Nová dávka pro otce. Kalkulačka a pravidla otcovské pro rok 2018

O dávku otcovské poporodní péče lze žádat od února. Dostanou ji i tatínci, kterým se potomek narodil koncem minulého roku. Kdo přesně má na otcovskou nárok a kolik dostane? Poradíme.
Nová dávka pro otce. Kalkulačka a pravidla otcovské pro rok 2018

Otcovskou, přesněji dávku otcovské poporodní péče, prosadilo v minulém roce Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jde o dávku nahrazující ušlý příjem novopečeným otcům, kteří chtějí během šestinedělí zůstat doma a zapojit se do péče o dítě. Pro přiznání otcovské je ovšem potřeba, podobně jako v případě peněžité pomoci v mateřství, splnit několik podmínek.

Otcovská: Kdo má nárok

Předně – nárok na dávku otcovské poporodní péče má pouze muž, který je na matrice zapsaný jako otec dítěte. Případně muž, který převezme dítě mladší sedmi let do péče nahrazující péči rodičů. Převzetí je potřeba prokázat potvrzením příslušných orgánů.

Další podmínkou čerpání otcovské poporodní péče je účast na nemocenském pojištění v den nástupu na otcovskou. Ochranná lhůta 180 dní jako v případě peněžité pomoci v mateřství zde neplatí. Nemocenské pojištění za zaměstnance automaticky odvádí zaměstnavatel. Výjimkou může být zaměstnání malého rozsahu nebo zaměstnání na dohodu o provedení práce s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně, u kterých zaměstnavateli povinnost hradit nemocenské pojištění nevzniká. Otcovská se netýká ani studentů, nebo uchazečů o zaměstnání zařazených v evidenci úřadu práce.

Pokud jde o osoby samostatně výdělečně činné a podnikatele, nárok na dávku poporodní péče jim vznikne za předpokladu, že si nemocenské pojištění platí dobrovolně, alespoň tři měsíce před nástupem na otcovskou.

Má to cenu!

OSVČ a otcovská

Za troje měsíční pojistné dostanou živnostníci sedm denních dávek otcovské, přičemž výše měsíčního pojistného a denní dávky je prakticky totožná. Po dobu pobírání dávky (maximálně sedm dní) navíc nesmí vykonávat samostatně výdělečnou činnost.

Zda se živnostníkům tato možnost vyplatí, napoví naše kalkulačka mateřské pro OSVČ.

Kalkulačka mateřské OSVČ

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Kdy na otcovskou

Čerpání dávky lze zahájit ihned po narození potomka, tedy i v době, kdy je dítě s matkou v porodnici. Současně platí také nejzazší termín pro nástup na otcovskou – nejpozději šestý týden od narození dítěte (nebo ode dne převzetí do péče). Později už nárok na otcovskou nevzniká.

Výše uvedená pravidla mimo jiné znamenají, že o dávku otcovské poporodní péče můžou žádat i tatínci, kterým se potomek narodil před prvním únorem. Mezní den narození dítěte, na které lze otcovskou čerpat, je 21. prosinec 2017. Ale pozor: tatínek se musí o dávku přihlásit hned prvního února, jinak o možnost čerpání dávky bez náhrady přijde. Jak na to, si povíme o pár řádků níž.

Pro ty, kterým se dítě narodilo na konci prosince nebo během ledna, máme pár praktických příkladů. Obecně platí, že pokud se chcete dopočíst k nejzazšímu termínu nástupu na otcovskou, přičtěte ke dni narození vašeho dítěte 41 dní. Například:

  • Dítě se narodilo 25. 12. 2017 – nástup na otcovskou nejpozději 4. února 2018
  • Dítě se narodilo 3. 1. 2018 – nástup na otcovskou nejpozději 13. února 2018
  • Dítě se narodí 3. 2. 2018 – nástup na otcovskou nejpozději 16. března 2018

Podpůrčí doba – doba, po kterou sociálka dávku vyplácí, dělá maximálně sedm po sobě jdoucích kalendářních dní. Stejná podpůrčí doba platí i v případě dvojčat a vícerčat.

Propojeno!

Dávka otcovské poporodní péče není jediné, na co mají muži v souvislosti s narozením potomka nárok. Jejich příjem může ovlivnit i peněžitou pomoc v mateřství i rodičovský příspěvek.

Otcovská 2018: Kolik dělá?

Pro výpočet dávky otcovské poporodní péče jsou stejně jako u mateřské rozhodující hrubé příjmy za poslední rok. Konkrétně se počítá s takzvaným denním vyměřovacím základem, ke kterému se dojde, když se příjmy za posledních dvanáct měsíců vydělí počtem dní v roce. Denní vyměřovací základ se ale ještě snižuje prostřednictvím redukčních hranic. Redukční hranice pro rok 2018 vypadají následovně:

  • z částky do 1000 Kč se započítá 100 procent,
  • z částky nad 1000 Kč do 1499 Kč se započítá 60 procent,
  • z částky na 1499 Kč do 2889 Kč započítá 30 procent,
  • k částce nad 2889 Kč se nepřihlíží

Z takto vypočteného denního vyměřovacího základu se následně započítá 70 procent. Například tatínci s hrubým příjmem 20 tisíc korun si za týden otcovské přijdou na 3227 korun, tatínci s příjmem 30 tisíc korun na 4837 korun.

Snazší ale bude, nechat výpočet na naší kalkulačce. Stačí jediné – zadat průměrnou měsíční hrubou mzdu.

Jak na žádost?

O dávku otcovské poporodní péče se žádá na okresní správě sociálního zabezpečení. Potřebovat budete formulář Žádost o dávku otcovské poporodní péče. Tatínci-zaměstnanci pak musí vyplnit přední stranu tiskopisu a následně ho doručit zaměstnavateli.

Po skončení podpůrčí doby – ta u otcovské dělá sedm dní – zaměstnavatel vyplní druhou stranu tiskopisu a odešle ho na okresní správu sociálního zabezpečení. Sociálka následující měsíc vyplatí dávku otcovské poporodní péče na bankovní účet nebo složenkou. Živnostníci podávají žádost přímo na okresní správu sociálního pojištění, u které jsou registrovaní.

Zaměstnanci zároveň musí v práci požádat o rodičovskou dovolenou – šéf přitom nemůže nijak protestovat, ze zákona na ni mají nárok.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Partners Financial Services