Pojištění pro vaše dítě

Jan Heřman | 20. 2. 2002 | 4 komentáře
Pojištění pro vaše dítě
Cílem každého pojištění by především mělo být zabezpečit sebe a své blízké proti nepředvídatelným událostem. Nejinak je tomu v případě dětského životního pojištění. V současné době přišly další dvě pojišťovny s tímto produktem. Jak tedy můžete zabezpečit své ratolesti proti nevyzpytatelným obrátkám osudu?

Většina  pojišťoven vám v současné době nabídne životní pojištění dospělých s tím, že oprávněnou osobou může být vaše dítě. To pak doplníte úrazovým připojištěním. Dohromady zaplatíte pravděpodobně více, než kdybyste si koupili jeden "dětský" specializovaný produkt. Zase však získáte širší pojistné plnění a  možnost odečíst část pojistného od daňového základu pro výpočet daně z příjmu. Jako příklady těchto produktů uvádíme Českou pojišťovnu (profil, názory) s programem Sdružené pojištění mládeže (profil, názory) nebo IPB Pojišťovna (profil, ) nabízí Pojištění dětí a rodičů (profil, názory). Přehled ostatních produktů životního pojištění nejdete zde. Ovšem existují i specializovaná pojištění pro vaše potomky.

Nepříliš bohatá dětská nabídka

Jako u dospělých produktů, i zde si můžete zvolit mezi pojištěním investičním a kapitálovým. Jak se od sebe liší? U kapitálového máte garantovanou minimální výši naspořené částky po uplynutí pojistné doby, investiční zase nabízí vyšší flexibilitu ve volbě kam budou Vaše peníze alokovány. Pojišťovny s anglickým nebo holandským kapitálem preferují investiční pojištění, naopak společnosti rakouské a německé nabízejí svým klientům kapitálové.

 Investiční pojištění

Kapitálové pojištění

Sami si zvolíte poměr mezi částkou na pojistnou ochranu, kterou inkasuje pojišťovna a na investice, za níž nakoupíte podílové listy fondu. Tento poměr je možno v průběhu doby měnit. Většinou umožňuje odčerpat část naspořených prostředků a vkládat formou mimořádného pojistného.Volbou fondu si sami můžete zvolit svou investiční strategii. 

Jedná se o kombinaci životního pojištění a spoření.Po celou dobu jste pojištěni proti úrazu či smrti a zároveň máte po skončení pojištění garantovanou výplatu předem sjednané částky, která je zpravidla navýšena o podíl na zisku společnosti.

Investiční pojištění nabízejí na našem trhu pojišťovny ING Nationale – Nederlanden (profil, názory) a Commercial Union (profil, ). Nizozemská společnost přinesla pojištění Junior plus (profil, názory). Uzavřít je ho možno dětem od 3 měsíců do 20 let, pojistné se rozděluje na částku určenou pro úrazové pojištění a částku, která se spoří. Tedy v případě, že váš potomek utrpí úraz s trvalými následky, získáte finanční prostředky, které můžete věnovat například na jeho léčení. Výše se odvozuje procentem z pojistné částky, která je 300 000 korun. Výrazně nižší plnění pojišťovna garantuje pro případ smrti. Po uplynutí doby pojištění získá dítě nárok na výplatu svých úspor. Pojistné se dá platit formou splátek (měsíční, čtvrtletní, pololetní, roční), kdykoli můžete vkládat mimořádné částky od 1 000 Kč a při dosažení 18 let dostane dítě mimořádnou prémii.

Kapitálové pojištění pro děti naleznete mezi produkty společností Allianz (profil, názory), Kooperativa (profil, názory) a v budoucnu i UNIQA (profil, názory). Německá pojišťovna nabízí program Abeceda (profil, názory), který zahrnuje spoření, krytí trvalých následků, denní odškodné za pobyt v nemocnici a pojistné plnění v případě smrti. Allianz dále garantuje převzetí platby pojistného v případě, že rodič přejde do plného invalidního důchodu. Pojistné se může platit formou splátek nebo jednorázové platby. Kooperativa se snaží prosadit s programem Věnové pojištění Budoucnost (profil, názory). Ten garantuje dítěti výplatu stanovené částky v případě dosažení 25 let nebo sňatku, zproštění placení pojistného v případě smrti či trvalé invalidity pojistníka a možnost sjednat úrazové připojištění a připojištění pro případ onemocnění vážnou chorobou (týká se pojistníka, tedy dospělého).

Trend února

Snad shodou náhod přicházejí dvě pojišťovny tento měsíc s novým produktem, dětským životním pojištěním. Společnost Commercial Union s programem Talisman (profil, názory), pojišťovna UNIQA připravuje na trh uvedení produktu Akord.

 Komu je produkt určen   dítě do 15 let
 Stáří rodiče  18 - 50 let
 Pojistná doba  10 - 25 let
 Minimální pojistné  500 Kč
 Pojistná částka pro krytí  400 000 Kč
 Sazba na krytí  0,7 promile
 Připojištění (sazba)  100 Kč

Talisman spadá do kategorie investičního dětského pojištění. Princip je jednoduchý. Rodič platí měsíčně určitou sumu, ze které je část umístěna do předem určených podílových fondů dle zvolené investiční strategie a část inkasuje pojišťovna za garanci pojistného plnění. Tím jsou v případě dítěte trvalé následky způsobené úrazem a smrt, pokud zvolíte připojištění také závažná onemocnění a závažné zlomeniny. Měsíčně zaplatíte něco přes dvacet korun, pokud sjednáte i připojištění tak ještě o sto korun více. Pojišťovna dále garantuje převzetí placení pojistného a jeho pravidelnou roční indexaci v případě smrti rodiče. Commercial Union je na našem trhu zatím jedinou společností, která nabízí pojistné krytí i pro závažná onemocnění dítěte.

Pojišťovna UNIQA uvede na trh v nejbližší době produkt Akord. Jedná se o kapitálové pojištění pro děti do 14 let. Pojistné krytí se bude týkat závažných úrazů s trvalými následky, bude zde možnost připojištění pro případ smrti (s plněním 21 000 Kč). Sjednat ho bude možné nejméně na dobu pěti let. Rovněž nabídne možnost úrazového připojištění. Výplatu sjednané částky bude možné provést jednorázově nebo formou pravidelné renty po dovršení 18. roku dítěte.

Sjednali byste svému dítěti životní pojištění? Jaké raději - investiční nebo kapitálové? Co očekáváte od životního pojištění? Podělte se s námi o své názory.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services