tuto hranici platit sociální pojištění. Maximálním vyměřovacím základem pro sociální pojištění je totiž právě 48násobek průměrné mzdy platné pro daný rok. Zdravotní pojištění strop nemá.

Jak zaplatit míň na daních?

Jak jsme psali výš, daň z příjmů dělá patnáct procent ze superhrubé mzdy. V praxi jde ale výslednou částku srazit prostřednictvím daňových slev. Základní daňovou slevou je sleva na poplatníka 2070 korun měsíčně (24 840 korun ročně), kterou si může od daně z příjmů odečíst každý. V plné roční výši se sleva započítá i tomu, kdo měl zdanitelné příjmy jen část roku.

Další slevy lze uplatnit jen při splnění určitých podmínek:

  • Slevu na dítě uplatníte za děti (vždy pouze jeden z rodičů), které živíte a žijete s nimi ve společné domácnosti. Úleva na první dítě letos dělá 1267 korun měsíčně (15 204 korun ročně). Za druhé dítě lze odečíst 1617 korun měsíčně (19 404 korun ročně), za třetí a každé další dítě 2017 korun měsíčně (24 204 korun ročně). Sleva se dvojnásobí, pokud má dítě průkaz ZTP/P. Slevu lze počítat pouze za děti do šestadvaceti let, které se soustavně připravují na budoucí povolání (studují), případně za dítě, které kvůli špatnému zdravotnímu stavu studovat nemůže.

Sleva na dítě a daňový bonus

Sleva na dítě jako jediná zakládá nárok na daňový bonus. V praxi se to má následovně: pokud vám po započítání slevy na dítě vyjde mínusová daň, stát vám částku, kterou jsou v mínusu, vyplatí jako bonus. Bonus dělá maximálně 60 300 korun ročně. Nárok na něj ale vznikne, jen pokud rodič v minulém roce vydělal alespoň šestinásobek minimální mzdy – za rok 2019 tedy minimálně 80 100 korun hrubého. Do limitu se započítávají pouze příjmy ze zaměstnání nebo podnikání.

  • Slevu na školku (školkovné) lze uplatnit, pokud máte dítě, které chodí do školky nebo jiného předškolního zařízení. Sleva opět platí pouze pro jednoho z rodičů, který s dítětem žije ve společné domácnosti. Odpočet odpovídá minimální mzdě – pro letošek si tedy půjde z daní odečíst až 13 350 korun. V praxi vám ale finanční úřad uzná pouze sumu, kterou jste za školku skutečně vynaložili. Výdaje se dokládají. Sleva se uplatňuje vždy za celý rok v ročním zúčtování, které za zaměstnance provádí zaměstnavatel, nebo v daňovém přiznání.
  • Slevu na manžela, manželku nebo registrovaného partnera si můžete odečíst, jestliže příjmy vašeho partnera v daném roce nepřesáhnou hranici 68 tisíc korun. Sleva 24 840 korun se uplatňuje za celý rok. Pokud má váš partner průkaz ZTP/P sleva se dvojnásobí. Když na svatbu dojde až v průběhu roku, dělá sleva dvanáctinu 24 840 korun za každý měsíc, ve kterém jste byli manželé od prvního kalendářního dne.

Co se počítá do příjmů manželky nebo manžela

Při posuzování nároku na daňovou slevu se nezohledňují:

Do příjmů se započítají:

  • Sleva na studium platí pouze v případě studentů, kteří si ke škole přivydělávají. Další podmínkou je, že v období, za které si slevu nárokují, jim nebylo šestadvacet (respektive osmadvacet, pokud jde o prezenční doktorské studium) a studium probíhalo na státem uznané škole. Sleva se přiznává pouze za kalendářní měsíce, na jejichž začátku student podmínky splňoval. Samotná sleva dělá 335 korun měsíčně (4020 korun ročně).
  • Slevu na invaliditu a průkaz ZTP/P uplatňují zaměstnanci se zdravotním postižením. Pokud jste držiteli průkazky ZTP/P dělá sleva 1345 korun měsíčně (16 140 korun ročně). Sleva pro invalidní důchodce v I. a II. stupni odpovídá částce 210 korun měsíčně (2520 korun ročně), invalidní důchodci ve III. stupni můžou uplatnit slevu 420 korun měsíčně (5040 korun ročně).

Platí, že slevy na dani lze odečítat u zaměstnavatele, u kterého podepíšete prohlášení k dani.

Daň z příjmů lze zároveň srazit prostřednictvím nezdanitelné části základu daně. V praxi jde o zaplacené úroky z hypotéky, příspěvky na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění (pouze pojistky s investiční složkou) a náklady na vzdělávání a odborové příspěvky.

Čistou, hrubou i superhrubou mzdu si jednoduše propočtete na naší kalkulačce. Rozšířená verze umí zohlednit i výš popsané nezdanitelné části základu daně.

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services