A co zdraví, studenti?

A co zdraví, studenti?
Jste student, pracujete na dohodu o pracovní činnosti a pobíráte mzdu vyšší, než je mzda minimální. Tím, že za vás zaměstnavatel odvádí daně, vaše povinnost odvodů do 'společné kasy' bohužel nekončí.

V současné době je stále více vysokoškolských studentů zaměstnaných formou polovičních, či třetinových úvazků. Nutí je k tomu mnohé skutečnosti. Buď jednoduše chtějí pracovat, protože k tomu mají příležitost, nebo pracují proto, že studují a bydlí na internátech v cizím městě a finanční pomoc jejich rodičů by zdaleka nepokryla jejich výdaje na každodenní život. Pro některé je práce při každodenním studiu nezbytná - příjem jejich rodičů je natolik nízký, že nestačí ani na základní potřeby.

Bez ohledu na důvody, proč studenti pracují během vysoké školy, se podívejme na souvislosti, které z toho vyplývají, hlavně na jeden fenomén, který se při výkonu práce formou klasické pracovní smlouvy nevyskytuje.

Studenti, plaťte!

Při uzavření pracovního poměru formou pracovní smlouvy odvádí zaměstnavatel za své zaměstnance všechny platby pojistného a zálohy daně z příjmů. Pokud student, který nemá hlavní pracovní poměr, ale pracuje na dohodu o pracovní činnosti a vydělává více, než je minimální mzda, vyplývá pro něho ze zákona o zdravotním pojištění povinnost platit si zdravotní pojištění sám určeným procentem z hrubé mzdy. Ode dne, kdy podepsal dohodu o pracovní činnosti, přestává za něho stát platit zdravotní pojištění. Dotyčný by měl navštívit příslušnou zdravotní pojišťovnu a zaregistrovat se jako samoplátce zdravotního pojištění – stejně, jako kdyby provozoval živnost. Spolu s vyplněnou žádostí by si měl vyzvednout složenky, na kterých je předtištěné číslo účtu příslušné zdravotní pojišťovny a vždy po obdržení výplatní pásky za předešlý kalendářní měsíc odvést částku zdravotního pojištění vypočítanou procentem z hrubé mzdy.

Tento postup se zdá být velmi jednoduchý, přesto ho devět z deseti pracujících studentů nedodržuje. Důvodů může být několik. Hlavním však zůstává, že je nikdo na danou skutečnost neupozornil - ani mnozí zaměstnavatelé o tom nevědí. Dalším důvodem je, že studenti, kteří o dané skutečnosti vědí, nejsou ochotni tyto peníze platit "z vlastní kapsy" a použijí je na jiné, pro ně důležitější věci a služby.

Při podání daňového přiznání za konkrétní zdaňovací období je možné přiložit kopie ústřižků o zaplacení zdravotního pojištění, protože o uvedené sumy je možné snížit základ daně z příjmů. I toto však naráží na problémy, protože mnozí pracovníci daňových úřadů to nevědí a takto vyplněná daňová přiznání vracejí poplatníkům nazpět k přepracování.

Vyděsil úřednice

Na závěr jedna kuriozita, která se skutečně stala na pobočce Všeobecné zdravotní pojišťovny v Žilině. Měl jsem známého, který zdravotní pojištění jako student pracující na dohodu o pracovní činnosti úmyslně neplatil, asi po dvou letech výdělečné činnosti se v něm hnulo svědomí a dlužnou částku v hodnotě asi 15 tisíc korun chtěl v této zdravotní pojišťovně zaplatit v hotovosti. Nejdřív se střetl se všeobecným nepochopením a zděšením, poté se mu asi po hodině vysvětlování podařilo věci uvést na pravou míru, přesvědčit příslušné zaměstnance pojišťovny a dlužnou částku zaplatit. Problém však nastal, když zodpovědná pracovnice zjistila, že je vůbec prvním pojištěncem svého druhu ve městě, který chce jako student zaplatit pojistné a tím pádem v softwarovém programu této pojišťovny není vytvořená kategorie, do které by ho zaevidovali.

Ze slovenštiny přeložila Kateřina Beranová

Jakou máte vy zkušenost? Platíte si pojištění, nebo ne? Pokud jste zaměstnavatel - víte o takové povinnosti studentů? Napište nám o tom.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2001 11:55, TGP

A proč by studenti neměli platit? Pokud si vydělávají, tak je to přirozené. Spíš nechápu, proč mají vůbec slevy na daních, když vedle toho i pracují. Jaký to má smysl?

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 4. 2001 17:25, Katerinka

Ladiku,samozřejmě pojištěn jste a máte nárok na léč.péči hrazenou zdr.poj.,pokud nejste cizinec bez pov.k trv.pobytu.Je vaší povinností být zaregistrován (dokonce si musíte sám hlídat,jestli vás zaměstnavatel přihlásil).Řeči o tom,že doktoři ví,kdo platí a kdo neplatí pojištění jsou absolutní kec,neví to ani běžná úřednice v pojišťovně,ani revizní lékař a neplacení pojistného má za následek finanční sankce,nikoliv odepření hrazené péče.Občas to prý nějaký doktor zkouší,ale právo na to nemá.Vy jen musíte prokázat,že jste platně zaregistrován u zdr.poj.Aragonův příspěvek pokládám za projev vzteku na nepoctivého mizeru zaměstnavatele,který mu asi hodně zkomplikoval život,ale určitě nemá nic společného s lékařskými obstrukcemi.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services