Trading: Rady nad zlato

Petr Tmej | rubrika: Seriál | 3. 11. 2015 | 4 komentáře
Strčte si tyhle rady za klobouk, to už jsme všechno slyšeli, řeknete si možná. Vlastně – pokud se o trading aspoň maličko zajímáte, slyšeli nebo četli jste aspoň některé z nich je určitě. Ale řídíte se jimi? Jakkoli vám můžou pravidla, která dodržuji, přijít triviální, já jsem díky nim dnes traderem na plný úvazek. Nepodceňujte je.
Trading: Rady nad zlato

S cizími penězi do hospody nelez

V dobrém úmyslu si půjčíte od banky nebo soukromé osoby kapitál na živé obchodování. Třeba i díky tomu, že jste dobrý obchoďák. Nedoporučuji. Odstrašující příklad: Můj známý se na trading poctivě připravoval několik let. Nebyl si ale sám schopný na obchodování futures akciových indexů vydělat vlastní dostatečně velký kapitál. Dnes se soudí se svým věřitelem, kterému došla trpělivost. Co bude následovat, si můžete domyslet sami. Pokud nejste schopni si vydělat na vstupní kapitál v řádech desetitisíců dolarů, měli byste si opravdu rozmyslet, jestli je trading pro vás to pravé ořechové. Žádná jízda vás nečeká. Nemáte totiž na benzín. A to je pak jedno, jak dobrý jste řidič.

AOStrading Conference 2015 je svým konceptem jedinečná akce věnovaná tradingu. 22. listopadu 2015 se o tom můžete přesvědčit v příjemném prostředí Společensko-konferenčního centra Autoklubu ČR v Opletalově ulici v centru Prahy. Přijďte a poznejte trendy a načerpejte nejnovější informace oblasti algoritmického tradingu, risk managementu, money managementu, testů robustnosti a forem pasivního zhodnocování.

Více informací a registrace ZDE. Veškeré občerstvení a přednášky jsou zcela zdarma!

Full time trader, prosím? Nechte si zajít chuť

Znáte vrcholového sportovce nebo právníka, který by se stal špičkou ve svém oboru za pár měsíců? Trading je profese jako každá jiná. Všechno má svůj čas a musíte být připraveni na to, že cesta bude trnitá. Ovšem nezapomínejte, že roky tréninku nebo studií platili budoucím hvězdám sportu a advokacie rodiče. Vy na to budete sami.

Není zkrátka dobré hned od začátku vnímat trading jako svůj hlavní příjem. Tahle představa s sebou nese vážný psychologický blok. Možná si to nepřipouštíte, máte za to, že jste tvrdší než John Rambo. Jenže ono opravdu není lehké ustát ztrátová období, která můžou trvat klidně i několik měsíců, nebo dokonce let. A navíc, z čeho budete v prvním roce tradingu žít, pokud nemáte rezervy? Váš obchodní účet musí být neustále dostatečně kapitalizovaný! Pokud budete mít příjem z dalšího podnikání nebo zaměstnání, máte velkou šanci psychicky zvládnout nevyhnutelná období finančních propadů.

Bez statistické výhody dlouhodobě vyhrát nelze

Tento snad nejdůležitější aspekt nelze nikdy podcenit, pokud to s tradingem myslíte skutečně vážně. Je zapotřebí, abyste měli v rukou robustní obchodní systém, který vám zaručí dlouhodobý a úspěšný trading. V tomto směru bylo již mnohé řečeno v článku Trading jako věda. Nervy z ocele jsou vám bez funkční strategie k ničemu

Neukrojte si příliš velký krajíc

V anglicky mluvících zemích mají přísloví no risk, no fun – bez rizika není legrace. S tímto rčením se sice ztotožňuji, ale všeho s mírou – ostatně možná si vzpomenete na českou obdobu tohohle rčení: kdo nehraje, nevyhraje. Vybavíte si, kdo ho používal pro svou reklamu? No ano – sázková kancelář.

Neomezený risk je v tradingu cesta na dovolenou – v pekle. Řada traderů opakuje jednu a tu samou chybu. V počátcích živého obchodování má hodně z nich kratší či delší období, kdy se jim extrémně daří. Co následuje? Úspěchem zalívané ego nabobtná do obřích rozměrů a následuje agresivní position sizing, tedy neúměrné navyšování obchodních pozic. A ejhle…V řádu týdnů přichází margin call (tedy vybílený obchodní účet). Pokud obchodujete s fixním stop-lossem, zkuste ze svého účtu riskovat maximálně procento až dvě. Pokud je váš stop-loss variabilní, počítejte s průměrnou ztrátou na obchod (average loss) jako s výchozí hodnotou pro stanovení maximálního procentuálního rizika svého obchodního účtu. I tady je rozumná hladina maximálně procento nebo dvě. I tak se možná budete pohybovat na hraně.

Petr Tmej

Petr Tmej

Trader zaměřující se na algoritmický trading na zahraničních futures trzích, lektor, majitel webového portálu AOStrading.cz a spolumajitel nově vzniklé společnosti QuantOn Solutions CZ, orientující se na vývoj robustních a profitabilních automatizovaných obchodních systémů. Jeho specializací je vyhodnocování životaschopnosti obchodních strategií za aplikace pokročilých statistických nástrojů a metod.

Čas je spoluhráč, ne soupeř

Pravidla hry jsou daná jasně: Obchodujete-li intradenně a do pozice vstupujete a vystupujete z ní hned několikrát za den, uděláte tedy víc než stovku obchodů za měsíc, očekáváte profitabilitu ve velmi krátkém období. Budete-li provádět velké množství obchodů, dostanete velice slušný statisticky relevantní obrázek profitability svého obchodního systému už po pár týdnech. Pokud ale například obchodujete intradenně a váš obchodní systém do pozice vstoupí a vystoupí v průměru třikrát týdně, je zřejmé, že relevantní závěry lze dělat po půl roce, lépe až po roce. Může být těžké se tímto pravidlem řídit, ale pokud budete posuzovat úspěch obchodního systému předčasně na základě několika ztrátových týdnů po sobě, vaše psychika tím utrpí, budete náchylní dělat předčasné závěry, které by mohly narušit váš obchodní plán. Tím pádem budete provozovat úplně jiný obchodní systém, než který jste dřív zpětně testovali – a problém je na světě, veškeré testy robustnosti tím úplně ztratí význam.

Věříte sami v sebe?

Nenechejte se odradit, když se vám nebude krátkodobě dařit a budete procházet propadem, se kterým jste v rámci simulací počítali. Obchodujete vy, nebo vaše manželka, otec, bratranec, přátelé? Kdo z vás strávil měsíce nebo roky přípravou, kdo testoval strategie? Mnoho traderů (ani já nebyl jiný) dělá zásadní chybu, že si o tradingu až příliš rádi povídají. Když se daří, to se to dobře vytahuje. V období ztrát pak jako byste ztratili řeč. Když se vás pak neznalý zeptá, jak se vám daří, a vy upřímně přiznáte minus, může vás člověk, který o chování obchodních systémů a o trzích neví vůbec nic, nepříjemně znejistit. Samozřejmě, že pak přicházejí otázky typu: „Skutečně můžu na tradingu vydělávat?“. Správně položená otázka v takové chvíli by ale měla být spíš: „Chová se můj obchodní systém v rámci předpokladů podle backtestu a testů robustnosti, když jsem momentálně ve ztrátách?“ Nechte si proto své dočasné úspěchy pro sebe a radši se pochlubte až na konci úspěšného roku, že máte za sebou skvělé roční zhodnocení. Vaše psychologie obchodování tím jen posílí, neboť vy jste ten odborník, který může relevantně zhodnotit úspěch nebo neúspěch svého obchodního systému.

To nejhorší teprve přijde

Your worst drawdown is yet to come.Ten nejhorší propad teprve přijde. Zní to krutě, ale je to realita, na kterou se musíte připravit. Propad, který zažijete v reálu, může vždycky překonat ten nejhorší propad, který jste viděli v rámci backtestování. Naštěstí jako tradeři dnes disponujeme mnoha moderními nástroji, například Monte Carlo analýzou, se kterou na základě simulací nejrůznějších situací, jež v budoucnu můžou nastat, zjistíme, jaký nejhorší drawdown můžeme čekat.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Třikrát měř, jednou řež. A pak zase měř

Tak jako výrobní závody musí neustále monitorovat efektivitu výrobu, vy musíte měřit výkonnost obchodního systému. Já sám využívám metody, s jejichž pomocí průběžně monitoruji ukazatele výkonnosti obchodního systému podle jasně stanovených pravidel obchod po obchodu. Pro průběžný monitoring se využívá řada různých statistických nástrojů. Někomu se zase osvědčují metody regresní analýzy. Mně samotnému nejvíc vyhovují metody statistické regulace procesu, používané při kontrolách kvality ve výrobních procesech. Tyto metody monitorují variabilitu procesu a pomáhají nám tak identifikovat, jestli nedochází k nějakým markantním výkyvům, které by mohly naznačovat, že obchodní systém přestává být funkční (v souladu s předpokládanou výkonností).

Vzdělávejte se, buďte v obraze

Trading se neustále a rychlým tempem vyvíjí, asi ještě rychleji než jiné obory. Mnoho obchodníků naprosto podceňuje pravidelnou četbu literatury a článků z oblasti tradingu. Buďte bystří a nikdy nepřestávejte s kontinuálním vzděláváním. I když máte v rukávě obchodní strategii, která v aktuálních podmínkách trhu velice dobře funguje, i když máte právě zisky. Nikde není řečeno, že za pár měsíců nebo let nebude vaše metoda mrtvá. Vzdělávání může být to, co vás udrží dlouhodobě ve hře.

Nebuďte kůl v plotě

To, v čem nás nikdy trading nepřestane překvapovat, je fakt, že tradeři bývají samostatně fungující jednotky. Je to asi zapříčiněno povahou byznysu, že si tradeři myslí, že nemusí být v každodenním kontaktu s lidmi, aby generovali zisky. Nemusí. Jenže na druhou stranu se pak častokrát zbytečně uzamykají do sebe. Já dnes vím jedno jistě – bez týmu úzce specializovaných lidí bych to nikam nedotáhl. Každý umí něco. Dohromady umíme víc.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kam investovat milion

9. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Kam investovat milion

Jak by dnes s milionem korun naložili ekonom Pavel Kohout, designérka Anna Marešová, ředitel Saxo Bank Pavel Drahotský, motivátor Ivo Toman a další osobnosti ze světa peněz a podnikání? celý článek

Trading: Bacha na „inteligentní roboty“

8. 10. 2015 | Petr Tmej | 12 komentářů

Trading: Bacha na „inteligentní roboty“

Zejména na forexových trzích se poslední dobou rozmohli roboti k pronajmutí. Jsou to v podstatě automatizované obchodní systémy, ale slovo robot má asi zvláštní marketingový sex-appeal.... celý článek

Září na trzích: Dieselgate a záporné výnosy

6. 10. 2015 | Martin Mašát

Září na trzích: Dieselgate a záporné výnosy

Akciové trhy se v září chovaly přímo vzorně, učebnicově. V srpnu se propadly, a jestli někdo čekal rychlý návrat na předchozí hodnoty, mýlil se. Přesně podle pouček hledají nový rovnovážný... celý článek

Kam investovat? Zeptejte se milionářů

21. 9. 2015 | Jan Traxler | 22 komentářů

Kam investovat? Zeptejte se milionářů

Společnost Capgemini dělá každoročně průzkum mezi dolarovými milionáři. Podívejte se, do čeho investují dnes a jak se jejich postoj k investicím mění v čase.

Trading jako denní chléb. Máte na to?

25. 8. 2015 | Petr Tmej | 17 komentářů

Trading jako denní chléb. Máte na to?

Sníte o bezstarostném životě, denně kořeněném pár hodinkami chytrého obchodování na burzách? Ordinujeme budíček!

Partners Financial Services