Jak si vedly pojišťovny

Jak si vedly pojišťovny
Životní pojištění a teroristické útoky. Tak bychom mohli charakterizovat loňský rok z hlediska pojišťoven. Předepsané pojistné opět vzrostlo, některé instituce opět skončily. A co nás čeká letos?

Nasmlouvané (předepsané) pojistné dosáhlo minulý rok podle České asociace pojišťoven (zde) výše 79,4 miliardy korun. Je to o 14, 6 procenta více než předloni a téměř o polovinu více než v roce 1998. Dynamiku růstu táhlo především životní pojištění s nárůstem předepsané částky o téměř jednu čtvrtinu. Nejvíce nasmlouvala tradičně Česká pojišťovna (profil, názory), a to více než 31 miliard korun, čímž se její tržní podíl zvýšil na 39,2 procenta. Pozici dvojky obhájila Kooperativa (profil, názory) s objemem předepsaného pojistného ve výši 13,5 miliardy korun a podílem na trhu zhruba 17 procent. Německá Allianz (profil, názory) předepsala loni za 7,2 miliardy korun a na trhu jí patří s 9 procenty třetí místo.

Pramen: Česká asociace pojišťoven

Život, život, život

Předepsaná částka životního pojištění dosáhla 28,4 miliardy korun a jeho podíl na celkovém nasmlouvaném pojistném se zvýšil z 32,9 procenta v roce 2000 na 35,7 procenta. Za hlavní příčinu nárůstu považuje mluvčí České pojišťovny Michal Urban daňové úlevy. Každý, kdo uzavře životní pojištění a zaměstnavatel, který nechá platí pojistné za své zaměstnance, má možnost odečíst část splátek od daňového základu. S tím souhlasí mluvčí pojišťovny Allianz Kateřina Piro, která dodává další důvod: "Lidé si stále více začínají uvědomovat, že životní pojištění je výhodný produkt k zabezpečení ve stáří." Radka Tocháčková z Pojišťovny České spořitelny (profil, názory) k daňovému zvýhodnění přidává i rozvoj na trhu bankopojištění. Tedy prodeje pojistných produktů přímo na přepážkách banky.

Pramen: Česká asociace pojišťoven

 


Na trhu životního pojištění zaujímá největší podíl Česká pojišťovna se 42 procenty, druhé místo by pak mělo patřit "specialistovi na život", pojišťovně ING Nationale-Nederlanden (profil, názory). Ta za tři čtvrtletí loňského roku předepsala přes tři miliardy korun, což při předpokladu, že objem upisovaných částek se v posledním čtvrtletí výrazně nezmění, by znamenalo podíl okolo 14 procent. Trojkou na trhu je Kooperativa se 7 procenty.

Životní pojištění - vybrané pojišťovny
  Předepsané pojistné (mil. Kč)  Podíl na trhu (%)
 Česká pojišťovna

 12 000

 42

 ING

 4 100*

 14*

 Kooperativa

 2 100

 7

 Allianz

 1 200

 4

 Pojišťovna ČS

 1 041

 3

 Komerční pojišťovna

 1 029

 3

 Generali

 609

 2

 UNIQA

 276

 1

 Commercial Union

 270

 1

* Pozn.: U pojišťovny ING se jedná o odhad z výsledků za tři čtvrtletí

Struktura produktů životního pojištění dává pohled na přístup jednotlivých společností. Jedná se zajména o rozdělení na kapitálové nebo investiční pojištění (o tom jsme se zmiňovali zde). Zatímco anglická, Commercial Union (profil, ) nebo holandská ING Nationale-Nederlanden nabízejí převážně investiční variantu, společnosti s německým či rakouským kapitálem a také Kooperativa ji ve svém portfoliu nemají. Investiční pojištění se začalo u nás šířit před několika lety. Tehdy si například Ron van Oijen z ING pochvaloval: "Zájem se rychle přesouvá k investičnímu pojištění." Nyní díky daňovému zvýhodnění roste paradoxně opět zájem o pojištění kapitálové. Michal Urban z České pojišťovny potvrzuje, že tři čtvrtiny nových smluv jsou na tradiční kapitálové životní pojištění.

K čertu s Usámou

Teroristické útoky na "dvojčata" v New Yorku a na Washington znamenaly výrazný dopad na hospodaření pojišťoven ve světě. Českého trhu se dotkly nepřímo přes sazby zajištění. Zajišťovny jsou vlastně jakési pojišťovny pojišťoven. Právě 11. září v USA vyvolalo vysoké plnění zajišťoven a ty následně zvýšily ceny. Podle Evy Svobodové z pojišťovny UNIQA se to promítne do sazeb pojistného především v oblastech leteckého pojištění a pojištění průmyslu.

Rovněž se očekává pokračující zájem o životní pojištění. Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA (profil, názory) míní,že dynamika růstu nasmlouvaného pojistného měla zůstat na úrovni 20 procent. Kateřina Piro vidí v letošním roce rovněž příležitost pro rozvoj asistenčních služeb, zejména u autopojištění, cestovního pojištění a pojištění domácností. Podle představitelů Komerční pojišťovny (profil, názory) dává letošní rok šanci produktům kolektivního pojištění zaměstnanců. Aleš Ryp z pojišťovny DAS (profil, názory), která se výlučně specializuje na pojištění právní ochrany, očekává další růst zájmu občanů o tento druh produktů. Příležitosti vidí především v pojištění právní ochrany pro podnikatele a pojištění právní ochrany motorových vozidel.

Významné změny pocítí i motoristé. Od srpna tohoto roku má dojít k deregulaci sazeb povinného ručení. Jaký bude dopad nelze zatím přesně říci, nicméně všeobecně se předpokládá nárůst. Milan Káňa z tiskového oddělení pojišťovny Alianz odhaduje, že nárůst sazeb povinného ručení by mohl být v průměru přibližně stejný jako loňský rok, tedy kolem 14 procent. Upozorňuje však, že na přesnější odhady je zatím příliš brzy. Podle Michala Urbana z České pojišťovny zatím není možné říct, jaký bude vývoj sazeb. Podotýká, že jediné, co nyní může potvrdit, je nárůst bonusů pro řidiče jezdící bez nehody. Na získání právě těchto motoristů se pojišťovny zřejmě více zaměří.

Obáváte se i vy růstu pojistných sazeb? Máte uzavřeno životní pojištění? Podělte se s námi o své názory.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vezměte od bank maximum

25. 2. 2002 | Jan Heřman

Vezměte od bank maximum

Úrokové sazby, které banky nabízejí vkladatelům, nejsou žádné terno. Pokud však i vy svěřujete nejraději úspory peněžním domům, vyberte si. Jednotlivé produkty se z hlediska výnosu... celý článek

Pojištění pro vaše dítě

20. 2. 2002 | Jan Heřman

Pojištění pro vaše dítě

Cílem každého pojištění by především mělo být zabezpečit sebe a své blízké proti nepředvídatelným událostem. Nejinak je tomu v případě dětského životního pojištění. V současné době... celý článek

Partners Financial Services