Strašák jménem Irák je stále tu

David Petráček | 23. 12. 2002
Strašák jménem Irák je stále tu
Ani příznivé zprávy z podnikové nebo makroekonomické sféry nedokázaly zvrátit vývoj, když se na trhu objevily obavy z válečného konfliktu v Iráku.

Spojené státy

Pondělní obchodování na amerických kapitálových trzích bylo pod kontrolou kupců, jelikož Lehman Brothers doporučil zvýšit expozici pro americké akcie z 39 na 50 procent. Zásluhu na růstu měl i report o růstu v průmyslové výrobě v newyorské oblasti, když index vzrostl z 6 na 10,6 bodu. Tahounem trhu byly polovodiče, zvláště pak po oznámení o vyšších objednávkách pro Thaiwan Semiconductor od Nvidea. Příznivé pro technologie bylo také zařazení Hewlett-Packard (profil, názory) na focus list od Merrill Lynch. Na letecké linky pozitivně zapůsobilo doporučení na Delta Air Lines (profil, názory) od Credit Suisse First Boston. Dobře si také vedly telekomunikace po zprávách od BellSouth.

Americké akcie v úterní obchodní seanci oslabily poté, co společnosti McDonald´s Corp. varovala, že vykáže historicky první čtvrtletí ztrátu, a nepříliš optimistické prognózy řady amerických maloobchodních firem ohledně stěžejního vánočního období utlumily entuziasmus investorů. Klesaly společnosti Best Buy Co. Inc. (profil, názory), prodejce spotřební elektroniky, a Circuit City Stores Inc. (profil, názory) Propadaly také akcie společnosti General Electric (profil, názory), která v pondělí večer potvrdila projekci zisku pro letošní i příští rok. Firma však také uvedla, že si není vědoma žádného katalyzátoru, který by jí umožnil zvýšit očekávání nad úroveň oznámenou minulý měsíc.

Akcie na Wall Street ve středu opět ztrácely kvůli další negativní zprávě z podnikové sféry. Společnost Micron (profil, názory) oznámila překvapivě ztrátu za její první fiskální čtvrtletí. Tyto zprávy se negativně podepsaly na propadu akcií polovodičového sektoru v čele s gigantem Intel. Makroekonomická data v podobě mírně lepší obchodní bilance za říjen byla trhem ignorována. Ani ostatní zprávy z podnikové sféry nebyly nijak povzbudivé. Varovala společnost McDonald’s a také pojišťovna Conseco (profil, názory) požádala o ochranu před věřiteli. Smíšeně se pohybovaly akcie finančního sektoru. Akcie Bear Stearns (profil, názory) posílily v reakci na zlepšení čtvrtletních výsledků. Naopak Goldman Sachs, Morgan Stanley a Merrill Lynch ztrácely. Nedařilo se ani Bank of New York (profil, názory), která oznámila, že dodatečně zvyšuje rezervy, a to hlavně kvůli ztrátám na leasingu letadel.

Ve čtvrtek trhy opět propadly, a to i přes pozitivní komentáře společnosti Oracle (profil, názory). Trh byl ovlivněn zprávami, že USA považuje report Iráku o jeho zbraních za nedostatečný, což opět zvýšilo rizika válečného konfliktu. Cena ropy se dostala na dvouměsíční maximum. Goldman Sachs a Lehman Brothers oznámily lepší výsledky díky kontrole nákladů a ziskům z obchodování s obligacemi. Na druhou stranu Morgan Stanley trh zklamal. Ani lepší makroekonomická data nepomohla trhu. Philadelphie FED index vzrostl na 7,2 z 6,1, přičemž trh však očekával pokles na 5,0.

Páteční obchodování bylo ovlivněno zveřejněním konečné hodnoty GDP za třetí čtvrtletí, jehož očekávaná hodnota je +4,0 procenta. Trh byl také ovlivněn čtvrtečním vývojem po uzavření trhů. Pozitivní zprávy přišly od výrobce sportovního zboží, společnosti Nike, která ohlásila zvýšení zisku v poslednim čtvrtletí. Naopak menší ztrátu ohlásil výrobce síťového zařízení 3Com (profil, názory).

Evropa

Pondělní obchodování skončilo na evropských kapitálových trzích v kladných hodnotách. V Německu však tomu začátek seance neodpovídal, ovšem po hodině se index DAX dostal nad otevírací hodnotu. Tento vývoj byl ovlivněn některými pozitivními informacemi. Bayer obdržel od amerických regulačních orgánů povolení pro distribuci svého nového léku na tamním trhu. Deutsche Telekom dostala nabídku na odkup divize "žlutých stránek", což potvrzuje trend prodeje aktiv s cílem snížení zadlužení. V úterý evropské akcie klesaly v důsledku rostoucího napětí kolem možného konfliktu v Iráku. K prodejní náladě přispěly též nepříznivé firemní zprávy od evropského lídra farmaceutického průmyslu GlaxoSmithKline o zamítnutí zavedení nového léku proti astmatu. Negativní dopad má také zpráva automobilky Renault, která kvůli odhalení závady na vozech Clio svolává až 158 000 těchto vozů k opravám. Ve středu pokračovaly akcie v Evropě v poklesu. Tentokrát byl hlavním důvodem úterní vývoj v USA a nepříznivý trend podnikatelské důvěry v Německu. Ani ve čtvrtek nedošlo k obratu. Hlavním důvodem propadů byly opětovné obavy z válečného konfliktu v Iráku. V pátek se evropské trhy v první polovině obchodování pohybovaly v kladném teritoriu.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technologie hýbaly trhem

16. 12. 2002 | David Petráček

Technologie hýbaly trhem

V uplynulém týdnu udávaly trend převážně technologické tituly. Byly to hlavně oni, kteří posílaly trhy dolů nebo jim naopak pomáhaly vzhůru.

Červené indexy

9. 12. 2002 | David Petráček

Červené indexy

V uplynulém týdnu se trhům většinou nepodařilo zakončit v kladném sektoru, protože když už se na trhu objevila snaha o korekci, ve většině případů nedosáhla takových rozměrů, aby se... celý článek

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

2. 12. 2002 | David Petráček

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

Po konferencích snažících se vyřešit problematiku polovodičového sektoru se zdá, že obrat je na obzoru. Firmy oznamují očekávané změny v poptávce a Asociace polovodičového průmyslu... celý článek

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

25. 11. 2002 | David Petráček

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

Na trzích je znát trvající ochota investorů otevírat nové pozice, aniž by následoval nervózní výprodej po první nepříznivé zprávě.

Irák pomohl kapitálovým trhům

18. 11. 2002 | David Petráček

Irák pomohl kapitálovým trhům

Poté, co irácký parlament přijal rezoluci OSN, začaly světové kapitálové trhy růst a skončilo tak prozatím období nejistoty v irácké otázce.

Partners Financial Services