Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 30. 7. 2007
Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem
Až neuvěřitelný objem investic do fondů uprostřed prázdnin neočekával zřejmě nikdo. Jaké asi motivy vedly našince, aby do fondů přinesli 1,15 miliardy korun? A co udělají tento týden?

Necelých 100 miliónů korun do fondů peněžního trhu a černá nula dluhopisových fondů. To znamená, že o více než miliardu se podělily smíšené, zajištěné a akciové fondy. Dokonce v tomto pořadí, když smíšené fondy si připsaly přes 400 miliónů, zajištěným k téže sumě scházelo jen 20 miliónů a akciové fondy získaly přes čtvrt miliardy korun.

Odvaha nescházela

Proti obvyklým týdenním statistikám tedy opět zajištěné fondy zůstaly značně pozadu, zatímco odvážnější investice měly žně. Akciové fondy zaznamenaly druhý nejlepší letošní výsledek a smíšené letos vůbec nejvyšší sumu. To není normální zejména v týdnu, který nebyl zrovna klidný – světové trhy a zejména české akcie nijak nezářily.
Faktem ovšem je, že zářila čísla výkonností – jak dvanáctiměsíční, tak zejména ta od loňské květnové korekce. Index PX na 12 měsících dosahoval v půli července až 40 % a od loňského minima se mohl chlubit i 60 %. Právě tato část portfolií tedy „vyšponovala“ i výkonnost mnohých fondů k úžasně lákavým výšinám.
Možná ještě větší roli ale sehrály mediální zprávy o historických maximech mnoha světových trhů, nejen toho našeho. Dow Jones prvně atakoval hranici 14 000 bodů, Asie se nebes dotýká, ale i Rusko nebo Turecko se vyhřívalo na výsluní.

Letní bouřka, nebo potopa?

Uplynulý týden však těmto číslům ošklivě zastřihl křídla. Pokles neboli ztráta se u mnohých akciových fondů blíží 5 %, u dynamických mixů překročila 3 %. Za uši dostaly i nemovitostní klony.
Bude přitom ještě hůř, protože páteční poklesy se do majetku fondů a do jejich ztrát promítnou až příští týden – zejména u fondů investujících v Americe a v Asii je zpoždění jasné časovým posunem, u fondů fondů zase dáno technikou výpočtu.
Rozkolísaný týden si totiž to nejhorší nechal na závěr, takže po černém čtvrtku přišel krvavý pátek. Zejména Praha padla nejhůř v Evropě. Navíc se večer americké trhy snažily o uklidnění, ale poslední půlhodinka obchodování je opět srazila o celé procento na kolena.
Hledat příčiny je složité, faktorů nejistoty je mnoho, ale ani to nemá příliš smysl – zkrátka přišla korekce, což je v již pětiletém býčím trhu pochopitelné. A hlavně očekávatelné! Šlo jen o to, kdy korekce přijde a nyní jde o to, jak bude hluboká (a dlouhá).
Zda půjde jen o reprízu letošní únorové, anebo variantu loňské květno-červnové. Jinými slovy, zda trhy poklesnou jen o 10 až 15 %, anebo o 30 až 40 %. A to nemluvě o „velké“ korekci, která prý v letech končících magickou sedmičkou přichází.

Vstanou nové zajištěné

Situace zatím naznačuje, že by mohlo jít skutečně jen o „ozdravnou“ menší a kratší korekci. Ta by se na našich investorech nemusela podepsat příliš smrtonosně. Přesto však se zřejmě „vrátí“ nálada obdivu zajištěných fondů. Mnozí jejich obdivovatelé si ale jistě uvědomí, že zakolísání trhu podkladového aktiva znamená, že vydělají nulu, tedy reálně prodělají o inflaci (tj. asi 3 %).
V současnosti je u nás nabídka zajištěných fondů dost široká, i když mnohé jsou jen tzv. chráněné. Uplynulý týden v oblibě zvítězil ČSOB Asijského růstu 4 s více než 110 milióny korun, o 100 miliónů se ale také snažily KB Ametyst a ČSOB Farmacie a biotechnologie 1. Vidíme, že na zbylé už moc nezbylo, i když opět musíme zohlednit, že odkupy ze starších fondů ČSOB se přiblížily 50 miliónům korun – takovou aktivní strategii podporují i poradci ČSOB (s výdělkem prodat raději dřív a jít do novějšího).

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Kam akcie, kam jdete…

Akciové fondy se o svou čtvrtmiliardu snažily skutečně kolektivně. Hodně pomáhá ČSOB Akciový fond Vodního bohatství, který opět do akciového rybníčku vpustil přes 60 miliónů korun. ČSOB akciový - Střední a Východní Evropa (profil, názory) 35 miliónů, ani ISČS Sporotrend (profil, názory) s 33 milióny nezahálel, 27 miliónů korun přinesl ING Český akciový (profil, názory, koupit). Podle toho, co chybí do součtu ale vidíme, že ani ostatní nezahálely. Neslavně v odkupech padá jen ČSOB realitní mix (profil, názory), donedávna hvězda, nyní otloukánek, který již na půl roce prodělal, co mu na roce zbývá (tedy 12 %).
Uvidíme také teprve, jak současná situace zasáhne smíšené fondy, které se začaly krásně etablovat zejména v Komerční bance a nyní i v České spořitelně. Jen tyto bankovní sítě produkují již pravidelně měsíčně přes 300 miliónů korun, je však jasné, že akciová korekce zasahuje (a ještě zasáhne) především ty dynamičtější. Dají bankovní poradci zpátečku k zajištěným?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Letní nadstandard

23. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Letní nadstandard

Půlmiliarda je velmi slušná suma na okurkovou sezónu v plném proudu. Navíc přesvědčivá většina peněz tentokrát mířila do dynamických investic. Letní módní trendy přinášejí také nové... celý článek

Fondy: Prázdninový slušný průměr

16. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdninový slušný průměr

Čisté prodeje 350 miliónů korun není špatný výsledek na již plnou sezónu dovolených. Také se navíc přece jen projevil efekt inkasa z fondů peněžního trhu. O tom, že opět s převahou... celý článek

Fondy: Prázdniny začaly

9. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdniny začaly

Kratší týden se projevil několika protichůdnými efekty. U nás zejména tím, že za fondy nemáme data – AFAM čekala až do neděle, ale ve statistice najdeme jen ČSOB a Pioneer. Zato naší... celý článek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

18. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

Čistý přiliv 580 miliónů patří k těm nepatrně vyšším, ale opět z plných 80 procent zamířil do zajištěných fondů a fondů peněžního trhu. Předpokládáme, že do nich investoři zároveň převedli... celý článek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

11. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

Minulý týden s celkem průměrnou půlmiliardou korun se vymykal těm ostatním snad jen nezvyklým skóre: smíšené zvítězily nad zajištěnými fondy.

Partners Financial Services