Podle čeho vybírat vhodnou investici?

Jan Traxler | rubrika: Jak na to | 5. 9. 2018 | 7 komentářů
Kam investovat? Možností jsou stovky. Nejdřív je ale potřeba si ujasnit „zadání“, pojmenovat si, co přesně od investování čekáte.
Podle čeho vybírat vhodnou investici?

Známí se na mě často obracejí s dotazem, kam je dobré dneska investovat. Vždycky chvíli přemýšlím, jestli to byla jen řečnická otázka, nebo jestli opravdu mají zájem o radu, a pak spustím nacvičenou větu jako ze záznamníku: „No, jestli máš volný kapitál a chceš ho někam investovat, můžeme zajít na pivo a probrat to. Nabízí se spousta možností. Ale záleží hlavně na tom, co od toho čekáš.

Pak se hovor většinou stočí jinam, takže vytuším, že to asi opravdu byla jen řečnická otázka – anebo jsem prostě neukojil touhu po zaručeném žhavém tipu à la bitcoin nebo podobně. Jenže v investování vážně nejde o žhavé tipy a návody na okamžité zbohatnutí, ale o volbu efektivní strategie. Na jednoduchou otázku tady neexistuje jednoduchá odpověď. Pro každého totiž může být vhodná jiná investice.

Jak moc umíte a můžete riskovat?

Předně samozřejmě záleží na tom, jakého výnosu chcete dosáhnout a jestli jste schopní akceptovat adekvátní rizika. Někdo preferuje vyloženě konzervativní investice, jiný hledá nadprůměrné výnosy. Mám dojem, že většina lidí už dneska chápe, že výnosy jdou s rizikem ruku v ruce. Jen ještě pokulháváme v porozumění, kde vlastně to riziko vězí. Aktuální příklad: hodně lidí u nás silně podceňuje kreditní riziko protistrany obchodu, speciálně u dluhopisů. Převažuje stereotyp, že dluhopisy přece jsou bezpečné. To je ovšem poučka, která zdaleka neplatí pro všecky dluhopisy, viz třeba tenhle zrovna rok starý článek:

Často podceňujeme také vliv měnového rizika. O různém vnímání rizika si podrobněji povíme ještě jindy.

Kolik máte času?

Obecně pak platí, že optimální výnosově-rizikový profil investice je výrazně ovlivněn časovým horizontem investice. Stručně řečeno: jestliže vím, že budu peníze za pár let potřebovat, měl bych vždycky investovat konzervativně. Naopak pokud se jedná o úspory a zhodnocování peněz na důchod, na které pravděpodobně nebudu dalších 20 let sahat, můžu si dovolit investovat do akcií a jiných rizikovějších aktiv – rizikovějších z pohledu krátkodobých cenových propadů, které mě ovšem nemusí trápit, pokud mám dost dlouhý časový horizont. I konzervativní investor může na delším časovém horizontu investovat do akcií.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Budete muset na peníze sáhnout?

Podstatnou roli hraje také likvidita investice. Mnohé zajímavé investice obnášejí uložení kapitálu na několik let bez možnosti dřívějšího výběru. Když se například budete podílet na realizaci nějakého developerského projektu, pár let se k penězům nedostanete. Když vložíte kapitál do nějakého start-upu, také musíte počítat s tím, že si na plody své investice pár let počkáte.

Podobně také většina fondů rizikového kapitálu a fondů pro kvalifikované investory umožňuje zpětné odkupy až po uplynutí několika let – nebo s vysokými sankčními poplatky za předčasný výběr. Nebo když si koupíte nějaký veřejně neobchodovaný dluhopis, zase ho těžko někomu prodáte dřív, než bude splatný. Většinu lidí likvidita v řádu několika let netrápí, ale pro někoho je podstatné, aby se k prostředkům mohl kdykoliv dostat, a pak jsou pro něj podobné typy investic zcela nevhodné.

Daně

Speciální pozornost při volbě investice je dobré věnovat také zdanění. Různé investice jsou různě daněny a pochopitelně každý stát má své vlastní podmínky, takže zásadní je, jestli jste daňovým rezidentem v Česku, nebo třeba na Slovensku nebo ještě jinde. Jiné podmínky pak v Česku platí pro fyzické osoby a jiné pro firmy, nejvíc se liší u nemovitostí a u příjmu z prodeje cenných papírů.

U inkasovaných úroků či dividend je zase důležité si pohlídat, jestli má emitent sídlo v Česku, nebo v zahraničí, tedy kde se sráží daň. Tématu zdanění výnosů z investic jsem dřív věnoval celý seriál článků, na tomto místě chci tedy jenom podotknout, že daně mnohdy výrazně ovlivní výnosnost investice.

Potřebujete čerpat výnosy?

S tím souvisí další drobnost, která by měla volbu investice ovlivnit. A sice, jestli se nacházíte ve fázi akumulace kapitálu, nebo ve fázi rentiéra, který chce z investic čerpat rentu. Pakliže nepotřebujete odčerpávat výnosy a pokud vyplácené úroky, dividendy, nájem a podobně budete stejně reinvestovat, pak je daňově výhodnější je vůbec neinkasovat. Pokud naopak chcete čerpat pravidelnou rentu, pak se okruh investic zužuje na aktiva generující pravidelné cashflow (například pronajímaný byt) nebo třeba fondy, u kterých lze technicky nastavit pravidelné odkupy.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Investiční seriál na Finez.cz

Nový seriál Fond-show představuje vybrané investiční fondy – od nejznámějších jmen přes speciální méně známé fondy až po některé fondy kvalifikovaných investorů:

Kolik máte?

Zásadní roli hraje samozřejmě také objem investovaného kapitálu. Obecně platí, že s větším kapitálem se vždycky otvírají nové možnosti. Statisíce korun budete asi investovat do klasických fondů. S miliony už se dá uvažovat i nad nějakou nemovitostí nebo fondy pro kvalifikované investory, které skýtají spoustu zajímavých příležitostí. S větším kapitálem dále můžete realizovat i soukromé investiční projekty. Pakliže máte stamiliony a víc, už stojí za zvážení zastřešit investice vlastním fondem.

Můžeme zajít na pivo a probrat to

Takže se omlouvám. Vidíte, že na otázku, kam investovat, nejde stručně odpovědět. Možností jsou stovky. Nejdřív je potřeba si ujasnit zadání, co přesně od investice čekáte. Pak teprve můžeme zvolit optimální investiční strategii a podle ní sestavit mix jednotlivých investic, které spolu pokud možno co nejméně korelují. Řešení nemusí být ve finále složité, ale proces výběru úplně triviální není. Pokud chcete fundovaně poradit, nechtějte zkratkové odpovědi.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2018 12:35, Zdenek

A není od určitého věku rozumnější než peníze investovat pomalu spotřebovávat? A zbytek vem čert...nebo doktoři a pozůstalí.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2018 11:20, jezevec

Pan autor totiž vůbec nepochopil obsah dotazu. když se někdo ptá odborníka, očekává odpověď v kategorii dotazu. nikdo není zvědavej na blbý kecy, typu, když nakoupíš akcie můžeš vydělat hodně ale taky přijít o hodně, když nakoupíš fondy tak můžeš vydělat méně ale taky přijít o desítky procent, až když nakoupíš státní dluhopisy vyděláš méně než inflace takže proděláš. když někdo osloví odborníka, očekává dobrý nápad za spravedlivou odměnu. odborník který si vezme peníze za radu, a upozorní že klient taky nemusí vydělat nebo naopak může peníze ztratit, je odborník naprd.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services