Vláda přidá. Stačí sáhnout do cizí kapsy…

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 3. 9. 2018 | 17 komentářů
ANO, zaměstnancům státu bude líp. Dostanou přidáno. Hůř zato může být těm, z jejichž kapes vláda peníze na růst platů vytáhne.
Vláda přidá. Stačí sáhnout do cizí kapsy…

Vláda zvýší platy pracovníkům veřejných služeb. V průměru o osm procent. Většině se zvedne pevný základ platu (tarif) o pět procent, učitelům o deset. Zbytek peněz se rozdělí v příplatcích a odměnách.

Z propočtů Ministerstva financí vychází, že stát v příštím roce vydá na platy zaměstnanců veřejného sektoru 282 miliardy, tedy o 29,8 miliardy víc než letos.

To je štědrý nášup – aspoň v porovnání s růstem ekonomiky a výší mezd v soukromém sektoru.

Supermarkety konkurencí?

Ministryně práce a sociálních věcí, sociální demokratka Jana Maláčová, to zdůvodnila mimo jiné takto: „Není možné, aby nám [rozuměj: ze státních služeb] supermarkety odlákávaly zaměstnance.“

Schyluje se snad k exodu lidí ze státní sféry do soukromé? Že by zaměstnanci z vládních úřadů ve velkém zvažovali výměnu svých teplých a jistých míst, ze kterých jsou podle služebního zákona prakticky nevyhoditelní, za nejistá místa a práci pod tlakem v soukromém byznysu?

Poměřováno čísly, nic tomu nenasvědčuje. Platy ve veřejných službách převyšují mzdy v soukromém sektoru. Z dat Ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že průměrný plat (u státu) byl v prvním čtvrtletí 32 725, průměrná mzda (v soukromé sféře) 31 963 korun.

Realističtější je však srovnat mediánové příjmy, tedy platy a mzdy těch, kteří se nacházejí uprostřed příjmů. Rozdíl v tomto případě převyšuje čtyři tisíce. Medián platů ve veřejné sféře je 30 623, v soukromé 26 261 korun.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Kdo koho přeplácí

Jistě, jsou to obecná, hrubá čísla a mnozí zaměstnanci veřejné sféry vskutku zasluhují přidat, třeba učitelé. Každopádně ale neplatí, že by soukromá sféra vysávala pracovní síly z eráru.

Že to je spíš naopak, naznačil Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory, který v rozhovoru pro Českou televizi řekl: „Především malé a střední podniky, které si nemohou dovolit tak velké platy, často začínají cítit, že je začíná přeplácet veřejný sektor. (…) Státní správa začíná nasávat ty, kteří by mohli pracovat v sektoru soukromém.“

Není divu. Nůžky mezi příjmy ve veřejných službách a v soukromém sektoru se rozevírají ve prospěch zaměstnanců státu. Letos v prvním čtvrtletí proti stejnému období loňska se platy v průměru zvedly o 14,2 procenta, mzdy o 7,3 procenta.

Pokud jste živnostník, možná jste se podivil, jak rok co rok rostou částky na vašem zdravotním a sociálním pojištění. Jsou odvozeny od průměrných výdělků a v posledních letech je nahoru táhnou především platy ve veřejných službách.

Erár kyne

Lépe placený veřejný sektor přitom utěšeně kyne. Za vlády ANO, sociálních demokratů a lidovců se počet lidí, které zaměstnává stát, zvýšil o 30 tisíc. Teď jich je (tabulkově) na 427 tisíc, z toho 66 tisíc úředníků.

Pro úplnost: Ve veřejném sektoru pracovalo v prvním čtvrtletí podle dat informačního systému o průměrném výdělku 682 500 lidí. Dostávají peníze od vlády, samospráv a ze zdravotního pojištění.

Většina „příslušníků“ této armády pracujících je státu, který zvyšuje platy, vděčna za živobytí. A takový vděčný zaměstnanec je snem každého politika. Dvojnásob před volbami.

V tomto případě platí Murhyho politický princip, podle kterého se vláda, která okrádá Petra, aby si koupila Pavla, může spolehnout na Pavlovu podporu. Za Petra si dosaďte zaměstnance v soukromém sektoru nebo podnikatele, který musí na platy státních zaměstnanců vydělat.

Anketa

Státu dávám...

Nač šetřit?

Premiér Andrej Babiš se v pátek po schůzce s odboráři holedbal, že vláda je zodpovědná, že má na paměti hospodárnost státu, proto sníží náklady na vyšší platy o 1,2 miliardy korun. Udělá to tak, že seškrtá počet míst ve státních úřadech o 1327. Z toho ale bude zrušeno pouze 281 obsazených míst. Zbytek budou škrty v neobsazených pozicích.

Takových neobsazených míst je ve státní správě na 16 000. Zjistila to nedávno Česká televize dotazem na Ministerstvo financí. To znamená, že poté, co se provede plánovaná redukce a většina ze zmíněných 281 zaměstnanců bude převedena na volná místa, zbude ještě 14 392 neobsazených pozic, na které bude vláda nejspíš nabírat nové zaměstnance. Takže jaképak úspory?

Ostatně, proč šetřit? Stačí přece lidem sáhnout do kapes. Mnozí ani nepostřehnou, že státu v příštích letech odevzdají o pár tisícovek víc.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+82
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2018 13:55, jezevec

ministryně maláčová je za tento svůj nápad poprávu již několikrát kandidována na letošní nobelovu cenu za ekonomii. nápad, že čím víc se přidá na platech ve státní sféře, tím víc se taky vybere na daních, takže navýšením platů úředníků stát vlastně ušetří, protože vybere víc peněz - je ve svém oboru tak revoluční, že vzbudil zájem i subasahrských oligarchií. myšlenka, že nebude makat nikdo, všichni budou zaměstnanci státu, a čím víc stát rozdá tím víc zbohatne - má šanci způsobit největší revoluci v koncepci státních financí od druhé světové války!

Zobrazit celé vlákno

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2018 17:05, deprese

Z podstivostí nejdál dojdež.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Partners Financial Services