Zaměstnavatel dluží. Od května rostou „náhradní výplaty“ vyplácené úřadem práce

Zaměstnanci, kterým insolventní zaměstnavatel dluží mzdu, si můžou říct o „náhradní výplatu“ na úřadu práce. Od 1. května se zvyšuje maximální částka, kterou úřad vyplácí.
Zaměstnavatel dluží. Od května rostou „náhradní výplaty“ vyplácené úřadem práce

Pokud zaměstnavatel „neuspokojil vůbec nebo uspokojil jen částečně splatné mzdové nároky svých zaměstnanců“ (čti: dluží jim výplatu nebo její část) a byl proti němu podán insolvenční návrh nebo na něho bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení, můžou zaměstnanci požádat úřad práce, aby jim peníze vyplatil. Podrobněji jsme tom psali poměrně nedávno, popsali jsme pravidla, jak má vypadat žádost, a taky jsme shrnuli, co všechno se vejde do pojmu „mzdové nároky“ (nejsou to třeba cestovní náhrady nebo finanční benefity):

Kdo dostane peníze, kdo nedostane nic

Pro uznání žádosti o „náhradní výplatu“ jsou podstatná dvě data: měsíc (měsíce), za které zaměstnanec nedostal zaplaceno, a měsíc, kdy ve kterém byl na zaměstnavatele podán insolvenční návrh, případně měsíc, kdy bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení. Po pracovním úřadu totiž zaměstnanec může chtít proplácet jen mzdové nároky z tohoto měsíce a ze tří měsíců předcházejících a tří měsíců následujících. Pokud byl tedy insolvenční návrh podaný třeba v březnu 2018, je možné žádat o mzdové nároky za prosinec 2017 až červen 2018. Pozor – ne ale za všech sedm měsíců, jen za tři z nich. Pokud zaměstnavatel dluží mzdu za víc z těchto měsíců, je na zaměstnanci, za které bude chtít náhradu – ne každý měsíc je výplata stejně vysoká, proto se nabízí sáhnout po těch nejvyšších.

Od zaměstnavatelů, kteří neplatí, pochopitelně zaměstnanci utíkají. Dobrá zpráva je, že peníze od úřadu práce můžou dostat i bývalí zaměstnanci. Pokud jim tedy exzaměstnavatel dluží za „rozhodné období“, tedy některý z oněch sedmi měsíců, které „obklopují“ datum podání insolvenčního návrhu.

Jakou dostanete podporu

Dali jste zaměstnavateli vale, ale... ale jiný džob ještě nemáte a jdete se zaregistrovat na pracák? A víte, kolik vám dají? Jestli ne, zjistit to je snadné.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2018

výdělků
let

Další kalkulačky

Se žádostí naopak neuspějí stávající ani bývalí vrcholní šéfové insolventního podniku. Nevyplacené mzdové nároky se neproplácejí lidem, kteří v rozhodném období byli statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu zaměstnavatele, a také těm, kteří v podniku měli nejméně poloviční majetkovou účast (obchodní podíl).

Nic nedostanou ale ani řadoví zaměstnanci, pokud žádají předčasně o opakovanou pomoc. Úřad práce může uspokojit mzdové nároky zaměstnance uplatněné vůči jednomu a témuž zaměstnavateli v období jednoho roku pouze jednou, když omezení pomoci slova zákona definují takto: Po uspokojení alespoň části uplatněných mzdových nároků může úřad práce uspokojit další mzdové nároky téhož zaměstnance uplatněné vůči témuž zaměstnavateli až po uplynutí kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž uplynulo 12 měsíců od posledního měsíce, za který byl mzdový nárok žadatele úřadem práce uspokojen.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Kolik dají: od května víc

Jak už bylo naznačeno výš, člověk nedostane vždycky všechno, co mu zaměstnavatel dluží.

Zaprvé: zažádat si může nejvýš o mzdu ze tří měsíců, které spadají do rozhodného období (kalendářní měsíc, ve kterém byl podán insolvenční návrh nebo prohlášeno moratorium, a tři měsíce předtím a tři potom).

A zadruhé se mzdové nároky neuspokojují vždycky v plné výši, existuje strop, nad který se „náhradní výplata“ nevyplácí. Celková výše mzdových nároků vyplacených jednomu zaměstnanci nesmí překročit za jeden měsíc jeden a půl násobek takzvané rozhodné částky, kterou vyhlašuje každý rok Ministerstvo práce a sociálních věcí. Aktuálně je strop nastavený na 41 384 korun za jeden měsíc a platí pro všechny případy, kdy byl insolvenční návrh podán nebo moratorium prohlášeno do 30. dubna 2018. Po tomto datu se zvyšuje rozhodná částka, a od 1. května tedy i maximální „náhradní výplata“ povyskočí k částce 44 256 korun.

Protože je možné žádat o mzdové nároky za tři měsíce, maximální suma, kterou může člověk na „náhradních výplatách“ od pracovního úřadu dostat, je 124 152 korun pro případy, kdy zaměstnavatel spadl do insolvence (nebo na něj bylo vyhlášeno moratorium) před prvním květnem. Od května vzroste na 132 768 korun. Na této úrovni zůstane do posledního dubna příštího roku.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Partners Financial Services