Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou 2017: Kolik budete brát

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 14. 6. 2017 | 3 komentáře
Za dobu, kdy v zaměstnání čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Máme pro vás kalkulačku, která spočítá, kolik to letos dá. Když si dovolenou dobře načasujete, můžete dostat víc, než když chodíte do práce.
Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou 2017: Kolik budete brát

Na jak dlouhou dovolenou máte nárok, jak a kdy ji smíte vybrat a o čem rozhoduje zaměstnavatel, jste na Peníze.cz četli před pár dny:

Dnes se podíváme, kolik za dovolenou dostanete zaplaceno.

Náhrada mzdy za dovolenou se počítá z průměrného výdělku v kalendářním čtvrtletí, které předcházelo čtvrtletí, ve kterém dovolenou čerpáte. Příklad: dovolenou si berete v červenci, náhrada mzdy se bude počítat z vašeho průměrného výdělku za duben až červen. Jestli jste zaměstnaní po celý rok, stanovuje se vám průměrný výdělek čtyřikrát ročně: vždy prvního ledna, prvního dubna, prvního července a prvního října.

Náhrada mzdy: Jak se počítá

K průměrnému výdělku dojdete jednoduchým výpočtem: hrubou mzdu za příslušné čtvrtletí vydělíte počtem odpracovaných hodin. Do hrubé mzdy se počítají i odměny a prémie. Takže když si vezmete dovolenou po čtvrtletí, kdy jste od zaměstnavatele dostali prémii, bude náhrada mzdy za dovolenou vyšší než mzda, kterou byste dostali, kdybyste normálně chodili do práce. Zvýšení průměrného výdělku může kromě odměn způsobit také nižší počet pracovních dnů (a tudíž hodin) v předešlém čtvrtletí.

Nová pravidla dovolených

Budou změny?

Čerpání dovolené má dostat nové noty. Novela zákoníku práce, která aktuálně leží v Poslanecké sněmovně, chce zmírnit pravidla pro převod nevyčerpané dovolené do dalšího roku a zjednodušit její výpočet. Namísto odpracovaných dní se bude vycházet z odpracovaných hodin. Ocenili by to hlavně lidé s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou:

Snazší převedení do dalšího roku a spravedlivější výpočet

Není prémie jako prémie

Jak už bylo řečeno, do průměrného výdělku se započítávají i prémie, je ale třeba rozlišovat, o jaký typ odměny šlo. Když od šéfa z nějakého důvodu dostanete mimořádnou prémii, započítá se celá. Pokud jde o odměnu, která se váže k delšímu období, například roční či pololetní prémii nebo třináctý plat, započítává se do hrubého výdělku za každý měsíc jen poměrná část – ze třináctého platu nebo roční prémie tedy jedna dvanáctina.

Naše kalkulačka náhradu mzdy jednoduše a přehledně vypočítá za vás, stačí, když do ní nasázíte vstupní údaje – hledejte je na svých výplatních páskách. Pro jistotu znovu připomínáme, že kalendářním čtvrtletím je myšlený leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec; nemusí tedy nutně jít o tři měsíce bezprostředně předcházející termínu vaší dovolené. Kdo si bere dovolenou v srpnu, počítá s průměrným výdělkem za duben, květen a červen.

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Za kopečky? A co pojištění, máte? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

V nové práci

Trochu jinak výpočet náhrady mzdy vypadá, když jste v práci teprve krátce a nastoupili jste až během předchozího kalendářního čtvrtletí. Pak je rozhodným obdobím pro výpočet průměrného výdělku doba od začátku pracovního poměru do konce předešlého čtvrtletí.

Jestli jste během předchozího kalendářního čtvrtletí u svého zaměstnavatele odpracovali míň než jednadvacet dnů, bude se místo průměrného výdělku počítat s pravděpodobným výdělkem – to je hrubá mzda, kterou byste dostali v případě, že byste v předchozím čtvrtletí chodili do práce. Při určování pravděpodobného výdělku se zohledňuje obvyklá výše vaší mzdy, případně výše mzdy kolegů, kteří pro zaměstnavatele dělají srovnatelnou práci. Průměrný ani pravděpodobný hrubý výdělek samozřejmě nemůže být nižší než minimální mzda:

Jestli máte novou práci, ve které ještě nejste ani rok, oceníte také naši kalkulačku poměrné části dovolené – ukáže, na kolik dní volna už máte nárok:

Výpočet poměrné části dovolené 2021

dní

Další kalkulačky

V příštím díle našeho miniseriálu o dovolených se podíváme, kdy vás šéf může z dovolené odvolat a co všechno pak můžete žádat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services