Fondy: zatím stále pod průměrem

Petr Fejtek | rubrika: Analýza | 10. 4. 2006
Fondy: zatím stále pod průměrem
Něco přes 600 miliónů korun ovšem není k zahození, zejména když z peněžních fondů stále teče jak z děravé konve – spolu s dluhopisovými z nich opět odešla čtvrtmiliarda. Ostatní tak do svých náručí přijaly skoro 900 miliónů korun.

Částečné přelévání miliónů je jistě v naší konzervátorské kotlině pozitivní jev, ale ještě víc by potěšily miliónky "čerstvé". Opět největší krvácení hlásí ISČS Sporoinvest (profil, názory), i když mu ani těch 130 miliónů korun na velikosti téměř neubírá. A oněch 6 setin procenta, které předminulý týden ztratil, tento opět získal.

To dluhopisové fondy jsou na tom ještě hůř, protože ztrácejí jak klienty, tak stále i výkonnost. Ztráta dalších desetin procent už skutečně rozladí i flegmatika. Na roční výkon raději nekoukat, půlroční mínusy prohlubují ponor (najdeme i přes –5 %) a natahují tětivu. Že už hůř být nemůže? To si říkal leckdo…

Dluhopisy jsou stále víc ve vleku událostí za naší západní hranicí, kde kvůli obavám z růstu sazeb ceny dluhopisů pořád ztrácejí. Rétorika ECB sice zkrotla a růst se zřejmě odkládá z května na červen, ale to zároveň znamená, že i vyšší výnosy (svádějící jinak řadu investorů k nákupům, což může dočasně pokles cen zvrátit) se odkládají.

Zajistit, anebo namíchat?

O tom, kdo vládne trhu zajištěných fondů, není pochyb. Tentokrát dokonce 306 miliónů ČSOB ovládlo prakticky celou statistiku jejích prodejů. ČSOB Krátkodobého růstu 1 přitom zválcoval téměř čtvrt miliardy korun, na ostatní zbyly jen drobečky. Ani 45 miliónů do zajištěného dua České spořitelny netrhá rekordy. Celkem zajištěná obrana pochytala 350 miliónů korun, ale na to, aby doběhla rozložitou sestavu mixů, stále ještě 80 miliónů chybí.

Ve smíšených fondech se prosazuje na čelných místech skupina IKS jak díky Fénixům (97 miliónů Kč), tak klasickými IKS Balancovaným (profil, názory) a Global Konzervativním (profil, názory) s celkem 72 milióny Kč. Ostatní však statečně sekundují, například profilové FF fondy ISČS získaly 114 miliónů korun. Nu a něco přes 100 miliónů posbírala do svých mixů i ČSOB.

Akcie na čekané

Vytrvalec ISČS Sporotrend (profil, názory) má dalších 59 miliónů korun a na týdenním výkonu mu zasvítilo 1,5 %, takže na roce má 38 %. Přesto měl před týdnem roční výkon přes 40 % – jak je to možné? Jde samozřejmě o výchozí srovnávací hodnoty před rokem, kdy se trhy silně vlnily.
IKS Světových indexů (OFIKSSI) přilákal 23 milióny korun, zato 19 miliónů opět odplulo z ING Českého akciového (profil, názory, koupit). Celkem tak včetně FF do akciových fondů přišlo jen 107 miliónů korun.

Nálada na akciových trzích stále ještě hledá směr a náš investor je hodně citlivý na mediální brainwashing. V pondělí Evropa vzhůru; u nás radost z dividend ČEZ + zotavení Telecomu nad 500 korun. V úterý však Amerika udržela jen nepatrný růst a Evropa se lekla… Teprve čtvrtek se na základě příznivého sentimentu v zahraničí zazelenal (jen Telecomu náš trh odměnil jeho vyděračské plány poklesem). Na pátek se ale Amerika na svých pětiletých výšinách jen vyhřívala, takže Evropa nevěděla, kudy kam. U nás zase vypadly pojistky ČEZ, ale třeba varšavská burza vylétla přes 2 % na historické maximum. Až odpoledne přišla makročísla z USA, kde počet nových pracovních míst v březnu dosáhl 211 tisíc, čekalo se jen 190 tisíc a míra nezaměstnanosti za březen dosáhla 4,7 %.

Pořiďte si dalekohled

Možná ještě víc potěší sázka "věštce z Omahy" Warrena Buffetta na další růst akciových trhů, když prostřednictvím své investiční společnosti a pojišťovny Berkshire Hathaway vsadil 14 miliard dolarů do put opcí (zajišťovací termínové obchody) na období 15 až 20 let, a pojistil tak některé své klienty (jde převážně o penzijní fondy) proti poklesu trhů.

Legendární investor Buffett je s majetkem více než 40 mld. dolarů druhým nejbohatším člověkem planety a je znám dlouhodobými investicemi, na které spoléhá i tentokrát. Ze záznamů pro burzovní komisi nicméně vyplývá, že Buffett sází tentokrát spíš na růst zahraničních trhů, než na růst akciových trhů v USA.

Náš akciový index PX tentokrát vzrostl o 1,7 % za týden, ale od začátku roku jen o málo přes 5 % (roční výkon udržel 30 %). Pohled za humna však inspiruje: Polský WIG má 6 % za týden, 18 % od začátku roku a přes 50 % za rok. Lépe než my je na tom nejen Maďarsko, ale třeba i Švýcarsko a podívejme na německý DAX: 12 % od začátku roku a 38 % meziročně.
Jak to půjde dál: popojedou naše akcie, anebo bude lépe porozhlédnout se jinde?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: přešlapování na místě

3. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: přešlapování na místě

Nejistota roste nejen na trzích, ale zejména v informačních médiích, takže není překvapivé, že se investoři nechtějí bezhlavě vrhat do povodňových vln. A kudy dál se neshodnou ani odborníci.... celý článek

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

27. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

Jen 700 miliónů přišlo do fondů první jarní týden. Podepsal se na tom ovšem zejména čtvrtmiliardový odliv z fondů peněžního trhu.

Fondy: jak na tobogánu

20. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jak na tobogánu

V minulém týdnu se u nás fondy musely smířit s necelou půl miliardou. Kolísání na trzích mnohé investory určitě znejistilo, ale ne zas tolik, jak by se dalo očekávat. Základní otázka... celý článek

Fondy: i zlý týden s miliardou

13. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: i zlý týden s miliardou

V kontrastu s tím, jak bídný to byl týden na všech trzích, jsou naši investoři buď velmi otužilí, anebo aktuální dění příliš nesledují.

Fondy: sezóna znejistěla

6. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: sezóna znejistěla

Jakoby se změnilo počasí a březen ohlásil své obligátní: za kamna vlezem. Možná i proto se tento týden na cestu do fondů vydalo jen něco málo přes půl miliardy korun.

Partners Financial Services