Akcie: Rita byla slabší, cenu ropy přesto zvýšila

Akcie: Rita byla slabší, cenu ropy přesto zvýšila
Investory v USA i Evropě potěšila zpráva, že hurikán Rita napáchal menší škody, než se původně předpokládalo. Index spotřebitelské důvěry v USA se tak dostal nejníže od října 2003. Růst cen ropy poškozuje většinu firem. Trh se také bojí, že ropa zvýší inflační tlaky a FED bude nucen zvyšovat úroky i přes známky zpomalení ekonomického růstu.

Spojené státy

Americké akciové trhy se při pondělním obchodování trochu vzpamatovaly a po předchozím týdnu, nejhorším za poslední tři měsíce, zamířily ceny lehce nahoru. Investory potěšila zpráva, že hurikán Rita napáchal menší škody, než se původně předpokládalo. To se pozitivně odrazilo v cenách pojišťoven. Hlášeny byly i nižší škody na ropných zařízení, přesto cena ropy vzrostla o 1,6 %. Z toho se těšily opět ropné společnosti. Pozitivním impulsem pro investory byla také zpráva za srpen o prodejích starších domů, které se vyšplhaly na druhou nejvyšší hodnotu v historii. V rámci indexového vyjádření posílil Dow Jones (profil, názory) o 24,04 bodu, S&P 500 (profil, názory) si připsal pouhých 0,34 bodu a technologický Nasdaq (profil, názory) přidal 4,62 bodu.

Do úterního obchodování se negativně promítl index spotřebitelské důvěry, který v září klesl na 86,6 bodu oproti srpnové hodnotě 105,5. Analytici předpovídali pokles na hodnotu 95. Index se tak dostal nejníže od října 2003. V druhé polovině dne přišlo na akciovém trhu oživení, neboť ropa začala oslabovat k úrovni 65 dolarů za barel. Ale i tak je o 50 % výše než na začátku roku. Dařilo se společnosti Boeing (profil, názory), kde to vypadá na úspěšnou dohodu se svými mechaniky na nové smlouvě. Ta by mohla ukončit třítýdenní stávku. Akcie společnosti posílily o 2,9 %. U indexů došlo tento den jen k nepatrným změnám, a sice Dow Jones posílil o 12,58 bodu, S&P 500 si připsal 0,03 bodu a Nasdaq poklesl o 5,04 bodu.

Americkým akciím se dařilo i v polovině týdne, rostly díky objednávkám na zboží dlouhodobé spotřeby za srpen. Dow Jones si připsal 16,9 bodu, S&P 500 přidal 1,23 bodu. Nedařilo se technologickému Nasdaqu, který oslabil o 1,02 bodu. Za tímto poklesem je hlavně firma Apple Computer (profil, názory), která oslabila o 4,4 %. Společnost totiž přiznala, že některé nové hudební přehrávače mají displeje, které praskají. Nasdaq byl také přibržděn průmyslovými výrobci citlivými na vysokou cenu ropy. Caterpillar (profil, názory) klesl téměř o 2 %.

Čtvrtečnímu obchodování vládly hlavně technologické akcie, které vyjádřené indexem Nasdaq posílily o 1,22 %. Všeoborový S&P 500 si připsal 0,89 % a Dow Jones 0,76 %. Finanční skupina CSFB uvedla, že čtvrtletní výsledky společnosti eBay (profil, názory) překonají očekávání. Díky tomu posílily akcie této internetové firmy o 6 %. Větší než očekávaný čtvrtletní zisk a největší čtvrtletní prodeje za poslední 3 roky oznámila společnost PepsiCo (profil, názory). Její akcie tak posílily o 2,6 %.

Během pátečního dopoledne se futures kontrakty na americké akciové indexy pohybovaly lehce v záporu.

Evropa

Pondělní obchodování v Evropě začalo silně optimisticky, a to na základě zprávy, že následky po hurikánu nejsou tak vysoké jak se předpokládalo a rafinérie nebyly tak poničeny. Dařilo se pojišťovnám a chemickému průmyslu. Do popředí zájmu přišly i akcie důlních společností poté, co cena mědi již pátý den rostla díky zvýšenému čínskému importu této komodity. Německý DAX (INGDAX) posílil tento den o 2,4 %, francouzský CAC (profil, názory) o 2 %.

Při úterním obchodování otočily evropské trhy směr a zamířily směrem dolů. Pokles brzdily pouze ropné společnosti, které profitovaly opět z rostoucí ceny ropy. Německý DAX oslabil o 0,7 %, francouzský CAC o 0,4 %

Akcie v Evropě ve středu posilovaly a vyšplhaly se nejvýše za posledních 40 měsíců. Burzu podpořily údaje o vývoji zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v USA. Německé akcie posílily díky automobilkám a těžařským firmám. Německý index DAX překročil a udržel se nad hranicí 5 000 bodů, kde byl naposledy před třemi a půl lety. Automobilka DaimlerChrysler (profil, názory) hodlá v Německu propustit více než 8 000 zaměstnanců místo původně plánovaných 5 000. Díky Daimleru rostly i další automobilky, v čele s firmami Peugeot a Renault.

Evropské akcie ve čtvrtek oslabovaly. Německý DAX si pohoršil o 0,6 % a francouzský CAC o 0,5 %. Důvodem byl opětovný růst cen ropy, který poškozuje většinu firem. Burze nepomohly ani ropné společnosti, které díky drahé ropě naopak rostou. Cena ropy se tento den dostala na 66,5 USD za barel. Důvodem byly obavy o obnovu činnosti rafinerií poškozených hurikány. Trh se také bojí, že růst cen ropy zvýší inflační tlaky a americká centrální banka bude nucena zvyšovat úroky i přes známky zpomalení ekonomického růstu.

Během pátečního dopoledního obchodování doháněly akcie optimistickou náladu z předchozího dne ve Spojených státech a hlavní evropské akciové indexy se pohybovaly přibližně o půl procenta výše než předcházející den.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2005 11:48, Nino di Capri

Super ! Tak jsem stanovil já sám dnesni oteviraci kurz burzy Frankfurt pro akcie
Bank of America = BAC = wkn 858388.
Prepocital jsem vcerejsi zaverecny kurz z New Yorku z dolaru na euro
a vyslo mi 35,125 a rano v 5 hodin jeste pred otevrenim burzy jsem poslal
objednavku na burzu Frankfurt s limitem 35,13 a hned pri otevreni burzy
v 9 hodin to otevreli s mym limitem a prodali mi za nej akcie.
Totiz vcera v 17 hodin se zdalo , ze akcie uz tyden velice pomalu stoupe
a MACD indikator ukazoval uz signal koupit ,
tedy jsem ji chtel vcera s limitem 35,50 a uz mi to od 17.00 do 20.00 nedali.
No a pak vecer v New Yorku zase kurz 0,5% spadl a signal v MACD se zase ztratil.
Ja nebudu cekat na zadne velike stoupani kurzu , az linie zakreslene v dlouhodobem grafu ukazi trend stoupani , nebo bude prekonana vodorovna linie odporu ,
Warren Buffett taky neceka s zadnymi nakupy akcii na nejake trendy a odpory.
A spadne-li pristi dny akcie zase do minus , nic se nedeje ,
ja na akcii pridam kazdy pristi rok dalsi 2000 euro.
P/E 9,8 a dividenda 4,7% dnesniho kurzu , to je krasna investice ,
skoda ze akcie CEZ nema taky P/E 9,8 a 4,7% dividendu ale CEZ = P/E 29 a divi 1%.
A koho tohle nezajímá , at sem napíse sám nejakou blbost.

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 10. 2005 4:20, Joe Palermo

Soudruzi a soudružky , vy jste spadli ze hrušky.
Jestli členové ÚV KSČ a ÚV ČEZ nakoupili v opcnim programu CEZ na kredit miliony akcii , ktere jim byly ze 3/4 zaplaceny od CEZ a pak je ze tejden prodali s výdelkem jen nekolika procent ve strachu , ze to tunelovani bude brzy zakonem zakazano od tech poctivych , kteri jeste nikdy netunelovali a pak zjistili , ze CEZ akcie rostla +200% poslednich 12 mesicu a litovali , ze vydelali jen nekolik procent a koupili za ty vydelane milony korun akcie tentokrat fair na burze zas ,
tak ted uz je akcie CEZ 29x drazsi nez rocni zisk podniku
a pro to P/E 29 musi ted brzy spadnout akcie na 1/2.
Velky krach akcie CEZ uz je nedaleko.
Proc vsichni kupujou predrazenou riskantni komunistickou akcii od tunelovanych zavodu CEZ , to nevim.
Prece jsou na svete akcie od tisicu podniku.

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: zafoukala Rita, zdražila ropa, HDP klesne

27. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: zafoukala Rita, zdražila ropa, HDP klesne

S třídenním zpožděním pro vás máme pravidelný komentář. Dozvíte se např. že hurikán Rita ještě více zvedl ceny ropy. FED nevzal v úvahu škody způsobené Katrinou a navzdory očekávání... celý článek

Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy

19. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy

Minulý týden se na amerických burzách projevily rostoucí obavy investorů, ti přemítají zda ekonomika USA nyní zpomaluje a inflace roste a vyčkávají na zveřejnění dalších makroekonomických... celý článek

Akcie: ropa opustila maxima

12. 9. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: ropa opustila maxima

Minulému týdnu dominovaly klesající ceny ropy a dalších energií. Wall Street dosáhl největšího vzestupu za více než čtyři měsíce a hodnota indexu S&P500 vyrostla o 1,3 %, což znamená... celý článek

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

5. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

Hurikán přerušil provoz většiny ropných zařízení v Mexickém zálivu, cena ropy proto překonala 70 dolarů za barel. Tahounem týdne byly energetické a stavební firmy, ztrácely naopak pojišťovny.... celý článek

Akcie: ropa půjde ještě výš

29. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa půjde ještě výš

Již tak vysokou cenu ropy tlačí ještě výše hurikán Katrina, který ohrožuje těžbu této komodity v Mexickém zálivu. Není divu, že se minulý týden burzovní indexy nacházely na svojí nejnižší... celý článek

Partners Financial Services