Daytrading: risk management a jeho aplikace

Daytrading: risk management a jeho aplikace
Hlavním pravidlem daytradingu je stanovení maximální velikosti ztráty či zisku a jejího striktního dodržování, jedině striktním dodržováním limitů můžete zabránit tomu, abyste "prodělali kalhoty".

Zisk a ztráta

Mezi hlavní pravidla daytradingu patří stanovení maximální velikosti ztráty či zisku a jejího striktního dodržování. Jde-li trh stejným směrem, jedná se o "profit taking", v opačném případě o "stop loss". Velikost možné ztráty, kterou si může spekulant dovolit, je samozřejmě individuální, ale měla by být stanovena s ohledem na volatilitu daného cenného papíru, tedy velikosti rozdílu jeho obvyklých denních maxim a minim. Má-li trader dobře otevřenou pozici a trh jde jeho směrem, může tuto pozici nechat vydělávat co nejdéle, tedy uzavřít ji pomocí automatického pokynu Trailing stop – akcie se automaticky prodá, jakmile v neustále vzrůstajícím trendu klesne cena o stanovenou velikost - nebo ji uzavřít při dosažení nějakého předem stanoveného zisku i za cenu toho, že se následně ukáže, že mohl být ještě větší. Moje osobní zkušenost jednoznačně hovoří ve prospěch hesla: je lepší mít několikanásobně za sebou malého vrabce v hrsti než velkého holuba na střeše.

Vlastní tituly

Každý daytrader by si měl zvolit několik titulů, se kterými bude pracovat. Měly by to být především likvidní akcie, které vykazují dostatečné denní výkyvy. Trader musí sledovat, jak se akcie chovají, navzájem se ovlivňují a co s nimi dělá celý trh. Měl by se snažit o těchto papírech vždy dovědět co nejvíce, což znamená denně sledovat jejich zprávy či zprávy ze sektoru, měl by něco vědět o jejich produktech a konkurentech atd. Tento seznam se samozřejmě v čase vyvíjí a nikdy není konečný, ideálním stavem je, když se traderovi podaří sžít se se "svými" akciemi. Podle mne je nejdůležitější, aby si každý trader proces prodělal sám, aby seznam oblíbených akcií byl výsledek jeho osobní zkušenosti.

Denní strategie

Na začátku každého obchodního dne by se měl daytrader seznámit se všemi důležitými zprávami, které již byly zveřejněny a nebo které se očekávají. Na základě těchto informací odhadnout celkový denní trend a stanovit denní strategii. Při stanovování denní strategie se spekulant například rozhoduje, zda bude obchodovat v rozšířeném obchodní čase, bude-li otvírat pozice bezprostředně po otevření trhů nebo si počká na trend. Stejně tak si určí, jestli bude spekulovat na vzestup či na pokles. Trader samozřejmě může kdykoliv změnit svůj názor, ale musí vždy vědět, proč tak činní!!! V průběhu samotného obchodování pak spekulant často používá nástrojů technické analýzy, přičemž záleží jen na něm, jaké indikátory použije. Podle mé osobní zkušenosti je minimální znalost technické analýzy nutným předpokladem pro dlouhodobě úspěšný daytrading.

Psychická náročnost

Přes všechny teoretické poučky používá každý trader především vlastní, na základě zkušeností stále zdokonalovaná, obchodní pravidla. Při samotném obchodování je nutné, aby byl trader v dobré psychické pohodě především v době, kdy se mu momentálně nedaří.

Daytrading je jen další z forem investovaní a proto platí i v tomto případě, že to není zaručený návod na rychlé a snadné zbohatnutí, a že trader musí investovat pouze takovou částku, o kterou si může dovolit přijít. Nebo máte jiný názor?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 1. 2002 9:03

takže "komisař" se spletl? ach jo...

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 1. 2002 15:23

Trosku si to pletete: registraci potrebuje pouze v pripade, ze by sluzbu v CR nabizeli aktivne.

Zobrazit celé vlákno

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Návod: daytraderem snadno a rychle

17. 1. 2002 | Aleš Vávra

Návod: daytraderem snadno a rychle

Technik denního obchodování je celá řada, v článku z klávesnice zkušeného spekulanta se máte možnost seznámit s těmi nejrozšířenějšími.

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

19. 12. 2001 | Aleš Vávra

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

"V současné době, kdy se americký kapitálový trh pohybuje v nejistém prostředí, z hlediska ekonomického i politického, je krátkodobé investování založené na denních spekulacích - tzv.... celý článek

Po měsíci vykazujeme zisk pět až deset procent

29. 11. 2001 | Petr Vykoukal

Po měsíci vykazujeme zisk pět až deset procent

V pokračování rozhovoru s forexovým obchodníkem Ondřejem Náglem si můžete kromě jiného přečíst, jakým způsobem minimalizuje riziko a kolik svým klientům za měsíc vydělá.

Partners Financial Services