Kolik kliků stojí mobil

Kolik kliků stojí mobil
Na internetu se objevuje nová konkurence papírových a kovových peněz - virtuální měny. K čemu slouží, co umožňují a jaké jsou jejich výhody či nevýhody? Vytlačí z oběhu ošahané pětikorunové mince?

Na českém webu existuje několik společností, které vytvořily vlastní virtuální měny a zavádějí je do oběhu. Mezi nejznámější patří Fazole.cz, se stejnojmenným luštěninovým oběživem a IlikeQ.cz s měnou Q (qéčka). Mezi další svým rozsahem méně významné patří Bon-bon.cz nebo Bony.cz a virtuální směnné jednotky, které slouží pouze jako motivační doplněk jiných služeb.

Inspirací novodobých českých penězotvůrců byly zřejmě podobně zaměřené zahraniční projekty, například Beenz.com či úspěšně fungující server PayPal.com, který od ledna 2000 zaznamenal neuvěřitelný nárůst uživatelů z deseti tisíc na současných sedm milionů. Systém umožňuje poslat peníze komukoli, kdo má emailovou adresu. Stačí vyplnit on-line formulář a poslat. Pokud příjemce peněz není registrovaným uživatelem, nevadí, zaregistruje se zpětně. Na podobném principu pracují stránky IlikeQ.cz nabízející ojedinělý mikroplatební systém, s kterým provozovatel usiluje proniknout na zahraniční trhy. Na rozdíl od PayPal.com je jejich služba bezplatná.

Virtuální peníze se vydělávají snadno

Abyste mohli nakupovat, musíte nejprve tato nová nehmotná platidla nějakým způsobem získat. Možností, jak kredity, bonusy, fazole, qéčka či bonbóny nahromadit, existuje celá řada a neustále jich přibývá. Po založení účtu ve zvolené měně a většinou anonymní registraci dobývání zlatých rud začíná. Pozor, virtuální zlaťáky nedostanete za lopotnou práci s krumpáčem, ale za odpovědi na ankety, vyplňování dotazníků, návštěvu jiných www stránek, posíláním pohlednic, jako prémii za koupi zboží a podobně.

Ale fazole k fazoli přibývá pomalu a na nákupy je jich třeba pořádný pytel. Přejde-li vás po chvíli virtuální mamon – namísto oční panenky se protáčí symbol dolaru a v uších cinká -, a přesto budete stát o nakupování pomocí virtuálních měn, udělejte to jako jeden student Vysoké školy ekonomické: "Založil jsem si účet u IlikeQ.cz, qéčka totiž lze libovolně převádět na koruny a koruny na qéčka. Pravidelně si za ně kupuji Twist kartu, vyjde to levněji než v obchodě."

Utraťte je!

Konečně nadešel kýžený okamžik, za nastřádané penízky se nakupuje. K mání jsou karty do mobilních telefonů, latexové oblečení, povídky a knihy, mobilní telefony, spodní prádlo. Sortiment se neustále proměňuje a zvětšuje. Čím pilnější jste byli při sklizni luštěnin, tím více jich můžete utratit. Mobilní telefon se dá pořídit za čtyřicet tisíc fazolí, což představuje přibližně stejný počet kliknutí. Jestliže disponujete takovou sumou, zařadíte se mezi několik málo takzvaných fazolových magnátů – mezi hybné síly luštěninové ekonomiky.

Nakupujeme s virtuální měnou
virtuální měna cena převod na koruny úspora proti platbě v korunách
Koupě mobilu Nokia 3210, jehož cena se v kamenných obchodech pohybuje kolem 5999 Kč
fazole 59 990 cca 2999 až 5999 3000 až 0 Kč
Q 529 900 5299 700 Kč
Koupě kupónu Twist 400, běžná cena 400 Kč
fazole 5200 cca 260 až 520 140 až - 120 Kč
Q 38 000 380 20 Kč
Koupě kupónu Go 300, běžná cena 300 Kč
fazole 3900 cca 195 až 390 105 až - 90 Kč
Q 28 500 285 15 Kč
Vysvětlivky:
Kurz Q : Kč = 1 : 0,01 stanovený, lze převádět koruny na qéčka a obráceně
Kurz fazole : Kč = 1 : 0,05 až 0,1 odvozený, převod na koruny není možný, odvozeno na základě porovnání odměn v qéčkách a ve fazolích

Ceněný marketingový nástroj

Zabudování virtuálních platidel do stránek je účinným marketingovým nástrojem. Na stránky a služby se podívají surfaři, kteří by sem jinak nezabloudili. Otázkou je, zda se sem ještě vrátí z jiného důvodu nebo je přiláká pouze odměna ve formě virtuálních bonusů.

Dalším přínosem je podle Martina Volaříka ze společnosti Villusion odbourávání nedůvěry v placení po internetu: "Zřízení účtu je anonymní a bezplatné, což je důležitý psychologický moment, kterým si mikroplatební systém získává nové uživatele." Virtuální měny tak vytvářejí zajímavou alternativu jednoduchého placení po síti.

Zatím převažujícím zdrojem příjmů je reklama. Dalším zdrojem jsou výnosy z obchodů s platidly. Jejich prodej tentokrát za opravdové koruny firmám, které jimi chtějí přitáhnout na své stránky nové klienty. A odkup od firem, které za ně nabízejí služby či výrobky. Výnosy z obchodů s virtuálními platidly jsou prozatím mizivé, svou roli sehrají zřejmě až v příštích letech.

Který model převáží se teprve ukáže. Získávat peníze pouze z inzerce je neperspektivní, jedlíků, kteří chtějí ukusovat z internetového reklamního koláče je stále víc. Zpoplatnění obchodu s virtuálními platidly je zajímavou příjmovou alternativou.

Budoucnost virtuálních měn

A co soudí o internetových platidlech Ondřej Neff, jehož povídky si můžete za virtuální qéčka koupit: "Myslím, že budoucnost je v platbách skutečnými penězi, přece jen ta výměna za virtuální měnu je zdlouhavá a otravná a mnohdy i těžko pochopitelná procedura."

  • také Peníze.CZ jsou svým způsobem virtuální měna; můžete získat mobilní telefon - stačí odevzdat hlas v anketě o nejlepší web stavebních spořitelen

Vyděláváte a utrácíte virtuální měny? Nebo je sami internetovým uživatelům nabízíte? Jaké máte zkušenosti s alternativními platidly? Napište nám o tom.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2001 15:29, djmax@centrum.cz

tak ja si mislim že mobilstoji dost a podle mě aspon 2500 kliku za mobil je rozumne

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 5. 2001 12:42, Duchek Rene/info@duchek.cz

Dobry den,
zkusil jsem zbirat fazole a Q. A lepe mi vysel z toho Q.
Zbirani fazoli je o mnoho casove narocnejsi nez sbirani Q a take pruhlednejsi.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services