Bitcoinová raketa zrychluje. Rekord může padnout už brzo

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 27. 6. 2019 | 13 komentářů
Letošní rok začínal na hodnotě 3750 dolarů, včera útočil na 14 000. Taky litujete, že jste si na něj nevsadili víc?
Bitcoinová raketa zrychluje. Rekord může padnout už brzo

Zdroj: Shutterstock

Na konci roku 2017 dosáhla hodnota bitcoinu rekordní výše skoro 20 000 dolarů. Následoval postupný pád až na prosincových zhruba 3300 dolarů. Zdálo se, že zlatá kryptoměnová horečka skončila.

Letos v dubnu bitcoin překonal 5000 dolarů, v květnu už byl nad 7000. A v posledních dnech letí nahoru jako raketa: Nad hranici 10 000 a po pár hodinách i 11 000 se zvládnul dostat během minulé soboty. V úterý už rychle přeskočil 13 000 a večer, v době uzávěrky tohoto textu, byl na hodnotě 13 794. Jenom od začátku roku tak posílil o skoro 300 procent.

„Analytici americké banky JP Morgan přitom vypočítali, že bitcoin má teď objektivní hodnotu zhruba 5000 dolarů,“ připomíná Lukáš Kovanda, analytik společnosti Czech Fund.

Cenu podle něj žene vzhůru několik faktorů. Prvním je prostý strach z toho, že investor nezachytí včas růstovou horečku podobnou té ze sklonku roku 2017.

„Dalším faktorem je zmenšení počtu nově vytěžených mincí, takzvaný halvening, k němuž dojde v květnu 2020,“ říká Kovanda.

Anketa

Na konci roku bude hodnota bitcoinu

„Algoritmus bitcoinu zajišťuje postupné zmenšování počtu nově vytěžených kusů tak, aby maximální počet nikdy nepřesáhl 21 milionů kusů. Zhruba každé čtyři roky tak nastává zmíněný halvening. K poslednímu došlo v červenci 2016,“ upřesňuje.

K růstu podle něj přispívá i to, že se o kryptoměny zajímají zavedení hráči konvenčního finančního světa, nebo dokonce technologičtí obři. „Dva z největších amerických makléřů pro drobnou klientelu, společnosti TD Ameritrade a E*Trade, údajně plánují spuštění platformy pro obchodování s kryptoměnami. To by zjednodušilo přístup řadových investorů a dál je v jejich očích legitimizovalo,“ myslí si Kovanda. Umožnit či rozšířit obchodování s kryptoměnami chtějí i společnosti jako Fidelity Investments nebo International Exchange. Druhá jmenovaná vlastní a provozuje několik burz včetně té největší newyorské. 

Palivo pro raketový růst bitcoinu nejspíš dodalo i konsorcium firem kolem Facebooku, které příští rok chystá uvést digitální měnu libra, a to za podpory společností jako Visa či Mastercard. „Denně s Facebookem pracuje více než 1,5 miliardy lidí. Snadná převoditelnost libry prakticky po celém světě, jenž by měla být garantována soukromou společností, začíná děsit některé politiky. Ti upozorňují, že by mohla oslabit postavení centrálních bank,“ říká ekonom Štěpán Křeček ze společnosti BHS.

Bitcoinu nahrává i silnější poptávka Číňanů po něm a jiných kryptoměnách. Kvůli napětí v obchodních vztazích se čínská oficiální měna ocitá pod tlakem a oslabuje, takže Číňané vidí kryptoměny jako jakési záložní řešení. Čína je díky tamnímu levnému uhlí a tedy levné elektřině světovou velmocí v těžbě bitcoinu, připomíná Kovanda.

Kurz bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

„Někteří pozorovatelé ale upozorňují, že cena bitcoinu je nezávislá na vývoji ostatních aktiv a že nyní zdražuje, protože probíhá takzvaná čtvrtá parabolická fáze jeho cenového růstu. Během ní, nejspíše ještě letos, se prý vyhoupne až na úroveň 100 tisíc dolarů. Kryptoměna by tak byla pětkrát dražší než při kulminaci zatím poslední parabolické fáze, k níž došlo na sklonku roku 2017,“ říká Kovanda.

Vedle dolaru, eura nebo britské libry se možná naučíme psát nový znak pro digitální libru: tři vlnky nad sebou. Má být stabilnější, bezpečnější a praktičtější pro běžné uživatele než bitcoin, věří její zakladatelé.

Nová měna od Facebooku má konkurovat bankám. V čem je jiná než bitcoin?

Štěpán Křeček připouští, že příčiny bouřlivého růstu nejsou přesně známy, a že existuje jenom řada spekulací. „Vlastnictví kryptoměn je pravděpodobně koncentrováno do relativně malého okruhu lidí. Nelze proto vyloučit, že je s kurzem některých kryptoměn manipulováno. Celková hodnota bitcoinu představuje zhruba 62 procent hodnoty všech kryptoměn,“ upozorňuje Křeček.

„Rychlý růst hodnoty na sebe začíná nabalovat nové a nové spekulanty, kteří si myslí, že nákupem kryptoměn mohou snadno a rychle zbohatnout. Narůstající poptávka vede k prudkému růstu ceny a strhává na sebe stále více pozornosti,“ dodává Křeček.

Oba ekonomové zdůrazňují, že nejde o klasickou investici. „Je to sázka, jako u rulety. Své peníze, které do bitcoinu vkládají, mohou lidé královsky zhodnotit, lépe než prakticky jakýmkoli jiným způsobem, ale současně už je také nikdy v životě nemusí znova vidět. Žádný regulační orgán je neochrání,“ varuje Kovanda.

„Chtěl bych všechny spekulanty důrazně upozornit, že kryptoměny mají proměnlivou hodnotu a jsou vysoce rizikové. Prudký růst ceny může být následován ještě prudším poklesem. Každý, kdo se na trh s kryptoměnami odhodlá vstoupit, by si toho měl být vědom,“ souhlasí Křeček.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2019 11:08, Martin

U Bitcoinu, ale i ostatních krypto měn, má kvůli veliké volatilitě smysl jenom krátkodobá spekulace, anebo naopak dlouhodobá investice, pokud člověk věří, že Bitcoin má budoucnost.
Dlouhodobý trend je totiž jasně vzestupný.

Minimální hodnoty za jaké se BTC obchodoval jsou například zde - https://www.cointimemachine.com/yearly-high-yearly-low-prices/bitcoin/

Z toho je jasné, kolik vydělávají dlouhodobí investoři, kteří kdysi nakoupili a neprodávají ani při nejhorších propadech.

Jenom pro představu, roku 2010 byla minimální obchodovaná cena $0.088/BTC. Za rok 2018 to bylo $3275.4/BTC.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2019 6:52, Mi.Chal.

Deflace je blba v tom, ze lidi nenuti utracet a radsi hotovost drzi a cekaji, jak budou ceny klesat.

BTC je malo, ale co z toho? Na drzeni hodnoty kvuli volatilite nepouzitelny a na nakup neni potreba. I kdyby zanikl, tak se da zaplatit penezi nebo jinou kryptomenou. Cenu zend akorat to presvedceni, ze lidi maji neco zvlastniho.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Partners Financial Services