Novinka s potenciálem nahradit anonymní akcie. Svěřenské fondy brzy v Česku

Diskrétně zabezpečit milenku a levobočka, uchránit majetek před exekutorem, investovat bez rizika, namotivovat manažery, podpořit charitu, nebo třeba rozdělit jmění a diktovat dědicům podmínky. To všechno zájemcům umožní svěřenské fondy neboli trusty. Jako zvláštní způsob správy majetku je budete moct v Česku využít už příští rok.
Novinka s potenciálem nahradit anonymní akcie. Svěřenské fondy brzy v Česku

Nový občanský zákoník přinese na začátku roku 2014 spoustu novinek. Jednou z těch odvážnějších jsou svěřenské fondy, známé také jako trusty. V zahraničí se jedná o celkem běžný institut.

Svěřenský fond neznamená – jak tomu bývalo třeba u penzijních fondů – právnickou osobu. Jedná se pouze o vyčleněný majetek se zvláštním statusem – původní vlastník ho předá do správy někomu jinému, nastaví pravidla spravování a pak nad ním do jisté míry ztrácí kontrolu. Proč by to dělal? zeptáte se možná. Protože se to někdy může setsakramentsky hodit. Kouzlo je prosté: trusty umožňují vyčlenit a anonymizovat jakýkoli majetek a stanovit mu libovolný účel. Jde tedy vlastně o majetek bez vlastníka, jehož užitky (a po zániku trustu i majetek samotný) připadnou osobě, která není dohledatelná v žádném veřejně dostupném rejstříku. Pořád to není jasné?

Než postoupíme do další lekce, bude užitečné vyjasnit si základní pojmy. Důležité jsou tři: zakladatel (settlor), správce (trustee) a obmyšlený (beneficient)

Zakladatelem svěřenského fondu je fyzická nebo právnická osoba, která se rozhodne vyčlenit část svého majetku a svěřit ji do správy předem vybranému správci – který bude mít na starosti za stanovených podmínek, pravidel a limitů postupně vypouštět (předávat) majetek obmyšleným osobám. Správců může být stanoveno i několik a jedním z nich v takovém případě může být sám zakladatel nebo obmyšlený.

Dráždivou příchuť má zejména tato pasáž nového občanského zákoníku (zvýraznění je pochopitelně dílem redakce): „Vlastnická práva k majetku ve svěřenském fondu vykonává vlastním jménem na účet fondu svěřenský správce; majetek ve svěřenském fondu však není ani vlastnictvím správce, ani vlastnictvím zakladatele, ani vlastnictvím osoby, které má být ze svěřenského fondu plněno.

Vznik svěřenského fondu a jeho statut

Vyčlenění majetku může zakladatel trustu provést smlouvou nebo pořízením pro případ smrti – tím rozumí nový občanský zákoník závěť nebo dědickou smlouvu. Každý svěřenský fond musí mít označení, které vyjadřuje jeho účel, a také statut ve formě notářského zápisu. Jde o základní dokument, který zodpovídá nejdůležitější otázky – jaké je označení fondu, jaký majetek má při svém vzniku, jaký je účel fondu nebo kdo bude jeho beneficientem. Dále může vymezovat podmínky pro plnění ze svěřenského fondu. Také by měl obsahovat informaci o době trvání trustu – pokud uvedena není, znamená to, že je svěřenský fond zřízen na dobu neurčitou.

Zanechme suché teorie a pojďme se podívat, jak to vypadá v praxi.

Bezpečná investice

Představte si, že máte zavedenou kloboučnickou firmu. Vyrábíte luxusní kousky, dámy z lepší společnosti se s nimi chlubívají na dostizích. Jenže rádi byste investovali také do psí školky. Je to trochu riskantní podnikání, a navíc by vám mohlo pokazit pověst – dámy z lepší společnosti by si mohly vykládat všelijak, že vedle nich pečujete i o kdejakou fenu. Tak si založíte trust, vložíte do něj nějaké peníze, vyberete správce a pověříte ho, aby do psí školky investoval za vás. Majetek ve svěřenském fondu je v podstatě majetkem bez majitele. Vyplývá z toho hned několik výhod. Významně se snižují rizika investice. Majetek trustu je od vašeho majetku i ostatního podnikání zcela oddělen. Pokud psí školka zkrachuje, insolvenční správce na vaše peníze a ostatní majetek nemůže. Případní věřitelé dokonce nezjistí ani vaše jméno. Pokud se psí školce daří, ale vy skončíte v exekuci nebo se rozvedete, majetku trustu se to nijak nedotkne – nedosáhne na něj exekutor ani bývalá manželka, která se domáhá poloviny vašeho společného jmění.

Proklepněte si je, dokud to jde!

Kdo je kdo: Obchodní rejstřík na Peníze.cz

Název subjektu, IČO, jméno osoby

Správa společnosti

Taky se může stát, že vás kloboučnictví přestane bavit. Budete se chtít naplno věnovat psím školkám. A tak svou původní společnost vložíte do svěřenského fondu, kde ji bude podle vámi stanovených pravidel spravovat zvolený správce nebo skupina správců tak, aby splnili účel, který jste trustu vymezili. Vaše jméno tím okamžikem přestává figurovat ve všech veřejných zdrojích, které o firmě informují – nenajdete ho už v obchodním rejstříku ani katastru nemovitostí. Nebude ho znát banka a nebude figurovat ani v seznamu akcionářů. Uveden tam bude pouze správce.

Nastat může i jiná situace. Pomalu se chystáte odejít na odpočinek a rádi byste, aby vás kloboučnická firma přečkala. Jenže nikdo z dětí ke kloboučnictví nemá vztah, firmu by nejspíš poslaly ke dnu. Tak založíte trust a vložíte do něj akcie své firmy. A pravidla nastavíte jasně: pokud se firmě bude dařit tak, jak chcete, připadne část dividend vedení podniku. Zbytek bude vyplacen vaší ženě a dětem. Klidně si ale můžete stanovit i další podmínky – když je příbuzní poruší, nedostanou ani kačku.

Dědictví: s podmínkami a diskrétně

Máte strach, že až děti podědí vaše miliony, začnou zbytečně hýřit? Chcete přimět syna, aby dostudoval práva, a dceru, aby o vás do konce vašich dní hezky pečovala? I s tím vám může pomoct svěřenský fond. Jednoduše do něj vložíte sumu, která má připadnout dětem, a stanovíte jednoznačné podmínky, za kterých jim bude trust (prostřednictvím správce) peníze vyplácet. Svěřenský fond bude moct sloužit i jako svatební dar – jak to zatím známe jen z amerických filmů.

V meziobdobí se o majetek trustu musí starat svěřenský správce, a to tak, aby nedošel újmy – rozumějte majetek, o správci pravidla nehovoří.

Obzvláště šikovným řešením může být trust v případě, že byste se rádi diskrétně a bez zbytečného rozruchu postarali taky třeba o milenku nebo nemanželské dítě. Pravidla totiž můžete nastavit tak, že jednotliví beneficienti o sobě vzájemně nebudou vědět a nedozvědí se, jaké další platby správce trustu provádí.

Anketa

Jak se vám svěřenské fondy líbí?

Charita, motivace, zajištění na stáří… co vás napadne

Prostřednictvím svěřenských fondů můžete také libovolným způsobem přispívat na dobrou věc. Správce trustu může vloženými penězi například podporovat konkrétní nadaci, univerzitu, divadlo, neziskovou nebo dobročinnou organizaci – záleží čistě na vašich představách a fantazii, jaká pravidla fondu nastavíte.

Další variantou je využít trust jako motivační systém pro zaměstnance. Když bude firma dosahovat dobrých výsledků, může jim správce fondu podle vámi vymyšleného systému vyplácet odměny. Nebo třeba můžete trustem zajistit svou mladší přítelkyni na stáří – například stanovit, že jí ze svěřenského fondu bude od určitého věku vyplácena renta.

Jak vidno, možností využití svěřenského fondu je nespočet. Stejně široká je však podle skeptiků možnost jejich zneužití…

Dohled nad správou fondu a jeho zánik

Právo dohledu nad správou svěřenského fondu má jeho zakladatel (v případě smrti nebo zániku zakladatele jeho právní nástupci) i obmyšlený. Pokud správce svěřenského fondu poškozuje fond nebo obmyšleného, může zakladatel trustu i obmyšlený soudu navrhnout, aby správci trustu určité jednání zakázal nebo naopak nařídil. Případně mohou soud požádat i o jeho odvolání a nahrazení.

Jakmile pominou důvody existence svěřenského fondu (tedy například uplyne stanovená lhůta nebo se naplní účel fondu), správa fondu končí a majetek trustu se převede oprávněné osobě, kterou by měl stanovit statut svěřenského fondu. Pokud statut tento bod neupravuje, připadne majetek obmyšlenému. Pokud žádný obmyšlený není, připadne zakladateli. Pokud není ani ten, propadá majetek státu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2013 13:02, MARTIN

S tímto nesouhlasím. Ad1) AML zákon je hodně bezzubý, a banky dělají jen minimum kontrol. Kdy se Vás naposledy někdo v bance ptal na původ prostředků a nespokojil se jen s neurčitou odpovědí? Já jsem v nedávné době přeposílal manžečino věno v rádech statisíců (tedy zcele nepřiměřené mému platu 13 netto) a to to ještě byla platba ze zahraničí. A jedinné co mi banka napsala byla nabídka na vyšší kontokorent.
Ad2) Průměrná kontola finančího úřadu přijde na poplatníka OSVČ jednou za 20 let (aspoň v mém okresu). Kontroly FÚ se tedy opravdu nebojím.
Závěrem bych tedy řekl, že to že trusty v západní Evropě fungují, je jen znamením, že je tam úplně jiná vymahatelnost práva. U nás se svěřenecké fondy stanou velkou pračkou špinavých peněz a možností korumpovat politiky, stejně jako zahraniční spol. s anonymními akciemi nebo akcie na doručitele. BTW nikoho nazajímá jak se ocitl býv. gen. řed. Martin Roman ve firmě Apian? Která za hubičku koupila strojírenský gigant?

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2013 14:07, Nezadat

Já věděl,že ti parchanti co se cpou do politiky si vždy kličku udělají.Zlatý západ,soudce lynč či kulka do palice.

-1273
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Svěřenské fondy přežily svou smrt

21. 5. 2015 | Daniel Tácha | 3 komentáře

Svěřenské fondy přežily svou smrt

Nový občanský zákoník umožnil vznik svěřenských fondů. Chvíli se zdálo, že tento způsob správy majetku, známý především z anglosaského prostředí, v Česku dlouho nepřežije – nelíbil... celý článek

Nejanonymnější akcie

12. 5. 2013 | redakce Peníze.CZ

Nejanonymnější akcie

Anonymní akcie. Jedni říkají, že pocházejí přímo od ďábla. Druzí říkají, že akcie na doručitele viděla ďábla leda z rychlíku. My říkáme: No nekupte to!

Mýty o reklamacích a velké změny od roku 2014: konec záručních lhůt?

30. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Mýty o reklamacích a velké změny od roku 2014: konec záručních lhůt?

Reklamace. Zážitek, kterému se chcete obloukem vyhnout? Radši reklamujte, dokud je čas! A buďte rádi, že na to zatím máte nárok. V roce 2014 se pravidla přiostří. Přečtěte si nejčastější... celý článek

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

30. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

Držíte otěže svého života pevně v rukou? Jenže co po smrti? Co mi po tom? řeknou jedni. Pro jiné životní partie smrtí nekončí. Esa z rukávu se můžou tahat i po ní. Od roku 2014 budou... celý článek

Očima expertů: Jsou anonymní akcie nástrojem ďábla?

16. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Jsou anonymní akcie nástrojem ďábla?

Anonymní akcie na doručitele jsou nástrojem ďábla, díky němuž snadno mizí peníze ze státních zakázek v kapsách korupčníků. Souhlasí s tímto tvrzením ekonomové Jan Procházka a Jiří Weigl,... celý článek

Partners Financial Services