Obavy z krize vedou k zodpovědnějšímu zadlužování

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 20. 2. 2009 | 1 komentář
Obavy z krize vedou k zodpovědnějšímu zadlužování
Úvěrové registry začínají vnímat finanční krizi i přes „své“ klienty. Potencionální příjemci úvěrů i finanční instituce jsou obezřetnější. Mezi dosavadními dlužníky se zase zvětšuje podíl nesplácených úvěrů. Ve srovnání se zahraničím je na tom Česko pořád dobře.

Finanční krize má i některá pozitiva. Kvůli ní jdou „do sebe“ dlužníci i finanční instituce. Každý další úvěr nyní prý obě strany přehodnocují podstatně více než dříve, uvádějí shodně experti českých úvěrových registrů. Aktuální statistiky z posledních tří měsíců roku 2008 dále také prokazují, že v České republice roste podíl nesplácených úvěrů a mění se celkové trendy ohledně čerpaných úvěrů.

Měsíčně objem úvěrů v Česku sice roste, ale prokazatelně čím dále pomaleji. A tento trend hlásí jak Bankovní úvěrový registr, kde za poslední tři měsíce roku 2008 zaznamenali růst objemu evidovaných úvěrů o 17 procent menší než za loňské třetí čtvrtletí (růst o 60 miliard korun), tak i Nebankovní úvěrový registr se zhruba devítiprocentním poklesem nově přidělených úvěrů za poslední tři měsíce loňského roku (tedy o 138 milionů korun, dále viz BOX). Celkový objem tuzemských úvěrů přesáhl už v říjnu 2008 úroveň 1 bilionu korun. Za poslední čtvrtletí roku 2008 stoupl o 60 miliard.

Dotazování do registru v praxi

Potencionální zájemce například o nákup nového auta přijde do leasingové společnosti a požádá o zpracování nabídky na financování vybraného automobilu. Leasingová společnost od něj získá souhlas se zpracováním osobních údajů a pošle vzápětí dotaz do Nebankovního úvěrového registru, aby zjistila úvěrovou historii a splátkovou morálku klienta. Musí mít ale s registrem podepsanou smlouvu o zpracování osobních údajů, aby mohla nahlížet do tohoto registru. V případě, že má zájem ověřit si i klientovu úvěrovou historii z Bankovního registru, kterého ovšem není členem, musí s tím Nebankovním registrem podepsat smlouvu o účasti v projektu vzájemné výměny informací. Nebankovní registr se pak za ni dotáže druhého registru.

Po obdržení odpovědi z registru má pak leasingová společnost 40 dní na to, aby dala Nebankovnímu registru vědět, co se stalo se smlouvou klienta. Mohou nastat nejspíše tyto tři scénáře: buď smlouvu s klientem leasingová společnost podepsala, klient od smlouvy odstoupil, protože o ní přestal mít zájem nebo se leasingová společnost rozhodla, že financovat auto tomuto klientovi nechce.

Zdroj: LLCB

Podle ředitelky společnosti Czech Banking Credit Bureau (CBCB), která provozuje Bankovní úvěrový registr, Zuzany Pečené je ale rozhodně vidět, že celkové tempo růstu objemu úvěrů se již zpomaluje a klesá i počet nových úvěrů. Změna chování ohledně nových půjček je současně podle zástupců uvedených dvou registrů viditelná na obou stranách úvěrové smlouvy. „Jedním z důvodů, proč dochází ke snižování objemu nově poskytnutých úvěrů, jsou obavy lidí z ekonomické krize, které způsobují, že se chovají odpovědněji a každý nový úvěr zvažují mnohem důkladněji než dříve. Dalším důvodem je odpovědnější přístup finančních institucí,“ řekl Petr Kučera, výkonný ředitel společnosti Czech Credit Bureau (CCB), která v Česku organizuje Bankovní a Nebankovní úvěrový registr a poskytuje jim technický servis. Za poklesem financované hodnoty i u nebankovních úvěrů lze podle výkonného ředitele sdružení LLCB provozujícího Nebankovní úvěrový registr Karla Koláře vidět obavy lidí z dopadů ekonomické krize. Ve změně chování dlužníků a potencionálních dlužníků může být ovšem podle něj skryto určité taktizování.

Někteří lidé vyčkávají například s nákupy aut na leasing. „Zde však hraje roli i další očekávání ohledně klesajících cen automobilů či vyčkávání, zda v Česku bude zavedeno takzvané šrotovné,“ poukazuje Karel Kolář. Navzdory zpomalujícímu tempu růstu se ale někteří zástupci finančních institucí přílišného poklesu úvěrů neobávají. „Neočekáváme, že by výrazně snížil objem půjček, tedy že lidé by si letos méně půjčovali,“ domnívá se Blažena Valkošáková z představenstva České leasingové a finanční asociace. Obecně se jen na trhu podle ní zhoršuje schopnost splácet spotřebitelské půjčky, respektive půjčky pro osobní spotřebu, a proto se i zpřísnila pravidla pro poskytování úvěrů. Nejen banky, ale i nebankovní instituce totiž dnes mají obavy z větší míry neschopnosti lidí úvěry splácet.

Aktuální statistiky dlužníků a registry

Objem úvěru evidovaných v Bankovním úvěrovém registru vzrostl v posledním čtvrtletí roku 2008 o 60 miliard korun, což je o 17 procent méně, než kolik činil tento růst ve třetím čtvrtletí. Pokles nově poskytnutých úvěrů se výrazně projevil zejména v listopadu a prosinci, kdy si lidé půjčili u bank o 14 miliard korun méně než ve stejných měsících roku 2007. Rovněž v Nebankovním úvěrovém registru došlo v posledním čtvrtletí roku 2008 k poklesu nově upsaných úvěrů o 138 milionů korun, což představuje pokles o necelých 9 procent.

Celkový objem tuzemských úvěrů nicméně přesáhl v říjnu 2008 úroveň 1 bilionu korun a za poslední čtvrtletí stoupl o 60 miliard.

Zdroj: CCB,LLCB

Nejvyšší míru nesplácení u bankovních úvěrů mají podle Pečené spotřebitelské úvěry. Na konci loňského roku u této skupiny půjček dosáhl celkový objem dlouhodobě nesplácených závazků 1,7 miliardy korun, přičemž podíl splátek po splatnosti nad tři měsíce k celkovému objemu úvěrů evidovaných v registru činil 4,7 procenta. Účel, kvůli kterému si si tito dlužníci berou úvěr nejčastěji, není podle informací registru známý, přehled mohou mít jen jednotlivé banky. K nejméně rizikovým úvěrům v tomto registru patří hypotéky (podíl nesplácených úvěrů k celkovému objemu je 0,2 procent) a úvěry ze stavebního spoření (podíl nesplácených úvěrů k celkovému objemu je 0,03 procenta).

U Nebankovního úvěrového registru mají nejvyšší míru nesplácení na úrovni tří procent osobní úvěry. Ačkoli finanční leasing představuje 68 procent ze všech úvěrů evidovaných v registru, patří k nejméně rizikovým úvěrům v tomto registru (podíl nesplácených úvěrů k celkovému objemu je 1,93 procenta).

Kdo využívá Bankovní a Nebankovní úvěrový registr

Aktuální uživatelé Bankovního registru:

Česká spořitelna, a.s., Československá obchodní banka, a.s., GE Money Bank, a.s., UniCredit Bank Czech Republic, a.s., Komerční banka, a.s., Raiffeisenbank a.s., Hypoteční banka, a.s., Citibank Europe plc, organizační složka, Českomoravská stavební spořitelna, a.s., Stavební spořitelna České spořitelny, a.s., Wüstenrot - stavební spořitelna, a.s., LBBW Bank CZ a.s., Wüstenrot hypoteční banka, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s., Modrá pyramida stavební spořitelna a.s., Volksbank CZ, a.s., Oberbank AG pobočka Česká republika, Waldviertler Sparkasse von 1842 AG, BRE Bank S.A.,HSBC Bank plc – pobočka Praha a Všeobecná úverová banka a.s., pobočka Praha.

Aktuální uživatelé Nebankovního registru:

Cetelem, ČSOB Leasing, GE Money Auto, GE Money Multiservis, UniCredit Leasing CZ, Santander Consumer Finance, ŠkoFIN, s Autoleasing, Leasing České spořitelny, Renault Leasing CZ, D.S. Leasing, Credium, Toyota Financial Services Czech, PSA Finance Česká republika, s Autoúvěr, S MORAVA Leasing, UNILEASING, D. S. Leasing Full service, Agro leasing J. Hradec, GMAC, Impuls Leasing Austria, Diners Club Czech a Raiffeisen Leasing.

Kampeličky, respektive družstevní záložny nejsou v tuto chvíli ani v jednom z registrů. Pokud by se do nich v budoucnu chtěli zapojit, mohli by vstoupit jen do nebankovního registru.

Zdroj: CBCB a LLCB

Jaké máte zkušenosti s poskytováním půjček, kreditních karet či leasingu v dnešní době? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak nenaletět na úžasné nabídky spotřebitelských úvěrů

4. 12. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak nenaletět na úžasné nabídky spotřebitelských úvěrů

Lidé si letos půjčují na spotřebu o pětinu víc než loni. Reklamy na spotřebitelské úvěry jsou někdy zavádějící a klamavé. Přinášíme několik rad, jak se v nabídkách orientovat a na co... celý článek

Refinancování půjček s exekutorem za zády

12. 5. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Refinancování půjček s exekutorem za zády

Refinancování půjček a úvěrů je v poslední době hitem mnoha reklamních kampaní. Lidé, kteří mají záznam v registru dlužníků, nebo jim hrozí dokonce exekuce, mají ale smůlu. Banky jim... celý článek

Kam se posunuly české hypotéky

8. 4. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kam se posunuly české hypotéky

Získat hypotéku před deseti lety nebylo tak snadné jako dnes. Na výběr jich bylo málo a banky byly v jejich poskytování opatrné. Dnes masivně shánějí nové klienty, snaží se je zavázat... celý článek

Češi v dluzích rychle dohánějí Evropu

6. 3. 2008 | Jan Stuchlík

Češi v dluzích rychle dohánějí Evropu

Co Čech to dlužník, dalo by se parafrázovat známé rčení. Podle údajů Bankovního registru klientských informací uzavřeli Češi s bankami a nebankovními finančními institucemi už 13,6... celý článek

Partners Financial Services