Akcie, hejbejte se!

Akcie, hejbejte se!
Daytrader, česky dejtrejdr – líbivé, kouzelné a především mezi novodobou investorskou komunitou velmi populární slovo. Toto pojmenování je v podstatě jen jiným výrazem pro akciové hráče či spekulanty.
Obchodní styl založený na okamžitém odhadu vývoje akciového kursu pro příštích několik minut, hodin a někdy i dnů. To je základem takzvaného daytradingu.

Nikdy se neshodneme

Spory, které nyní probíhají mezi investory, jsou tedy o tom, zda lze tímto obchodním stylem dlouhodobě překonávat výnos tržního portfolia (tedy trhu), který je nejpohodlněji a nejpřesněji sledovatelný takzvaným position tradingem.

Poziční trading je protikladem daytradingu a spočívá především v budování dlouhodobých pozic v akciích stabilních společností s delší historií. Podobně, jako proti sobě stojí zastánci daytradingu a pozičního tradingu, tak jsou ve sporu zastánci technické a fundamentální analýzy. Někteří analytici a investiční manažeři dokonce tvrdí, že používají oba analytické přístupy. Fundamentální analýza jim řekne co a technická analýza kdy koupit. Myšlenkový pochod klasického pozičního investora vede prioritně přes fundamentální data k sekundárnímu vyhodnocení vhodné doby k nákupu. Naopak daytradera zajímají v první řadě signály a indikátory vycházející z technické analýzy a poté až sekundárně se zajímá také o to, jaký fundamentální podklad či poklad získává v akciích dané společnosti. Tento přístup je logickým pohledem této skupiny účastníků na burzovní dění. Pokud totiž hodlám obchodovat v horizontu několika hodin, není fundamentální analýza příliš užitečná. Z daytradera by se však při neočekávaném vývoji trhu mohl velmi brzy stát poziční trader z donucení, který si řekne: "když už to tak spadlo, tak raději vydržím". Této situaci se denní obchodníci brání přesným definováním svých obchodních plánů, především oblastí "profit taking" a "stop loss".

A co Češi? Mají si kde hrát?

Daytrading, jako populární a typicky americký obchodní přístup k akciovým spekulacím, začal pronikat do České republiky ve větší míře někdy v průběhu let 1997 a 1998.

Jeho popularita se stále zvyšuje díky levnějšímu, rychlejšímu a snazšímu přístupu privátních investic na vyspělé a likvidní světové akciové trhy. Neocenitelným přínosem pro tyto obchodníky je také možnost obchodování na úvěr, tedy takzvaně "margin". Investor tak může znásobit své šance i rizika prostřednictvím peněz poskytnutých mu jeho brokerskou společností. Čas od času jsme svědky pokusů o zavedení tohoto spekulativního přístupu na tuzemský akciový trh. Tyto pokusy většinou troskotají na třech zásadních problémech:

  • nízká likvidita – s ní souvisí široké rozpětí mezi nákupními a prodejními pokyny, které v průběhu běžného obchodního dne neumožňuje hráčům na trhu "volně dýchat";
  • málo titulů – jelikož daytrader běžně pozoruje přibližně třicet akciových společností, je pro něj český trh se sedmi většími tituly absolutně nezajímavý;
  • nevhodné akcie – navíc z oněch sedmi společností se pouze dvě dají zařadit do nové ekonomiky. Právě společnosti z nové ekonomiky, tedy mladé technologické a telekomunikační společnosti jsou tím pravým rájem denních obchodníků, kteří mají rádi, když se trh hýbe.

Doufám, že se český trh jednoho krásného dne začne také hýbat a lákat k sobě nové, dynamicky podnikající společnosti. Umožní to všem účastníkům pohybujícím se na akciovém trhu ono zmíněné volné dýchání bez ohledu na jejich investiční strategii. Tyto společnosti by mohly být důstojnými následovníky v privatizaci postupně mizejících postkuponových firem.

Dočkají se někdy i čeští dejtrejdři takové nabídky na trhu, jako jejich zahraniční kolegové? Jaký je váš názor na podobné spekulace? Dejte nám vědět, vaše názory nás zajímají.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2001 10:10, HonzaH

Nějak mi nevychází, že by někdo vyprodukoval takovým obchodem nějakou hodnotu (kromě fiktivní přidané, které se však dá nefiktivně zdanit). Druhej to samé prodělá. Proto mi úvahy o tom, zda se tím obecně (v průměru) dá vydělat lépe než dlouhodoběji orientovaným obchodem, zdají úplně zcestné.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 4. 2001 12:16

E-mail pan Buffett (ubirate mu vsichni jedno t) nepouziva (je to stary technofob), telefon je (pravdepodobne) americke cislo:402-346-1400. Zkuste to, ale moc sanci Vam nedavam, kdyztak vic o jeho nazorech (jsou tam jeho celkem vtipne vyrocni dopisy akcionarum, tusim ze od roku 1965)je k mani na http://www.berkshirehathaway.com (coz je internetova adresa 99 procent jeho majetku)

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services