Cena bitcoinu vystřelila nahoru. Může za to jenom aprílový žert?

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 3. 4. 2019 | 5 komentářů
Hvězda roku 2017 se nečekaně probudila. Bitcoin i další virtuální měny náhle posílily na letošní maxima. Proč?
Cena bitcoinu vystřelila nahoru. Může za to jenom aprílový žert?

Zdroj: Shutterstock

Největší a nejznámější virtuální měna posílila během úterý až o pětinu a překročila hranici 5000 dolarů. Ve zbytku dne pak sice mírně spadla na zhruba 4700 dolarů, což je ale pořád nejvýše od konce loňského listopadu.

Až dosud se přitom letošní cena bitcoinu pohybovala jen velmi klidně (na poměry virtuálních měn) zhruba v pásmu 3300 až 4000 dolarů. Proč najednou tak rychle vyskočila? Jako téměř vždy u kryptoměn to nikdo přesně neví. Mluví se dokonce i o výsledku aprílového žertu.

„Spekulace tržních insiderů má za to, že důvodem strmého vzestupu bitcoinu je pondělní aprílový žertík. Na jednom z méně významných finančních zpravodajských serverů se objevila informace, že americká Komise pro burzy a cenné papíry schválila první burzovně obchodovatelný bitcoinový fond,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

„Pokud by se tak stalo, bitcoin by se zpřístupnil masové veřejnosti, což by podpořilo investice do něj, a tedy jeho cenu. Nic takového se ale zatím neděje. Jednalo se opravdu o aprílový žertík,“ vysvětluje Kovanda.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Podle ekonoma Josefa Tětka, který virtuální měny dlouhodobě sleduje, lze ale důvod současného růstu určit těžko. „Nicméně vzhledem k tomu, že trh se za poslední rok a půl již poměrně úspěšně očistil o dumb money (v překladu hloupé peníze – pozn. red.), si nemyslím, že by s tím měl něco společného aprílový žert. Může se jednoduše jednat o konec krypto zimy, kdy byl bitcoin v posledních měsících podle různých indikátorů přeprodaný,“ říká Tětek.

„V polovině příštího roku také přijde plánované půlení odměn bitcoinovým těžařům a s tím spojené odpovídající snížení přísunu nových bitcoinů. Lze spekulovat, že i to může mít vliv na cenu rok dopředu, obdobně jako tomu bylo v letech 2015 až 2016,“ dodává Tětek. Snížení odměny pro těžaře je – stejně jako postupné snižování těžby – dané pravidly bitcoinu, která nejde obejít.

Na cenu podle Tětka tlačí to, že počet nově vytěžených bitconů v příštím roce klesne. „Nyní je inflace přes čtyři procenta ročně, po roce 2020 to bude pod dvěma procenty ročně,“ vysvětluje. Dnes pustí těžaři na trh 1800 bitcoinů denně, což je ekvivalent zhruba osmi milionů dolarů, které si musí každý den najít kupce, aby cena nešla dolů. V příštím roce by to při stejné ceně bitcoinu byl poloviční objem. Pokud zůstane poptávka stejná, musí logicky růst cena.

Připomeňme, že cena virtuálních měn raketově rostla na konci roku 2017, kdy se zdálo, že kdo neinvestuje do bitcoinu, okrádá rodinu. Tehdy stoupla cena až těsně pod hranici 20 tisíc dolarů. Pak ale přišel rychlý pád ceny všech virtuálních měn.

Na začátku letošního roku se cena stabilizovala na zmíněné úrovni mezi 3300 a 4000 dolary. Co bude následovat po nečekaném úterním skoku, nikdo neví. Je klidně možné, že se cena během pár dnů vrátí na předchozí letošní hladinu.

Bitcoin i další virtuální měny dál polarizují investory. Zatímco někteří věří, že jsme díky nim na prahu lepší budoucnosti, jiní varují, že jde o bublinu, která nemá reálný základ.

Kurz bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek

Partners Financial Services