Akcie: evropské burzy na 18měsíčním maximu

Akcie: evropské burzy na 18měsíčním maximu
V uplynulém týdnu potěšila investory na amerických akciových trzích například společnost AT & T Wireless, radost naopak neměli z Medco Solutions. Dařilo se evropským burzám, především díky výborným výsledkům telekomunikační firmy Vodafone.

Spojené státy

V pondělí byly americké burzy zavřené z důvodu oslav státního svátku "President´s Day".

Prvním obchodním dnem v novém týdnu tedy bylo úterý, kdy na burzách převládl optimismus a ceny akcií vzrostly. Investoři se nadále domnívají, že ceny akcií nejsou stále ještě nadhodnocené a zisky podniků si udržují růstový trend. Průmyslová produkce stoupla v lednu o 0,8 % zásluhou vyšší výroby aut a počítačů. A zvýšilo se i využití kapacit na 76,2 %, což je nejvyšší úroveň od června 2002. Cena akcií AT&T Wireless (profil, názory), třetího největšího mobilního operátora v USA, vylétla o 17 % na základě zprávy, že Cingular Wireless koupí jeho akcie za 41 mld. USD.

Středeční seanci zakončily akcie v mírném poklesu. Na průběh obchodování mělo zveřejnění počtu započatých staveb domů. Jejich počet na roční bázi klesl v lednu na 1,903 mil. vlivem chladnějšího počasí a bouří, které zpomalily výstavbu oproti očekávaným 2,0 mil. a předchozím 2,067 mil. v prosinci. Akcie Medco Solutions propadly o 9,5 %, poté, co byl snížen odhad jejich zisku na rok 2004 po ztrátě vládní zakázky. Telekomunikační firma Qwest Communications (profil, názory) ztratila 5,3 %, když její ředitel oznámil, že dále plánuje snižování zadlužení společnosti prostřednictvím prodeje akcií nebo konvertibilních dluhopisů.

Příznivé makroekonomické zprávy především z trhu práce pomohly ve čtvrtek pozitivnímu počátečnímu vývoji obchodování na Wall Street, ale postupně si investoři začali vybírat zisky a burzovní indexy zakončily den v minusu. Propad cen akcií o 10,3 % společnosti ADC Telecommunication (profil, názory) způsobil předpoklad, že by se firma měla dostat do zisku až ve čtvrtletí končící 30. dubnem. Původně se totiž předpokládalo, že firma vytvoří zisk již v předcházejícím čtvrtletí. Odhady přesáhla skutečná výše zisku největšího světového maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores (profil, názory), a proto cena jeho akcií stoupla. Vývoj zisku byl ovlivněn vysokými výdaji spotřebitelů, kterým pomáhá zlepšující se vývoj na trhu práce, a tím roste i jejich ochota utrácet.

Během pátečního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty výše, protože se očekávalo, že po předchozích dvou poklesech by mohl přijít růst. Tedy že investoři využijí nižší ceny akcií k nákupům.

Evropa

Začátek týdne byl na evropských trzích ve znamení růstu cen. Francouzský výrobce stavebních materiálů společnost Lafarge (profil, názory) oznámil, že nyní neočekává provádění žádné vetší akvizice a cena jeho akcií zareagovala růstem o 2,3 %. Obdobně si vedly i akcie Heidelberg Cement, které vzrostly o 2,3 %. Německá společnost BASF (profil, názory) plánuje, že zpětně vykoupí svoje akcie za 500 mil. euro s tím, že začne okamžitě. Společnost tím chce dosáhnout zvýšení zisku na jednu akcii. Cena akcie se pak během dne zvýšila o 1,8 %. Minulý rok firma zpětně vykoupila 2,4 % svých akcií.

Během úterního obchodování se evropské burzy vyšplhaly na nové 18měsíční maximum ovlivněné růstem ceny akcií britského telekomunikačního giganta Vodafone (profil, názory). A sice po zprávě, že nekoupí akcie amerického mobilního operátora AT&T Wireless a oznámení lepších než očekávaných výsledků hospodaření několika evropských podniků. Cena akcií německé pojišťovny Allianz (profil, názory) stoupla o 1,5 % po oznámení, že pojišťovna snížila svůj podíl v německé energetické společnosti E.ON (profil, názory) na 3,6 % z 4,2 % a chemické společnosti BASF na 2,7 % z 4 %.

Ve středu zakončily burzy obchodování bez větších změn. Velký růst o 5 % zaznamenaly akcie telekomunikační společnosti KPN po oznámení, že došlo k dohodě s holandským daňovým úřadem. Zisk 2,6 % si připsaly akcie italské automobilky Fiat (profil, názory) po představení nového strategického plánu. Pozitivní zprávou pro akcie německé zajišťovny Munich Re bylo zvýšení investičního doporučení na "koupit" z "držet" od Deutsche Bank.

Při čtvrteční seanci udržely evropské trhy svoje zisky a zakončily obchodní den v pozitivním teritoriu. Výborné výsledky za rok 2003 vykázala Royal Bank of Scotland a cena jejích akcií vyskočila o 5,8 %. Naproti tomu zveřejněné výsledky hospodaření nizozemské ING (profil, názory) investory zklamalo, a cena jejích akcií klesla o 1 %.

V pátek při dopoledním obchodování navázaly evropské burzy na negativní vývoj v závěru obchodování v USA, ale okolo poledne se podařilo ranní ztráty vymazat. Pod tlakem se především ocitly technologické společnosti. Investory k výprodejům vedlo oznámení výsledků amerického výrobce počítačů a tiskáren společnosti Hewlett Packard (profil, názory), které bylo sice v souladu s odhady, ale investoři čekali přesto o něco lepší výsledek. Společnost zveřejnila tyto údaje až po obchodních hodinách na amerických burzách. Proto klesaly především akcie evropských výrobců polovodičů firem ASML (profil, názory) o 3,4 % a STM (profil, názory) o 1,6 % za nízkých objemů obchodů.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2004 11:19, Arthur Stanley Jefferson

Zase spí akcioví investori v Cechách a já abych tady vedl sám diskuzi s computerem o akciích.
....................
P/E indexu Dow Jones bylo r.2000 23,5 a dnesní 18,5 najdeme na 1.str Datenbank uprostred Börse Online , nebo vypocítáme prúmer z tech P/E od 30 akcií. Ale nelze se domnívat , ze pri kazdorocním stoupání kurzú stoupe i P/E = kurz/zisk. Ale nekterým akciím klesá kazdorocne P/E za stoupání kurzú. Tedy asi jim stoupá kazdorocne více zisk nez kurz. Ale vykasleme se na P/E a koupíme akcie , dokud jsou jeste levné ! VZDYT AKCIE NESOU 3x VÍCE NEZ POJISTENÍ.
....... Akcie do kazdé rodiny : ................
Anheuser Busch , Colgate , Danone , Diaego , Heineken , L´Oreal , Procter & Gamble , Sysco , Tesco , Walgreen , Federal National Mortage , Fifth Third Bancorp , Freddie Mac , Washington Mutual , Cardinal Health , HCA , Sanofi Synthelabo , Air Liquide , Automatic Data Procesing , General Dynamics , General Electric , Home Depot , Kohls , Lowes Companies , Target Corp. , Wal Mart Stores , FPL Group , Wellpoint Health , Harley Davidson , Citigroup.

Zobrazit celé vlákno

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 3. 2004 14:04, Whisky Scotch

Hausse nebude zacínat a koncit pri stejne nízkém P/E jako pred 75 lety ! Nech si to uz vysvetlit ! Dnes je mnohem vetsí zájem o akcie nez pred 75 lety ( mimo bývalé socialistické státy - tam dali své akcie pryc = panu Kozenému ). A tak múze víceletá hausse startovat pri 2x vyssím P/E nez pred 75 lety. Jestli tedy roku 1932 spadly akcie Dow Jonesu ASI az na prúmerné P/E 7 , v RÍJNU roku 2002 stacil nejhlubsí pád akcií Dow Jonesu na ASI prúmerné P/E 15 , aby mohla nestartovat desetiletá Hausse. Pred 75 lety se jeste v USA dokázaly lidé zamilovat do lidí a zenit se z lásky k lidem. Dnes uz se v USA zamilují jen do penez a zenejí se jen s penezi a neznají zádný jiný smysl zivota nez delat peníze a nemají jiné záliby nez delat peníze. A pro tento velký zájem o peníze a o akcie jsou vsechny akcie v USA predrazené , s vysokým P/E a P/B. Vyjímkou jsou z Dow Jonesu jenom Altria = Phil.Morris , General Motors , J.P.Morgan Chase , ty dosáhly nejvyssího P/E v lednu 2000 7,46 a 9,25 a 7,1.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Greenspan ceny vytáhl, ale pak přišel pokles

16. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Greenspan ceny vytáhl, ale pak přišel pokles

Šéf FEDu minulou středu významně přispěl svým pozitivním projevem k růstu cen akcií. Pak ovšem přišly špatné zprávy o vývoji na americkém trhu práce a v maloobchodních službách.

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

9. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

Nasdaq poklesl poprvé od srpna 2002 popáté v řadě, špatné zprávy oznámila společnost Cisco, dařilo se naopak Ericssonu. Co dalšího se minulý týden stalo na akciových trzích?

Akcie: uplynulý týden lámal rekordy

2. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: uplynulý týden lámal rekordy

Dow Jones dosáhl svojí nejvyšší hodnoty od června 2001 a index S&P 500 překročil nejvyšší hodnotu od března 2002. Také hodnota Ifo, měřící podnikatelskou náladu v Německu, byla překvapivě... celý článek

Ptejte se Borise Vostrého!

28. 1. 2004 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Ptejte se Borise Vostrého!

Bývalý blízký spolupracovník Viktora Koženého, někdejší člen vedení a likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Boris Vostrý, nyní žijící na Belize, nám slíbil emailový rozhovor.... celý článek

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

26. 11. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

Proč obchodovat s akciemi na amerických trzích a na jakých? Podle čeho vybrat brokera a co by měl vlastně umět? Jaké jsou ceny brokerských služeb? Přinášíme vám 1. díl nového seriálu.... celý článek

Partners Financial Services