Trhy otočily. Krize v nedohlednu

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 12. 3. 2019 | 1 komentář
Investoři si nemohli přát víc. Po optimistickém lednu, který vymazal ztráty z konce roku, se i v únoru pokračovalo vesele nahoru a akcie přidaly dalších pár procent. Některé akciové indexy jsou letos výš už o deset procent. Kdo na konci roku ustrašeně utekl z dynamických fondů, ten teď pláče.
Trhy otočily. Krize v nedohlednu

Investoři si zatím nenechají ničím kazit náladu. Hrozba obchodních bariér mezi Spojenými státy a Čínou není zažehnaná, růst Evropy zpomaluje a nikdo neví, co vlastně bude z brexitu – přece akciové trhy dál rostou.

Centrální banky zase na rozcestí

Centrální banky v posledních letech jen sledovaly postupný návrat k růstu (v Česku se dá mluvit o růstu až přepáleném), až se některé konečně odhodlaly ke zvedání sazeb. Co ale teď? Rizika se znovu vynořila, inflaci se nechce růst a některé regiony jsou blízko recesi.

Prognózy amerického Fedu sice potvrzují i nadále solidní růst, ale varují před situací v Evropě a nerozvinutých zemích. Americká centrální banka proto oznámila, že si možná dá pauzu v utahování měnové politiky. Ceny akcií to postrčilo nahoru. K jejich růstu přispěla i naděje na pozitivní řešení obchodních sporů mezi USA a Čínou. A v neposlední řadě hrála roli i solidní výsledková sezóna. Ani ceny dluhopisů nebyly proti. Jen dolar ztratil trochu půdu pod nohama.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Fed se hledá, ECB je ztracená

Evropa je na tom hůř, tady se sazby ještě ani nezačaly zvedat, a už je tu zas recese. Tedy aspoň v Itálii, Německo se jí vyhnulo jen silou vůle (zachránil ho aspoň nulový růst ve 4. čtvrtletí). Evropská centrální banka bohužel nemůže spoléhat na to, že by posunula sazby níž, už teď jsou v minusu, a tak aspoň slovně uklidňuje, že nástroje pro podporu ekonomiky má, ale hlavně, že zpomalení (růst HDP pouze 1,2 % za rok) je dáno spíše jednorázovými faktory (sucho, limity na emise aut). Poněkud nejasná je situace v Německu, kde sektor služeb díky silné domácí poptávce vzkvétá, ale situace v průmyslu se nelepší.

ČNB: kam koruna, tam sazba!

Ani v České republice to centrální banka nemá jednoduché. První inflační čísla letošního roku překvapila. Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu o 2,5 procenta, o půl procentního bodu víc, než předpokládala ČNB ve své poslední prognóze. Navíc růst cen se projevil značně i v jádrové inflaci, která poprvé od začátku svého zveřejňování od roku 2007 dosáhla tří procent.

A co teď? Zvýšit sazby a honit desetiny procenta u inflace, která ČNB už roky utíká, nebo raději po loňském šoku přestat zpřísňovat sazby a počkat si, jak se vyvine situace ve světě, a hlavně v Německu? Samotní centrální bankéři se co 14 dní vyjadřují jinak, a to podle toho, jak je vystraší koruna, inflace nebo vyjádření Evropské centrální banky.

Naštěstí akciové trhy nejsou na rozvibrované chování centrálních bank tolik citlivé. Dluhopisy to mají těžší, ale u investorů převládá prozatím názor, že normalizace sazeb obecně zpomalí, tedy že centrální banky nebudou radši dělat nic.

Optikou finančních indexů

Trh

Únor

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+2,8 %

+10,7 %

-1,5 %

S&P 500 (USA)

+3,0 %

+11,1 %

+2,6 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+4,4 %

+9,9 %

-4,1 %

CECE EUR (střední Evropa)

-0,7 %

+4,9 %

-6,4 %

MSCI rozvíjející se trhy

+0,1 %

+8,8 %

-12,1 %

Index českých státních dluhopisů

-0,9 %

+0,2 %

+0,4 %

Ropa WTI

+6,4 %

+26,0 %

-7,2 %

FX CZK/EUR

+0,6 %

+0,5 %

-0,7 %

Raketový start cen akcií během prvních dvou měsíců je zřejmý i z čísel o výkonnosti indexů. Bohužel, meziroční srovnání ukazuje, že některé trhy za rok ještě nedosáhly původních hodnot. Nejlépe je na tom akciový trh USA a nejhůř stále tzv. nerozvinuté trhy.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Výnosy státních dluhopisů se letos prozatím drží na stejných úrovních jako na konci roku a spíše hledají směr. Vždyť ani centrální banky prozatím neví, co se zpomalující, ale stále solidně rostoucí ekonomikou dělat. V nejbližší době lze čekat spíš stagnaci výnosů.

Vývoj některých finančních indexů za posledních pět let

Pozitivní nálada, mizející strach z možné recese a solidní výsledky firem vrátily ceny akcií tam, kam patřily, prudká korekce z konce roku je zapomenuta. Ceny akcií se opět pohybují na úrovních z listopadu 2018.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Výhled

Věřím, že akcie se pomalu vracejí na správné hodnoty a že propad o deset a víc procent byl neracionální. Proto ve vyvážených portfoliích věřím stále akciím. Tím spíš, že výnosy dluhopisů, a to především v západní Evropě, jsou stále extrémně nízko.

České státní dluhopisy jsou na tom nepoměrně lépe a se svým rizikovým profilem a výnosem kolem dvou procent patří k tomu nejlepšímu, co lze najít. Protože neočekávám žádné prudké změny v chování centrálních bank, budou ceny dluhopisů v nejbližší době stabilní.

Koruna by se s aktuálním uklidněním turbulentní situace mohla podívat k silnějším úrovním, a proto budeme i nadále plně zajišťovat měnové riziko.

Kurz koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Koruna se konečně posunula k silnějším úrovním. Nicméně kurz je stále velmi daleko od očekávání trhů a naší centrální banky. Podle prognózy ČNB posílí koruna vůči euru na 24,5 na konci tohoto a na 24,1 na konci příštího roku. 

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services