Spočítáme náhradu mzdy za dovolenou v roce 2018. Pravidla a kalkulačka

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 7. 6. 2018 | 3 komentáře
Naše kalkulačka propočítá, kolik letos dostanete za dobu dovolené místo platu nebo mzdy. Dobrá zpráva: může to být víc, než kdybyste chodili do práce.
Spočítáme náhradu mzdy za dovolenou v roce 2018. Pravidla a kalkulačka

Za dny dovolené nedostáváte mzdu ani plat, ale náhradu mzdy, která se počítá z průměrného výdělku v kalendářním čtvrtletí, které předcházelo čtvrtletí, kdy dovolenou máte. Takže když kupříkladu volno čerpáte v červenci nebo srpnu, náhrada mzdy se vypočte z vašeho průměrného výdělku za duben až červen. Kalendářní čtvrtletí jsou v každém roce čtyři: leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec (nemusí tedy jít o tři měsíce, které bezprostředně předcházejí termínu vaší dovolené). Jestli jste zaměstnaní celý rok, určuje se vám průměrný výdělek čtyřikrát do roka: prvního ledna, prvního dubna, prvního července a prvního října.

Jak se počítá náhrada mzdy

Svůj průměrný výdělek zjistíte tak, že hrubou mzdu za dané kalendářní čtvrtletí vydělíte počtem odpracovaných hodin. A pozor, do hrubé mzdy se započítávají i prémie a odměny. Má to jeden příjemný efekt: když si dovolenou vezmete po čtvrtletí, ve kterém vám šéf přilepšil nějakou prémií, náhrada mzdy za dovolenou bude vyšší než vaše běžná mzda.

Propojeno!

Hrubá a čistá mzda

Naše kalkulačka čisté mzdy, aktualizovaná pro rok 2018, přehledně vypočítá, kolik dostanete od zaměstnavatele na ruku a kolik z hrubé mzdy spolkne daň a povinné odvody. Funguje i obráceně: zaměstnavateli ukáže, na kolik ho zaměstnanec celkově přijde.

Výpočet čisté mzdy v roce 2018

Musíte ale rozlišovat, jaký druh prémie jste dostali. Mimořádná odměna se do průměrného výdělku započítává celá. Odměna, která se váže k delšímu období, třeba roční, pololetní prémie nebo třináctý plat, se započítává jen částečně: za každý měsíc pouze poměrná část – ze třináctého platu nebo roční prémie jedna dvanáctina.

Průměrný výdělek může vedle odměn vyšroubovat výš také menší počet pracovních dnů (a tedy i odpracovaných hodin) v předchozím kalendářním čtvrtletí.

Naše kalkulačka náhradu mzdy jednoduše a přehledně vypočítá, stačí zadat pár čísel, která najdete na výplatních páskách. Nezapomeňte, že kalendářním čtvrtletím se rozumí leden až březen, duben až červen, červenec až září nebo říjen až prosinec.

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Propojeno!

Dovolená z minulého roku?

Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, zaměstnanec tahá za kratší konec provazu. Výjimka je dovolená z minulého roku: když vám ji zaměstnavatel nenařídí do konce června, první den prázdnin mu můžete napsat nazdar a za čtrnáct dní vyrazit, ať se mu to líbí, nebo ne:

Zbývá vám loňská dovolená? Od konce června si ji můžete vzít kdykoli

Když jste v zaměstnání krátce

Jestli máte novou práci, do které jste nastoupili teprve v průběhu předcházejícího kalendářního čtvrtletí, bude rozhodným obdobím pro výpočet průměrného výdělku doba od začátku pracovního poměru do konce předešlého čtvrtletí.

Jestli jste během předchozího kalendářního čtvrtletí u svého zaměstnavatele odpracovali míň než jednadvacet dnů, nevychází se z průměrného výdělku, ale z pravděpodobného výdělku, což je hrubá mzda, kterou byste dostali za předpokladu, že byste v předchozím čtvrtletí chodili do práce. Vycházet se tedy bude z obvyklé výše vaší mzdy nebo ze mzdy zaměstnanců, kteří u vašeho zaměstnavatele pracují na stejné nebo obdobné pozici.

Průměrný ani pravděpodobný hrubý výdělek každopádně nesmí klesnout pod minimální mzdu, která teď dělá 12 200 korun měsíčně (73,20 korun na hodinu).

Pokud jste v zaměstnání míň než jeden rok a chcete zjistit, na jak velkou část dovolené už máte nárok, vyzkoušejte další ze sady našich kalkulaček:

Výpočet poměrné části dovolené 2021

dní

Další kalkulačky

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services