Přečíslování spořitelních účtů se blíží

Přečíslování spořitelních účtů se blíží
Už příští týden zmizí z čísel spořitelních účtů specifický symbol, socialistický přežitek, s kterým musela žít většina spořitelních klientů. Na rozdíl od klientů jiných bank se totiž jejich číslo účtu skládalo ze dvou neoddělitelných částí – čísla účtu a specifického symbolu.

Česká spořitelna (profil, názory) provede ve dnech 3. a 4. dubna 2004 jednorázové přečíslování zhruba 2,7 milionů sporožirových účtů a 2,2 milionů vkladních knížek. Ty jsou dnes mezibankovně identifikovány číslem účtu, v podstatě číslem účtu pobočky, a specifickým symbolem, podle kterého byla pobočka, bankovní systém, schopna rozlišit účty či vkladní knížky konkrétních klientů. Bez uvedení tohoto údaje, na který ale občas klienti jiných bank zapomínali, je platba nedoručitelná a je vrácena. Od 5. dubna už budou moci klienti používat nově přečíslovaných účtů.

Se stěhováním se číslo měnit nebude

Důvod pro zavedení tohoto atypického systému lze nalézt v dávné historii České spořitelny. Pravděpodobně totiž v době neexistence kvalitních IT technologií systém nabízel možnost vypořádat se s nutností vést miliony účtů a vkladních knížek. Ačkoliv důvod již pominul, musel být tento systém z důvodu kontinuity zachován.

Více o tom, jak je sestaveno číslo bankovního účtu, se můžete dočíst v článku Tajemství čísla účtu.

Pro zjednodušení života svých klientů a také kvůli blízkému vstupu ČR do EU se jej ale nakonec spořitelna rozhodla změnit. Nesl totiž s sebou řadu problémů. Především kvůli tomu, že číslo účtu bylo číslem účtu konkrétní pobočky, tak klient, který se rozhodl změnit pobočku, změnil i číslo účtu (na rozdíl od ostatních bank). To se ale nyní změní. Číslo konta už bude přenosné, a tak klient se změnou pobočky nebude muset měnit i číslo účtu.
Další důvod pak byl v atypičnosti čísla účtu, které mohlo komplikovat život klientům jiných bank a v případě nedoručených plateb i těm spořitelním.

Klientů se změna nedotkne

Klientům se ČS snaží tuto změnu usnadnit. Přechodné období, kdy budou fungovat obě označení účtů, bude pětileté. Banka také vyjednává s firmami, elektrárnami, plynárnami, úřadem sociálního zabezpečení apod., které inkasují platby od jejích klientů, že by jim změnu čísel účtů mohla sdělit sama a nemuseli by to řešit klienti. Institucím, které spořitelnu požádají, zašle banka takzvaný konverzní můstek, tedy informace o nových číslech klientů.
Navíc veškeré odchozí platby, tedy i ty zadané sběrným boxem ve starém formátu, budou již s novými čísly účtů. Pouze v případě odpovědi bude transakce ve starém formátu. To znamená, že pokud přijde inkaso na staré číslo konta, i odpověď bude ve starém formátu. Jediné, co musí klient udělat, je informovat během "přechodných" pěti let o změně svého zaměstnavatele.

Omezený provoz

Protože jde podle slov ředitele projektu přečíslování České spořitelny Libora Zemana o náročnou operaci, je změna naplánovaná na víkend. Od soboty 3. dubna do neděle 4. dubna bude kvůli přečíslování omezen provoz klientského centra a služeb přímého bankovnictví. Zákazníkům také nebudou k dispozici pobočky banky ve velkých obchodních řetězcích. Navíc bude o jeden den oproti normálu odloženo rozesílání výpisů ze sporožirových účtů tak, aby klienti obdrželi výpis s novým číslem konta.

O provedené změně se klienti dozví 5. dubna na všech pobočkách banky a v průběhu týdne pak i ze zasílaných výpisů. Informováni budou i po přihlášení do systému internetového bankovnictví. A pokud má někdo zadaný například trvalý příkaz na jiný účet v České spořitelně, staré číslo účtu bude automaticky převedono na nové.

Protože banka očekává určitá nedorozumění a otázky klientů, zřídila pro ně specializovanou linku 800 208 208, na kterou se mohou se svými dotazy obracet už od počátku března. Zde budou zájemci informování i o nových číslech kont.

Písemně se o přečíslování nedozví majitelé vkladních knížek. Banka prý často nedisponuje správnými adresami jejich vlastníků a klienti si je také zakládají tajně. Proto banka nechce zasílat informaci domů. O nových číslech se tito lidé mohou informovat na pobočkách, kde jim pracovníci údaje v knížkách upraví.

A na kolik přečíslování spořitelnu přijde? Náklady se zatím pohybují kolem 113 milionů Kč, z toho asi 98 milionů připadá na marketing a informování klientů. Zbytek pak na úpravu softwaru. Pracovníci banky odhadují, že se výdaje ještě mohou zvýšit, ne ale víc jak na 120 milionů Kč.

Na článku se podílel Petr Vykoukal.

A co vy? Máte rádi spořitelní specifické symboly, nebo se jich s radostí vzdáte? Myslíte, že pětileté přechodné období je dostatečné?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tajemství čísla účtu

10. 4. 2003 | Petr Vykoukal | 11 komentářů

Tajemství čísla účtu

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli v sobě číslo účtu v bance skrývá nějakou logiku či je to jen výplod nějakého chorého matematika, který trápí nebohé klienty čísly o šestnácti pozicích? celý článek

Překlep nemusí být katastrofou

20. 3. 2003 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Překlep nemusí být katastrofou

Také si čísla účtu při zadávání příkazu k úhradě kontrolujete desetkrát z obavy, aby se z vašich peněz neradoval někdo jiný? Pak vězte, že nemusíte být až tak paranoidní, chyba totiž... celý článek

Partners Financial Services