Neplatil vám zaměstnavatel? Peníze můžete dostat od státu

Za zaměstnavatele v insolvenci může zaměstnancům dlužnou mzdu vyplatit úřad práce. Poradíme, kdy a jak si o peníze říct.
Neplatil vám zaměstnavatel? Peníze můžete dostat od státu

Když se zaměstnavatel dostane do platební neschopnosti a nemá na výplaty, na jeho zaměstnance myslí zákon o ochraně zaměstnanců. Abyste si mohli s nadějí na úspěch o nevyplacenou mzdu říct u úřadu práce, musí na zaměstnavatele být podaný insolvenční návrh, případně na něj musí být vyhlášené moratorium před zahájením insolvenčního řízení. Insolvenční návrh sice v praxi většinou podávají věřitelé, jako jsou spolupracující firmy, dodavatelé, zákazníci a podobně, ale nic nebrání tomu, aby ho podali i zaměstnanci.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Nechcete si, když vám tedy neplatí, najít práci jinde? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Poradna při finanční tísni

Zápasíte s dluhy?  Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Řekněte si včas

Požádat úřad práce o proplacení mzdy, kterou vám dluží insolventní zaměstnavatel, můžete nejdéle do pěti měsíců a patnácti kalendářních dnů ode dne, kdy se informace o možnosti uplatnit mzdové nároky objevily na úřední desce Úřadu práce ČR. (Pokud v této lhůtě zaniklo moratorium vyhlášené před zahájením insolvenčního řízení nebo soud rozhodl o insolvenčním návrhu jinak než vydáním rozhodnutí o úpadku, lze mzdové nároky uplatnit nejpozději v den zániku moratoria nebo v den, kdy soudní rozhodnutí nabude právní moci.) Limitováno je také opakování pomoci. Pokud se váš zaměstnavatel dostane do platební neschopnosti častěji, můžete se mzdovými nároky, které vám vznikly u téhož zaměstnavatele, uspět až po měsíci a  roce od posledního měsíce, za který vám místo zaměstnavatele propláceli mzdu z pracáku.

Jak si říct

Říct si nestačí. Musíte to mít na papíře. Do písemné žádosti napište zejména své jméno, rodné číslo nebo datum narození, adresu bydliště, označení zaměstnavatele, sídlo nebo místo jeho podnikání nebo jeho bydliště, výši uplatňovaných mzdových nároků, údaje potřebné pro výpočet daně z příjmů, kalendářní měsíce, za které uplatňujete mzdové nároky. Nezapomeňte taky na upřesnění způsobu výplaty, případně napište číslo účtu, na který vám peníze mají přijít, a připište, u jaké zdravotní pojišťovny jste pojištění, úřad jí za vás odvede z vyplácené mzdy povinné pojistné. Součástí žádosti mohou být i doklady, kterými prokazujete výši uplatňovaných mzdových nároků. Budete muset taky prokázat dobu trvání pracovního poměru, dohody o provedení práce, nebo dohody o pracovní činnosti.

Aby všechno sedělo

S vašimi požadavky půjde úřad práce za zaměstnavatelem nebo jeho insolvenčním správcem. Bude od nich chtít vykázat, kolik a za jaké měsíce na mzdách dluží. A pokud vaše požadavky budou tomuto výkazu odpovídat, dá vám úřad – do desíti dnů po té, co výkaz dostane – vědět, kdy a jak peníze dostanete. Pokud výše uplatňovaných nároků nebude za některý měsíc s výkazem korespondovat, úřad práce rozhodne o přiznání mzdového nároku za tento měsíc pouze v prokázané výši. Pokud výši mzdového nároku nedokážete prokázat, přizná vám úřad práce mzdový nárok jen ve výši minimální mzdy, která platila ke dni vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení nebo ke dni podání insolvenčního návrhu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services