Prodej cenných papírů osvobozen od daně až po třech letech? Co přinese prodloužení časového testu

Jaroslav Šura | rubrika: Co se děje | 8. 7. 2013 | 5 komentářů
Existuje daňová úleva pro investování do cenných papírů. Pokud je prodáte až po určité době od nákupu, nemusíte z peněz vydělaných prodejem platit daň z příjmů. Tato lhůta – říká se jí časový test – byla dlouhou dobu šestiměsíční. Parlament má nyní před sebou návrh na jeho prodloužení až na tři roky. Co to znamená pro investora?
Prodej cenných papírů osvobozen od daně až po třech letech? Co přinese prodloužení časového testu

Ještě před demisí premiéra Petra Nečase vláda stihla schválit nové návrhy daňových zákonů. Mezi novinkami, které – pokud projdou rozloženým zákonodárným sborem a autogramiádou u prezidenta – by mohly platit už od příštího roku, jsou změny časového testu. Důvodem může být potřeba přisypat něco do státní kasy, ale třeba také přetlačit některé z drobných investorů do náruče penzijních společností.

O změnách lhůty, po kterou je potřeba držet cenné papíry, aby pak při jejich prodeji investor nemusel platit srážkovou patnáctiprocentní daň z příjmů, se mluvilo už hodně dlouho. Ba mluvilo se i o úplném zrušení časového testu. Nyní ale máme po letech náznaků a vypouštění pozorovacích balonů konečně konkrétní návrh zákona.

Novela by měla fyzickým osobám nepodnikatelům změnit šestiměsíční test na tříletý (v návrhu bylo původně dokonce pět let). Je to sice negativní signál, ale recipročně se mění daň fyzických osob z dividend. A při pořízení akcií před datem, ke kterému novela začne být účinná, bude i nadále platit časový test v délce šesti měsíců. Pro investory to může mít paradoxně pozitivní efekt. Při zaměření na současný šestiměsíční časový test mohla často nastat situace, kdy ještě pět měsíců po nabytí akcií byl investor v nemalém zisku, ale po měsíčním čekání na vypršení lhůty testu, aby ušetřil patnáctiprocentní daň, nakonec nejenže neměl co osvobozovat, ale utrpěl i nemalou ztrátu. S tříletým časovým testem tohle odpadá, naprostá většina investorů a spekulantů nebude čekat na uplynutí testu a bude aktivněji obchodovat.

Anketa

Dotkne se vašeho investování případná změna časového testu?

Jak se dani vyhnout (elegantně a legálně)

Investoři budou hledat možnosti, jak se při tak dlouhém časovém testu vyhnout daním. Nebude trvat dlouho a uvědomí si, že pohodová cesta je nákup akcií před rozhodným dnem (s právem na dividendu) a prodej akcií po rozhodném dni (bez nároku na dividendu), a tedy s realizací ztráty, která ovšem investora nic – kromě poplatků – nestojí. Ztrátu pak započte proti případnému zisku (ve stejném zdaňovacím období). Je tedy možné započítat například ztrátu z prodeje akcií ČEZ proti zisku z prodeje akcií Komerční banky. Tedy: proti čistému zdanitelnému příjmu z prodeje cenných papírů může investor uplatnit čistou ztrátu z jiného obchodu s akciemi, ovšem i zde musí být splněna podmínka nově tříletého časového testu. Ztráta z prodeje cenných papírů realizovaná déle než tři roky od data jejich pořízení bude samozřejmě daňově neúčinná. Také ji nelze započítat například proti vyplacené dividendě nebo bankovním úrokům.

Kouzlo této transakce (nákup před rozhodným dnem a prodej po něm) spočívá v dividendách: ty by totiž měly být nově osvobozeny od patnáctiprocentního zdanění. Samozřejmě je třeba započítat poplatky, které při nízkém zisku (zejména u českých akcií – vyšší poplatky a větší spread) mohou transakci „zneefektivnit“.

I přes výš uvedené se lze domnívat, že změna časového testu už tak mizernou likviditu trhu příliš neovlivní.

Oko profíka

Co burzu podle Jaroslava Šury opravdu brzdí

Negativní vliv na obchodování s akciemi má nový obchodní systém. V něm se totiž neobchoduje jako v systému SPADloty, ale nabídku a poptávku může tvořit jakýkoli investor, byť s jedinou akcií. V praxi to vypadá tak, že i když nabídnu akcie (větší množství) za nejvýhodnější cenu z hloubky trhu, tedy jsem první na řadě–, stejně je často nemám šanci prodat. Jen mě „oďobávají drobasové“. Takže třeba z 5000 akcií prodám jen 1143 kusů. Alternativa nasypat akcie rovnou do poptávky je drahá, platí se spread – navíc první na bidu stejně obvykle stojí malý investor s poptávkou třeba desíti kusů. Tedy sám sobě musím srazit cenu, abych prodal, a na poplatcích zaplatím víc (většímu investorovi i několikanásobně). Není divu, že se likvidita během dne velmi snížila. Aukce to nezachrání.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Nová zdanění investic. Prospějou někomu?

30. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Nová zdanění investic. Prospějou někomu?

Prodloužení časového testu, (ne)zrušení daně z dividend a úprava zdanění investičních fondů. Jak se na navrhované změny dívá ekonom Lukáš Kovanda, investor Jaroslav Šura, analytik Jaroslav... celý článek

Jak dnes vydělat na dluhopisech. Strategie kup a drž

19. 8. 2013 | Jan Traxler | 2 komentáře

Jak dnes vydělat na dluhopisech. Strategie kup a drž

Někdo drží dluhopisy kvůli úrokům, jiný spekuluje na pohyb jejich tržní ceny. Pokud kupujete dluhopisy kvůli vyšším úrokům, zaměřte se na podnikové dluhopisy.

Očima expertů: Akcie. Je trh vždycky ten nejchytřejší?

9. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Očima expertů: Akcie. Je trh vždycky ten nejchytřejší?

Každý investor má svoji metodu. Někdo nechá nákupy i prodeje na někom jiném, jiný naopak dny a noci zkoumá fundamenty, aby odhadl, jak se trh zachová. A asi každý by chtěl dlouhodobě... celý článek

Očima expertů: Do jakých akcií investovat právě teď?

2. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Do jakých akcií investovat právě teď?

Představují dnes akcie riziko, nebo se dají najít podniky, které stojí za hřích? Zeptali jsme se ekonomů Milana Vaníčka, Aleše Michla, Lukáše Kovandy a mnoha dalších odborníků.

Partners Financial Services