Životní pojistka je také investicí

Životní pojistka je také investicí
Pojištění nemusí sloužit pouze jako zajištění blízkých pro případ smrti nebo trvalé invalidity, může být také nástrojem k tvorbě úspor a jejich investování.

Kromě situací, kdy by úmrtí pojištěného přineslo komplikace jeho okolí (dluhy v bance, živitel rodiny apod.), může životní pojištění sloužit i k tvorbě dlouhodobých úspor a jejich zhodnocování. Z pojistného, které platíte pojišťovně, jde část na tvorbu rezervy na krytí rizika (zde pro případ, že zemřete) a zbývající část je investována. U tzv. klasických produktů o tom, kam půjdou vaše peníze rozhoduje pojišťovna, která však současně garantuje minimální výnos. Sjednáte-li si investiční životní pojištění (někdy nazývané unit linked), rozhodujete o umístění vašich peněz vy, ale výnos, ani zachování vložené částky nemáte zaručeno.

Tradiční produkty

Klasické kapitálové životní pojištění, které je na trhu s drobnými obměnami nabízeno již desítky let, dává pojištěncům malé možnosti rozhodnování o způsobu, jakým budou investovány jejich peníze. O rozložení zdrojů klientů rozhoduje pojišťovna. Ta většinou investuje rezervy pojistného do spíše konzervativních nástrojů (dluhopisy, termínované vklady, nemovitosti). Výhodou konzervativní strategie však jsou pojišťovnou garantované minimální výnosy. V České republice se jejich výše pohybuje od tří do pěti procent ročně, výjimečně i více.

Pojištění kombinované s podílovými fondy

Investiční životní pojištění nabízí možnost zajištění pro případ smrti a současně ukládat spořící část pojistného do podílových fondů. Jako možnost investování se nabízí fondy peněžního trhu, dluhopisové, smíšené i akciové. Vzhledem k délkám většiny životních pojistek je vhodnější úsporovou část pojistného spíše investovat než spořit. Protože většina smluv se uzavírá na desítky let, měly by především na začátku většinu portfolia představovat akciové fondy. S blížícím se koncem pojištění by pak měly být naspořené prostředky převáděny do méně rizikových aktiv (dluhopisy a peněžní trh).

Připojištění

Kromě rizik, která běžně kryje životní pojistka (úmrtí či invalidita) si k ní lze sjednat i připojištění. K jeho variantám patří zajištění pro případ trvalých následků v případě úrazu, náhrady ušlého výdělku v případě nemoci či úrazu a další. Díky těmto dodatečným produktům může být životní pojištění nástroj spoření, zajištění našich blízkých pro případ smrti a současně i jistotou pro případ úrazu či dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Snižte svůj daňový základ

Od začátku tohoto roku mají životní pojistky další výhodu - zaplacené pojistné můžete odečíst ze svého daňového základu. Jako každé jiné zvýhodnění má i toto své háčky. Pojistka musí být uzavřena nejméně na pět let a končit nejdříve v okamžiku, kdy bude pojištěnému 60 let. Maximální částkou, kterou lze odečítat je 12 tisíc korun ročně. I v nejnižší daňové skupině tak dosáhnete úspory až 1800 korun za rok.

Peníze v pojišťovně nejsou nedostupné

Jestliže potřebujete získat zdroje, které jste si naspořili na vaší pojistce, můžete je vybrat i před uplynutím doby, na kterou jste smlouvu uzavřeli. U klasických kapitálových životních pojistek však bude v několika prvních letech po jejich sjednání tento výběr provázen podstatnou srážkou. U investičního životní pojištění bývá tato situace řešena odkupním poplatkem obdobným jako u podílových listů a tak ztráta způsobená předčasným výběrem peněz nemusí být tak podstatná.

Životní pojištění je produktem, který nemusí řešit pouze jedinou situaci (smrt pojištěného), ale může být v kombinaci s různými připojištěními použito ke krytí mnoha dalších rizik. A navíc kromě zajištění ještě nabízí příležitost dlouhodobého spoření či investování. Díky této možnosti může být atraktivní i pro mladší "ročníky", které rizika související se zabezpečením svých blízkých nevnímají tak palčivě, jako ti starší.

Myslíte si, že je životní pojištění vhodné i pro lidi okolo 25 let věku? Jsou pro vás daňová zvýhodnění tohoto produktu dostatečně atraktivní? Podělte se o své názory s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2001 16:35, SYROVY

Važený pane, právě v pojistkách vidím největší podraz v rozšíření hypoték. Banky se předhánějí v tom, jaké mají nízké úrokové sazby, ale co s tím udělá poměrně drahé povinné připojištění - je mi 45 a dělá to skoro 30 %

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 2. 2001 16:15, TGP

To záleží? Máš ženu? Děti? Pokud ano (a pokud Ty jsi hlavní živitel), nemáš potřebu se o ně postarat pro případ, že se Ti něco stane? Já ano. Než se nám narodilo první dítě, moc jsem nad tím nepřemýšlel, poslední dva roky se tímhle problémem začínám zaobírat velmi intenzivně. Stačí, aby do mě naboural na křižovatce nějaký blbec - a co pak?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services