Na Slovensku mají všechno větší

Na Slovensku mají všechno větší
Možná ne úplně všechno, ale problémy s obchodníky ve stylu tuzemské KTP Quantum určitě. Vždyť každý z trojice největších slovenských problémů vybral minimálně pětkrát více peněz než tuzemská "jednička" – krachující KTP.
Výsledky slovenských nelicencovaných subjektů jsou vskutku impozantní. Zatímco české KTP Quantum, problematický fond - nefond, banka - nebanka, obchodník – neobchodník, vybral od zhruba 28 tisíc klientů něco přes 2,2 miliardy korun, na Slovensku se vše pohybuje o řád výše. Tam totiž nenabízely firmy, často společnosti s ručením omezeným s několikasettisícovým základním kapitálem, garanci čtrnáctiprocentního zhodnocení jako KTP, ale rovnou 37%. Není proto divu, že košický BMG Invest, který zavřel pobočky týden před tuzemským KTP, vybral od 140 tisíc klientů více než 12 miliard slovenských korun (9 miliard Kč).

Po krachu společností BMG Invest a Horizont čeká podle slovenských finančních analytiků rychlý konec i další dva největší nebankovní subjekty. "Na řadě jsou AGW a Drukos. Jsou to časované bomby," uvedl pro bratislavský deník Pravda člen představenstva makléřské společnosti All Finance Services Pavol Krúpa. Činnost všech těchto firem má podle Krúpy charakter pyramidové hry a navíc je již delší čas sleduje finanční policie.

Životnost společností tohoto typu odhadují ekonomové jen na několik let. Vysoké výnosy splácejí díky novým vkladům, které lákají masivní reklamou. "Tok získaných peněz kontrolují díky drahému software. V každé chvíli mají přesnou představu, co mohou použít na výplatu občanů, kolik vložit do reklamy, jaký objem jim zústává na vytunelování a klamavé nákupy majetku či započítání pohledávek," zdůraznil v Pravdě Krúpa.

Asociace správcovských společností i ministerstvo financí SR již dříve upozorňovaly, že příslibem pevných výnosů obcházejí takovéto subjekty zákon o bankách. Většina vkladatelů s nimi uzavřela smlouvy o tichém společenství. Podle obchodního zákoníku má společník právo na výnos až po sestavení účetní uzávěrky začátkem každého následujícího roku. "Jak je potom možné, že je vyplácejí i během roku? Společnosti BMG a Horizont jsou například dlouhodobě ve ztrátě. Je jasné, že zdrojem na uspokojení klientů je nerealizovaný zisk, tedy peníze prvých a po nich následujících vkladatelů," řekl Pravdě Krúpa.

Krajský soud v Košicích už zaznamenal pět návrhů na vyhlášení konkurzu na Horizont Slovakia a BMG Invest. "Vyhlášení konkurzu na BMG a Horizont je možné očekávat do třech až šesti týdnů. Jeho trvání odhadujeme na dva a půl až tři roky. Až potom budou moci vkladatelé doufat v navrácení aspoň nějaké části svých vkladů," řekl Pravdě Krúpa. Právě společnost, kterou zastupuje, se jako první rozhodla prostřednictvím mandátních smluv vymáhat peníze poškozených klientů BMG a Horizontu. "samozřejmě, počítáme i s konkurencí," konstatoval Krúpa. Silný konkurzní věřitel zastupující velký počet postižených má větší šanci vymoci část peněz zpět.

Na rizikovost KTP Quantum jsme v rozsáhlém materiálu upozorňovali již loni počátkem září. Společnost přesto od té doby získala více než dva tisíce nových klientů a dvě stě milionů korun pod správu. Peníze do ní vložila i některá tuzemská města.

Inspirovala vás zpráva ze Slovenska? Není čas založit asociaci poškozených klientů KTP Quantum? Nebo věříte, že společnost znovu otevře pobočky a uspokojí beze zbytku všechny klienty? Podělte se o své názory s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 111 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 3. 2002 21:57, Harpagon

Marto, můžete počítat s mojí podporou!

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2002 13:47

Zorro, to snad nemyslite vazne. To je styl debat z lonskeho roku. 30.000 klientu vlozilo penize do letadla, letadlo nemelo palivo, spadlo a Vy vinite media, ze napsala, ze letadlo bez paliva spadne. Marta

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (111 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

KTP Quantum: výplaty klientům zastaveny

14. 2. 2002 | redakce Peníze.CZ

KTP Quantum: výplaty klientům zastaveny

Komise pro cenné papíry v rámci denního monitoringu společnosti KTP Quantum zjistila snížení likvidity společnosti.

Na frontě KTP Quantum zatím klid

13. 2. 2002 | Petr Vykoukal

Na frontě KTP Quantum zatím klid

Minulý pátek sliboval senzaci. MF Dnes napsala, že KTP Quantum má problémy. Zatím to však spíše vypadá, že si pouze zvolili vlastní interpretaci slov KCP a všechno je jinak.

KTP Quantum

3. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Významnou firmou se během šestileté existence stal náchodský obchodník s cennými papíry KTP Quantum. Soustředili jsme o ní všechny dostupné dokumenty.

Partners Financial Services