Pro jistotu na cesty nemusíte nikam chodit

Pro jistotu na cesty nemusíte nikam chodit
Blíží se doba letních dovolených. Kdo přemýšlí o cestě do zahraničí, neměl by zapomenout na cestovní pojištění. To znamená vybrat si pojišťovnu, navštívit její pobočku a uzavřít smlouvu. Málokdo ale ví o pohodlnější možnosti - kartičku o pojištění můžete získat, aniž byste vytáhli paty z domu. Stačí k tomu... telefon nebo počítač připojený k internetu.

V dnešní době asi již nikoho nepřekvapí, že svůj účet v bance může ovládat těmito přímými komunikačními kanály, jako je telefon či počítač. Zadat trvalý příkaz, zjistit zůstatek či převést penízena jiný účet přes mobil nebo počítač trvá jen několik sekund. Banky tak zareagovaly na potřeby klientů a zavedly službu, která se jim ve vzdálenější perspektivě bohatě vyplatí nižšími náklady. Podobně už začaly uvažovat i pojišťovny. Redakce Peněz.CZ v rychlém průzkumu zjišťovala, nakolik pojišťovací ústavy dovolují uzavřít smlouvu on-line.

Kde můžete pojištění na cestu sjednat on-line
pojišťovna pojištění přes internet pojištění po telefonu
Allianz ano ne
Česká podnikatelská pojišťovna ano ano
Česká pojišťovna ano ano
Česká pojišťovna Zdraví ne ne
Česko-rakouská pojišťovna ano ne
ČS Živnostenská pojišťovna ne ne
Evropská cestovní pojišťovna ano ano
Generali ano ne
Hasičská vzájemná pojišťovna ne ne
IPB Pojišťovna ne ne
Komerční pojišťovna ne ne
Kooperativa ne ne
Všeobecná zdravotní pojišťovna ano ano
Winterthur ne ne

A výsledek? Polovina z testovaných pojišťoven umožňuje uzavření pojistky přes internet, na každé čtvrté adrese získáte jistotu na cesty pouhým zatelefonováním.

Sjednání internetové pojistky spočívá ve vyplnění on-line formuláře na webové stránce vybrané pojišťovny. Otázky nejsou příliš složité: klient musí vyplnit údaje o cíli a účelu cesty, podle kterých se vypočítává pojistné, a doplnit je osobními daty sloužícími k identifikaci pojištěného v zahraničí. Platba pojistného probíhá různými kanály, přičemž nejčastějším je bankovní převod - což ve svém důsledku bohužel znamená, že pojištění nevznikne okamžitě, jak by se na on-line prodej slušelo. Teprve v okamžiku, kdy je příkaz proveden, je možné získat identifikační kartičku klienta pojišťovny. To už je vcelku jednoduché: po zadání hesla si ji klient může sám vytisknout přímo z webové stránky pojišťovny, případně ji dostane jako přílohu e-mailem. Taková kartička je přitom v zahraničí plnohodnotným dokladem o pojištění.

Telefon jako prodejní kanál mají ve své nabídce čtyři pojišťovny. Po telefonních linkách se však k pojistce dostane cestovatel ještě pomaleji než přes počítač. Operátorovi na druhé straně sluchátka klient nadiktuje své osobní údaje, ale smlouvu nakonec přece jenom musí podepsat osobně. Pojišťovny se aspoň snaží tuto administrativu co nejvíce urychlit - na dohodnuté místo ve sjednaný čas ji přiveze firemní kurýr.

Nejprogresivněji uvažujícími jsou Česká podnikatelská pojišťovna, Česká pojišťovna, Evropská cestovní pojišťovna a Všeobecná zdravotní pojišťovna. Všechny totiž umožňují uzavřít smlouvu oběma způsoby - po telefonu i přes internet. Určují tak laťku, které budou chtít dosáhnout jistě i ostatní pojišťovny. Snad jim to nebude trvat dlouho.

Už jste si někdy uzavírali pojistku po telefonu nebo přes internet? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto prodejním kanálem? Opravdu vám ušetřil čas, nebo s tím bylo ještě více starostí? Napište nám o tom.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 5. 2001 16:23, FekarZ

Proč myslíte? S pojišťovnou jste přeci uzavřel smlouvu a fakt že v ruce nedržíte její originál ještě neznamená, že nejste krytý pojistkou. V zahraničí, pokud by bylo potřeba cokoliv z pojistky hradit, přeci víc, než číslo své smlouvy nepotřebujete.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 5. 2001 11:08, FekarZ

Nezapomněli - my jsme testovali jen fungování pojišťovacích ústavů. Ale samozřejmě máte pravdu, navíc nějakou formu cestovní pojistky dnes často získáte společně s platební kartou. Díky tedy za doplnění naší informace.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services