Depozitní certifikáty, přežijete?

Depozitní certifikáty, přežijete?
Poté, co nabídku depozitních certifikátů Československá obchodní banka, včetně své divize IPB, zrušila a ostatní velké banky na ně také zanevřely, by se mohlo zdát, že plamínek tohoto zajímavého bankovního produktu vyhasl. Není tomu tak. Plzeňská banka a Raiffeisenbank stále plápolají, druhá jmenovaná banka navíc počátkem března přiložila do ohně novou emisí v objemu 250 milionů korun. Proč a k čemu vůbec depozitní certifikát?
Depozitní certifikát je zajímavou alternativou termínovaného vkladu. Vyšší výnosnost je pro řadu investorů důvodem, proč do tohoto bankovního cenného papíru vložit peníze. Který produkt je tedy lepší? Pojďme si zahrát malý turnaj.

Depozitní certifikát - nebo termínovaný vklad?
parametr produktu depozitní certifikát termínovaný vklad
výnosy a zdanění *
(vyšší úroková sazba, po půl roce nepodléhá dani z příjmů)
likvidita *
(je vyšší, vklad lze vypovědět)
administrace nákupu *
(bez prokazování totožnosti)
případná ztráta *
(bez problémů)
pojištění vkladů *
(dle zákona o bankách)

Výnosy a daně - 1:0 pro certifikáty

Pro klienta je nejpříjemnější rozdíl ve výnosnosti - depozitní certifikáty jsou úročeny vyšší úrokovou sazbou. A to není vše. Pokud je doba držení certifikátu - jakožto cenného papíru -, delší než půl roku, neplatí se z jeho výnosu daň z příjmu. Řečí čísel: úroková sazba u termínovaného vkladu deseti tisíc korun na šest měsíců se v současné době pohybuje okolo 3,3 procent ročně (například v Union bance), po srážce daně z příjmu se dostáváme na 2,8 procenta. Naproti tomu čistý výnos z depozitního certifikátu u Raiffeisenbank je 4,2 procenta, u Plzeňské banky potom 4,4 procenta. Silný argument a první bod pro certifikáty.

Likvidita vyrovnává skóre

Další rozdíl je v určitosti doby uložení peněžních prostředků. Zatímco termínovaný vklad můžete vypovědět, depozitní certifikát vám banka před dnem splatnosti neproplatí. To může vypadat jako nepřekonatelná nevýhoda, ale je tu jedna možnost, jak se ke svým penězům dostat - prodej jiné osobě. Jedná se totiž o listinný cenný papír na doručitele, který má neomezenou převoditelnost. To znamená, že jej můžete někomu darovat nebo prodat bez vědomí banky - ta jej totiž proplatí tomu, kdo jej v den splatnosti (nebo po něm) předloží.

I přes možnost využití jako dárku nebo prodeje je tak často skloňovaná likvidita investice u certifikátu výrazně nižší - dávám bod "termíňákům".

Výhodou certifikátu je anonymita

Abych trochu pomohl certifikátům, přihazuji další jejich výhodu. K jejich nákupu nepotřebujete nic jiného, než přijít do pobočky banky, složit hotovost nebo zaplatit prostřednictvím bezhotovostního příkazu a odnést si svoji listinu. Banky dokonce nepožadují ani průkaz totožnosti. Navíc žádné poplatky za prodej nebo odkup. I když pro založení některých termínovaných vkladů také nepotřebujete mít běžný účet u banky a poplatky jsou nulové, je nákup certifikátu jednodušší - bod pro něj.

Při nákupu certifikátu zjistíte, že jeho nominální hodnoty jsou předem pevně stanovené - jeden, pět, deset a padesát tisíc u Plzeňské banky a deset nebo padesát tisíc u Raiffeisenbank. To může být pro investora jisté omezení, ale u termínovaných vkladů je často požadován podstatně vyšší minimální vklad. Tento set bych tedy nechal nerozhodně.

Ztráty a pojištění: vítězí termíňáky

Co když certifikát ztratíte a nebudete jej moci předložit? U Raiffeisenbank máte smůlu - není certifikát, nebudou peníze. Plzeňská banka je ke klientům mírnější a za poplatek dvě stě korun nabízí blokaci, za tři sta korun i umoření ztraceného certifikátu. Podmínkou je, že znáte jeho sériové číslo. U termínovaného vkladu takové problémy nehrozí - mají další bod.

Posledním bodem srovnání je pojištění. Zatímco termínovaný vklad je zahrnut do zákonného pojištění vkladů a v případě problémů banky existuje záruka vyplacení alespoň devadesáti procent prostředků, certifikáty takovou možností neoplývají. A tak jim poslední bod také utekl.

Poslední příležitost koupit certifikáty?

Z našeho investičního turnaje tedy vyšel lépe termínovaný vklad, ale depozitní certifikát kvůli tomu zatracovat nebudeme. Přináší vyšší zhodnocení a to může být pro některé investory dostatečně lákavé. O tom svědčí i zájem v Raiffeisenbank - pracovníci na pobočce radí nečekat, březnová emise se brzy vyprodá a další je připravena "až" na konec dubna. U Plzeňské banky spěchat nemusíte - prodej certifikátů není časově omezen.

Trend u ostatních bank je od vkladů s neznámým majitelem utíkat. Není se čemu divit, protože zákonná úprava tohoto produktu je značně rozporuplná. Střetává se totiž výklad zákona o dluhopisech (podle kterého vydává certifikáty například Raiffeisenbank) a zákona o bankách, který produkty na doručitele odmítá. Uvidíme, jak dlouho Raiffeisenka a Plzeňačka vydrží. Ostatní banky tuto loď už dříve opustily a vracet se v dohledné době nehodlají.

Souhlasíte s našim hodnocením? Je lepší investovat do depozitních certifikátů nebo termínovaných vkladů? Napište nám svůj názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2001 15:35, SkrivanekT

Vážený pane Coufale, máte pravdu, že zákon o dani z příjmu k patnácti procentní dani zavdává důvod. Plzeňská banka výnos skutečně zdaňuje srážkovou daní. Na infolince Raiffeisenbank však stále opakují, že po půl roce se certifikáty nedaní, proč, nejsou schopni odpovědět. Jejich specialista na danou oblast prý bude v bance až zítra po desáté. Určitě se k problematice vrátíme. Stav, kdy dva poskytovatelé stejného produktu tvrdí úplně rozdílné věci, je minimálně zajímavý:-)

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 3. 2001 12:03

A pridavam omluvu panu Hradilovi.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services