Sádlo, teplé ponožky, bouraná auta… a fondy

Sádlo, teplé ponožky, bouraná auta… a fondy
Co mají položky z titulku společného? Do počátku května nic. Nyní je spojila jedna reklamní kampaň stavějící investování na roveň sádla a teplých ponožek. IKS Komerční banky se rozhodla zpřístupnit fondy skutečně nejširším vrstvám. Pokud nezůstane na půli cesty, bude následující vývoj zajímavé sledovat.

Co je Felix, Felixova nabídka, Pro koho je Felix, Jak si pořídit Felixe, to jsou jen některé položky z nové prezentace IKS KB (profil, názory). Připomíná vám to něco? Mě způsob prezentace tuzemského nejmladšího mobilního operátora – Oskara. Pokud se skutečně v IKS při vymýšlení nové marketingové strategie inspirovali mobilními komunikacemi, jsou teprve na počátku. Co může následovat? A co je to, kromě latinského označení pro kočku, ten Felix?

Oskarta, Twist, Go a Felix

Felix není vlastně nic, není novým fondem ani změnou strategie některého z fondů stávajících. Felix je produktový balíček namíchaný v různých poměrech dle sklonu k riziku a investičního horizontu z IKS Peněžního trhu (profil, názory), IKS Dluhopisového (profil, názory) a fondu světových indexů (profil, názory). Namíchaný je možná příliš silné slovo, v některých kategoriích je Felix tvořen ze 100 procent peněžním trhem nebo pouze fondem dluhopisovým. Vrcholem, prezentovaným jako dynamický dlouhodobý Felix, je rozložení portfolia v poměru 75 procent do fondu dluhopisového a 25 procent do fondu světových indexů.

O produkty ale v tomto případě opravdu nejde - inovativnost spočívá v marketingu. Zůstaneme-li u příměru s mobilními telefony, připomíná Felix předplacené karty mobilních operátorů – produkt pro široké masy, jakousi základní nabídku investiční společnosti nebo mobilního operátora.

A co přechod na paušál?

Praxe posledních zhruba dvou let ukazuje, že poté, co se operátorům podařilo oslovit a zlákat prakticky všechny jen trochu bonitní cílové skupiny, začali je motivovat k přechodu na paušální programy, dražší, ale nabízející více služeb s přidanou hodnotou. Jak by tento krok dvě mohl vypadat u investiční společnosti? Především se domnívám, že základní program pro masy není a ještě rok až dva nebude dostatečně masový, stále existují bonitní, ale fondy neoslovené cílové skupiny. To ale neznamená, že by investiční společnosti měly zavádění středových a vyšších produktů odkládat. Za středovou nabídku by u investiční společnosti šlo považovat například balíček namíchaný v různých variacích z fondu fondů, garantovaného a indexového fondu, doplněný o fond dluhopisový. Nabídkou nejvyšší, určenou pro nejužší segment, by pak mohl být balíček složený z aktivně řízeného akciového a z derivátového fondu, rozšířený kvůli eliminaci rizika ještě o garantovaný fond.

Mobilně telefonní variace lze rozvíjet ještě dále. Ti, kteří se zaváží k pravidelnému investování na nějakou dobu, mohou dostat slevu na poplatku (tarifu), případně klubovou kartu s jinými výhodami. Masové rozšíření mobilních telefonů ukazuje, jak úspěšný takový marketing může být. Obávám se však, že při dalších logických navazujících marketingových aktivitách IKS případně její následníci narazí na nesouhlas regulátora – Komise pro cenné papíry. Ta zřejmě bude mít pro lidový způsob prezentace investičních produktů pramalé pochopení. Za první krůček směrem k úspěšnému konceptu ale IKS každopádně zaslouží pochvalu.

Jak si stály fondy na počátku května

Pojďme od úvah k tvrdým datům, výsledkům fondům za minulý týden. Dalších více než 317 milionů korun odplynulo z Restitučního fondu ve správě První investiční (profil, názory). Restituční fond tak nyní spravuje méně než dvanáct miliard korun. O devadesát milionů méně odplynulo z IKS Globálního (profil, názory). Na rozdíl od Restitučního fondu je to razance překvapivá, neboť fond za výstup "kasíruje" od února nezměněný čtyřprocentní výstupní poplatek. Na tři procenta klesne až koncem léta a na dvě procenta pak až v únoru příštího roku. Podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely. Celkově týdenní bilance skončila čistými odkupy za 445 milionů korun. Členové Unie investičních společností spravují dohromady 75,4 miliardy korun. V červených číslech přitom zůstaly jen fondy smíšené, ostatní kategorie rostly. Jak moc zjistíte ve statistice prodejů.

Nejvyšší čisté přílivy vkladů oznámil Sporoinvest (OFSISSPI), IKS Dluhopisový, IKS Peněžní trh a ŽB – Sporokonto (profil, názory). V první desítce se tentokrát kromě několika dalších fondů peněžního trhu a Pioneeru (profil, názory) umístil také fond světových indexů IKS a ŽB – akciový (profil, názory). Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám ještě:
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Akciové trhy a na nich investující fondy slušně rostly. České investiční fondy získaly v průměru za týden 1,32 procenta majetku připadajícího na podílový list. Měsíční zhodnocení je v průměru dokonce šestiprocentní, proti počátku února ale stále ztrácejí skoro devět procent. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadily s více než 4,6 procenty Akro Eurotech (profil, názory) a fond fondů Globaltrend (OFSISFF). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Nejvíce, přes 1,5 procenta, ztrácel premiant minulého týdne Citicorp OPF akcií (OFCITAKC) a Newton Euro (profil, názory). Se znaménkem mínus týden zakončila i většina dluhopisových fondů. Všechny "mínusové" fondy najdete v tabulce nejnižších výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Myslíte, že se v IKS KB skutečně inspirovali marketingem spotřebního zboží? Je to podle vás dobře nebo špatně? Budou podobně své fondy nabízet i další společnosti? Které? Kdo zůstane "seriózní"? Napište svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2001 13:17

Přestože jsem ekonomicky aktivní, reklamu jsem ještě neslyšel, ale Váš názor mi přijde ok, tak mně jen napadá, že se bojí masově prodávat rizikovější fondy - proto pro takovýto způsob podpory prodeje zmonované kombvinace fondů. Ty rizikovější fondy by si investoři měli najít spíš sami nebo jinak.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 5. 2001 12:08

Nebojte, za pár let bude úplně jiná situace a na toto období budete už jenom s úsměvem vzpomínat. Vydržte! Ten kdo odepisuje technologie je buď blázen nebo ten, co bojuje s větrnými mlýny. Budoucnost=technologie. Ten kdo koupí teď, může klidně těch 60 % za rok vydělat...:)

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services