Nezaplacená brigáda: Jak se bránit

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 3. 8. 2017 | 2 komentáře
Nedostali jste zaplaceno za letní brigádu? Poradíme, co dělat, když narazíte na neférového zaměstnavatele.
Nezaplacená brigáda: Jak se bránit

Naprostá většina brigád probíhá v rámci dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, jaká mají pravidla v roce 2017, už od nás víte:

Každý má právo, aby za svou práci dostal odpovídající finanční odměnu, i když pracuje jen jako brigádník. Minimální mzda dělá šedesát šest korun za hodinu:

V lednu 2018 se nejspíš zvýší:

Když zaměstnavatel nezaplatí, porušuje zákon. Zásadní samozřejmě je mít písemnou smlouvu nebo písemnou dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ), splnění ústních slibů zaměstnavatele se budete domáhat velmi těžko. Ve smlouvě nebo dohodě by měla být jasně uvedená výše odměny (která nesmí být nižší než stanovená minimální mzda nebo zaručená mzda platná pro vaši profesi).  Ideálně byste si měli pohlídat, aby byl písemně stanovený i termín brigády, počet hodin a to, jak a kdy se bude odměna vyplácet: jestli až naráz po odvedení celé smluvené práce, jednou týdně nebo jednou měsíčně.

Když v DPP nebo DPČ není způsob a termín výplaty odměny výslovně určený, platí pro ni podle § 144 zákoníku práce stejné podmínky jako pro splatnost mzdy nebo platu zaměstnanců v běžném pracovním poměru. To znamená, že je odměna splatná nejpozději v kalendářním měsíci, který následuje po měsíci, kdy jste práci vykonali. Takže konkrétně: výplatu za červenec byste měli dostat do konce srpna, srpnovou pak v září.

Vyštěkejte si

Jste zaměstnaní a šéf nedává plat nebo mzdu

V dnešním článku je řeč o brigádách na DPP a DPČ. O tom, jak si poradit se zaměstnavatelem neplatičem, u kterého jste v klasickém zaměstnaneckém poměru, jsme na Peníze.cz psali už před časem:

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat

Neplatí? Dejte mu sbohem

Když vám zaměstnavatel nevyplatí odměnu do patnácti dnů po uplynutí období splatnosti, můžete DPP nebo DPČ podle zákoníku práce okamžitě zrušit – to platí stejně, jako když jste v klasickém zaměstnaneckém poměru. Ale pozor, v případě DPP a DPČ je tu ještě jedna zásadní podmínka: možnost okamžitého zrušení musí být sjednaná v písemné dohodě (DPP, DPČ), což v praxi většinou nebývá, takže ji obvykle uplatnit nelze.

I z toho důvodu je v případě DPP a DPČ efektivnější využít jiný „nástroj“, od problémového zaměstnavatele totiž můžete odejít ještě snáz a rychleji. Dohodu o provedení práce i dohodu o pracovní činnosti je možné kdykoli, bez udání důvodu nebo s uvedením jakéhokoli důvodu, vypovědět s patnáctidenní výpovědní lhůtou, tím se dohody liší od klasického zaměstnání. Výpověď DPP nebo DPČ musí být písemná; výpovědní lhůta běží ode dne, kdy je výpověď doručená zaměstnavateli.

Zrušení dohody bez uvedení důvodu (nebo z jakéhokoliv důvodu) je jednoduché a nehrozí žádným pracovněprávním sporem; spory o platnost rozvázání pracovněprávního vztahu okamžitým zrušením naopak bývají celkem časté.

Na výplatě trvejte

Jestli vám zaměstnavatel (současný nebo bývalý) dluží peníze, není důvod se jich vzdávat.

„Písemně zaměstnavatele vyzvěte, aby vám byly peníze proplaceny. Ideálně formou dopisu, který odešlete doporučeně a poštou. V případě dalších sporů budete mít v ruce důkaz, že jste pro smírné vyřešení sporu udělali maximum,“ radí Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz.

Když zaměstnavatel nereaguje nebo vám peníze vyplatit odmítne, zopakujte urgenci jinou cestou, například mailem. Když nepomůže ani to, nezbyde než se obrátit na právníka a požádat ho, aby zaměstnavateli poslal předžalobní výzvu. „S jednáním neotálejte. Neochota platit často znamená, že zaměstnavatel má finanční potíže, pokud byste s řešením čekali, mohlo by se stát, že už nebude z čeho vaše peníze vymáhat,“ varuje Eva Jurčíková.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Když zaměstnavatel nereaguje ani na předžalobní výzvu, obraťte se s právníkem na soud. „Na podání žaloby máte tři roky od nezaplacení. Po této lhůtě by zaměstnavatel před soudem mohl namítat, že je případ již promlčený a jeho námitka by byla s největší pravděpodobností uznána,“ říká Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz.

Pošlete na něj inspekci práce

Na neférového zaměstnavatele si můžete stěžovat také u inspekce práce. Podnět ke kontrole je třeba podat příslušnému oblastnímu inspektorátu práce (podle místa, kde práci vykonáváte), případně Státnímu úřadu inspekce práce. Poradíme, jak na to.

Jednoznačně identifikujte zaměstnavatele, proti kterému podnět směřuje; uveďte jeho název, sídlo, IČ i místo výkonu práce, pokud je jiné než sídlo. Připojit musíte také své jméno, doručovací adresu, telefon nebo jiný kontakt. Ale nemějte strach – inspekce má podle zákona povinnost zachovat mlčenlivost o totožnosti člověka, který podnět podal, a chránit jeho osobní údaje. Dál v podnětu popište, jakým způsobem zaměstnavatel porušuje zákon. A přiložte kopie všech dokumentů, které máte k dispozici a které dokládají, že jste pro něj pracovali, aniž by vám zaplatil.

Podnět můžete podat písemně poštou nebo elektronicky, případně i osobně. Kontakty na inspektoráty práce najdete zde.

Na základě podnětu provede inspekce u zaměstnavatele kontrolu, která prověří, zda k pochybení dochází. Informace o výsledku kontroly dostanete písemně. Když inspekce zjistí, že zaměstnavatel pochybil, hrozí mu až dvoumilionová pokuta, přesná výše trestu ale samozřejmě závisí na závažnosti prohřešku.

Každopádně ale platí, že inspekce sice může hříšníky potrestat, ale nemůže zaměstnavatele donutit, aby vám zaplatil, co dluží. Verdikt inspekce ale určitě poslouží jako podpůrný argument u soudu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Partners Financial Services