Daně na webu? Tvrdý oříšek

Daně na webu? Tvrdý oříšek
O daňových přiznáních podávaných po internetových linkách se letos hodně mluví. Jak ale v praxi vypadá on-line komunikace s daňovými poradci?
Jeden z konkurenčních serverů nabízí na síti daňové a účetní poradenství. Když se jeho prostřednictvím snažil uživatel zjistit, zda je třeba zdanit zhruba pětitisícový jednorázový příjem za honorář, dlouho se nic nedělo. Až po několika dnech přišla ze serveru výzva: zaplaťte osm set korun, poradíme vám.

To asi není optimální tvář internetové služby. Pokud vás bude tlačit čas, možná se rozhodnete podobnou službu využít. Než ale podepíšete smlouvu s konkrétní firmou, pečlivě se porozhlédněte, co vlastně internetový trh nabízí. Pomocníkem vám bude i náš dnešní test.

Naprostá většina oslovených firem na dotazy potenciálních klientů odpovídá během jediného pracovního dne. Překvapivě ale hned tři společnosti - Economics, Všeobecná internetová poradna a Tributum Company - projevily naprostý nezájem o nové zakázky.

Ceny jsou ve hvězdách

Přesnou informaci o cenách se prostřednictvím internetu většinou nedozvíte. Pohybuje se totiž od několika stokorun až po desítky tisíc. "Nechtějte po mně, prosím, říci cenu za sestavení vašeho daňového přiznání. Vždyť o vás naprosto nic nevím! Cena se samozřejmě stanovuje především podle rozsahu práce," vysvětluje vcelku logicky poradkyně Radka Lukešová ze společnosti RTC - účetnictví a daně.

I v podnikání daňových poradců ale vládnou zákony trhu a tak si jednotlivé firmy účtují zhruba stejně. V případě naší fiktivní poptávky (fyzická osoba podnikatel, neplátce DPH, se třemi zaměstnanci a obratem kolem dvou milionů korun) požadující jen sestavení daňového přiznání se většina nabídek shodla na ceně okolo tří tisíc korun.

Třebaže se většina 'daňařů' shodla na tom, že ke stanovení ceny za své služby nejdříve potřebují spoustu podrobností, jedině firma České daně si tyto informace vyžádala, než přišla s konkrétní nabídkou. Ostatní poradci předložili své nabídky s tím, že podrobnosti je nutné dohodnout na osobní schůzce. Společnost Wertheim však nabízí software, s jehož pomocí jí můžete v kódované formě odeslat svá data, přičemž firma daňové přiznání sestaví a na základě vámi korespondenčně uzavřené mandátní smlouvy pak také předá finančnímu úřadu.

Subjektivní smlouva

Sumy uváděné v naší tabulce si přitom daňoví poradci účtují za pouhé sestavení přiznání. Pokud má poradce převzít zodpovědnost za svoji práci v případě, že vám z berňáku přijde pokuta, bude konečná cena služby výrazně vyšší - poradce totiž překontroluje i správnost vašeho účetnictví.

Daně přes internet?
SpolečnostRychlost reakce
(hod.)
Cena 1)Poznámka
Aspekt HM
www.danovapriznani.cz
1/23 000,-cena včetně zběžné kontroly účetnictví, plný servis cca 8 000 Kč
České daně
www.ceskedane.cz
712 000,-před stanovením alespoň přibližné ceny si firma vyžádala kompletní ekonomické informace
Daňová a účetní kancelář Vladimír Jirásek
www.cmail.cz/dane-ucto-jirasek
341 500,-cena nižší, než uváděná na webu; důraz na osobní přístup
Economics
www.economics.cz
firma na poptávku neodpověděla
Geneva Consulting Finance
www.infonet.gcf.cz
63 000,-s odložením může přiznání přijít až na 30 000 Kč; při sestavení přiznání bez kontroly účetnictví prý firma ručí jen do výše platby za službu
Konzulta Brno
www.konzulta.cz
2 1/23000,-daňový poradce odpovídá za svoji činnost ze zákona
Raven Consulting
www.raven.cz
1/26 000,-sekce "on-line" je ve výstavbě
RTC - účetnictví a daně Radka Lukešová
www.poradce.n.cz
3 1/44 000,-v případě jednoduchého přiznání může cena klesnout až na 800 Kč, tedy dvouhodinovou konzultační sazbu
Tacoma
www.vasedane.cz
1/26 až 10 000,-běžnou praxí je aplikace hodinové sazby, tj. 2 000 Kč
Tributum Company
www.tributum.cz
firma na poptávku neodpověděla
Všeobecná internetová poradna
www.odpovez.cz
firma na poptávku neodpověděla
Wertheim
www.mojedane.cz
3 1/22 333,-cena včetně licence za software použitelný i v dalších letech
Poznámka: 1) pouze orientační cena uváděná poradci
Pramen: Peníze.CZ

Tady je ale zakopaný pes. Je zřejmě důležité ujasnit si, co vlastně od svého poradce můžete očekávat.

Zatímco například Martin Štěpán z firmy Aspekt HM tvrdí, že v případě pouhého sestavení přiznání je jeho zodpovědnost jenom subjektivní, jeho konkurent Jaroslav Zlatohlávek z brněnské Konzulty je jiného názoru. "Za svoji činnost odpovídá daňový poradce ze zákona včetně toho, že je pojištěn," uvádí Zlatohlávek a dodává, že v případě jeho společnosti kryje pojistka sumu až pěti milionů korun. Rovněž Zdeněk Wertheim ze stejnojmenné společnosti fiktivního klienta ujistil, že poradce odpovídá za škodu, která klientovi vznikla v souvislosti s výkonem daňového poradenství, pokud ji způsobil daňový poradce, jeho zástupce nebo pracovník.

I další společnosti uváděly ve své nabídce vyšší cenu v případě, kdy daňový poradce má dohlédnout i na klientovo účetnictví. To lze pochopit - více práce znamená i nárok na vyšší odměnu. Je ale skutečně možné, aby měl daňový poradce menší zodpovědnost za svoji práci v případě, když jej klient odkáže pouze na své účetní výstupy?

"To je právě otázka, kterou nelze jednoznačně zodpovědět," připouští tajemník Komory daňových poradců Radek Neužil. Podle něho je totiž důležité, zda se v případném soudním sporu podaří poradci prokázat, že smluvně nepřevzal zodpovědnost za klientovo účetnictví. Podle Neužila totiž někteří klienti trvají na snížení daňového základu i o výdaje, které daňové zákony neuznávají - v takovém případě je poradce z obliga, pokud mu klient podepíše, že na takovém postupu trvá. Daňoví poradci jsou dokonce lčenlivostí i v případech, o něž se zajímá policie.

Finanční servery? Propadly!

V rámci testu nezůstaly stranou ani internetové servery věnující se financím. Nejhůř dopadly Finance.cz, které sice fiktivnímu klientovi odpověděly do dvaceti hodin s doporučením obrátit se na společnost Tributum Company. Jejich doporučení jim ale výrazně zkazilo renomé: doporučovaná firma totiž na klientův mail nijak nereagovala. Fincentrum.cz sice promptně reagovalo automaticky generovaným e-mailem s tím, že se na dotaz tazatele pokusí reagovat co nejrychleji - do uzávěrky tohoto textu - tedy ani po třech dnech - však nebyla firma schopna jakékoliv další reakce. Nejmladší z finančních serverů Měšec.cz obstál relativně nejlépe - po třiatřiceti hodinách dorazila omluva s tím, že daňové poradenství neposkytují, ale s odkazem na službu www.vasedane.cz společnosti Tacoma. Podle výsledku našeho testu jde přitom o docela dobrý tip.

Napište nám, jaké máte zkušenosti s výběrem vlastního daňového poradce. Případně, proč si daňové přiznání sestavujete sami?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 3. 2001 14:27, TGP

To by ale chtělo, aby existovalo něco srozumitelné úplně pro každého, třeba plošná daň. Každý by tak platil třeba 25% svých příjmů bez ohledu na to, kolik vydělá. Asi by se ale musely zrušit odpočitatelné položky, aby to bylo opravdu jednoduché a srozumitelné.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services