Spořit znamená také platit nižší daně

Spořit znamená také platit nižší daně
Čím více se blíží termín podání daňového přiznání, tím více se začínáme zajímat o to, jak odvést do státní pokladny ze svých příjmů co možná nejmenší část. Nemalé daňové úspory nabízí také řada finančních produktů.

Z daňového hlediska nemá na našem trhu finančních produktů konkurenci stavební spoření. Veškeré výnosy tohoto typu spoření, úroky i státní podpora, jsou totiž od daní osvobozeny. Navíc pokud je půjčka použita k vytvoření nebo nákupu nové bytové jednotky, jsou úroky z úvěru od stavební spořitelny až do tří set tisíc korun (za celou domácnost) odpočitatelnou položkou z daňového základu fyzických osob. Stejný limit se vztahuje na úroky ze všech úvěrů řešících bytové potřeby, což jsou například i hypotéky. Odpočitatelnou položku nelze ale použít na pořízení družstevního bytu.

I když může stavební spoření uzavřít a úvěr čerpat každý, včetně novorozenců, daňový odpočet mohou uplatnit pouze osoby výdělečně činné. Úroky z úvěrů ze stavebního spoření poskytnutých osobám mladším 18 let mohou ze svého daňového základu odečítat jejich rodiče. Při splácení překlenovacího úvěru, kdy se platí prakticky pouze úroky, lze například při částce 270 000 korun ušetřit ročně na daních v závislosti na výši příjmu až šest tisíc korun. Stejně jako u stavebního spoření lze i u hypotečních úvěrů využít obou forem státní podpory bydlení (finanční příspěvek při vytvoření nové bytové jednotky či snížení daňového základu o úroky z hypotečního úvěru).

Snížení základu při spoření na penzi

Daňový základ si můžete snížit i založením penzijního připojištění. Při spoření více než pěti set korun měsíčně (částka, u které je ještě nárok na státní příspěvek) lze odečíst z daňového základu až dvanáct tisíc korun ročně. Při průměrné mzdě patnáct tisíc korun tak lze při spoření patnácti set korun měsíčně ročně zaplatit na daních až o 2400 korun méně. Daňové zvýhodnění mohou získat také zaměstnavatelé, pokud budou přispívat na penzijní připojištění svým zaměstnancům. Příspěvek až do výše tří procent hrubé mzdy zaměstnance (přesněji řečeno jeho vyměřovacího základu pro zdravotní a sociální pojištění) je totiž uznáván jako daňový náklad. Navíc se příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění zaměstnanců až do výše pěti procent hrubé mzdy nezdaňuje.

Stavební spoření
Příklad: Výpočet daňové úspory při splácení překlenovacího úvěru 270 000 korun ze stavebního spoření.
Měsíční příjem (Kč) 15 000 18 000 25 000
Zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření (Kč/rok) 24 300 24 300 24 300
Úspora na daních (Kč/rok) 4 860 6 075 6 075
Hypotéka
Příklad: Výpočet daňové úspory při splácení hypotéky ve výši 1 milion korun (bez státní podpory) v rodině se dvěma dětmi (ze základu daně jsou kromě nezdanitelného minima uplatňovány odčitatelné položky na nezaopatřené děti).
Doba splácení (roky) 10 15 20
Splátka úvěru (Kč/měsíc) 12 300 9 800 8 600
Měsíční příjem (Kč) 25 000 25 000 25 000
Úspora na daních (Kč/rok) 4 320 3 600 3 120
Penzijní připojištění
Příklad: Výpočet daňové úspory u penzijního připojištění
Příspěvek na penzijní připojištění (Kč/měsíc) 500 800 1 200 1 500
Měsíční přijem (Kč) 15 000 15 000 15 000 15 000
Úspora na daních (Kč/rok) 0 720 1 680 2 400
Životní pojištění
Příklad: Výpočet daňové úspory u životního pojištění (ze základu daně je uplatňována pouze položka nezdanitelného minima)
Měsíční příjem (Kč) 10 000 15 000 18 000
Platba pojistného (Kč/měsíc) 1 000 1 000 1 000
Úspora na daních (Kč/rok) 1 800 2 400 2 400

Ukončením penzijního připojištění dochází ke zdanění celkových připsaných výnosů patnácti procenty. Daň se vypočte a zaplatí až v okamžiku vzniku nároku na penzi, jednorázové vyrovnání či odbytné (až na konci spoření). Placení daní na konci cyklu je pro klienta výhodnější, protože peníze, které by byly zaplaceny jako daň dříve, se mohou dále zhodnocovat

Danění vkladů a výnosů z fondů

Připsané úroky z termínovaných vkladů se zdaňují standardně patnácti procenty. Daň banka srazí automaticky při výplatě úroku z vkladu. Před porovnáváním nabídek jednotlivých bank je dobré si uvědomit, že nabízený úrok je většinou před zdaněním, výsledný výnos je tak nižší. Daňová úprava investic do otevřených podílových fondů je stejná jako při investování do akcií - a velmi výhodná. Při držení podílových listů déle než šest měsíců se neplatí ze zisku z jejich prodeje žádná daň. Naopak nevýhodný je daňový režim dividendových fondů, které svůj zisk každoročně podílníkům rozdělují formou dividendy - ta se totiž daní patnácti procenty, stejně jako například úroky z termínovaných vkladů. Srážku provede přímo investiční společnost, takže kvůli vyplacené dividendě naštěstí není nutné podávat daňové přiznání.

Může pro vás být daňová výhoda motivem pro uzavření smlouvy na některý ze zmiňovaných produktů. Myslíte si, že by stát měl ke stavebnímu spoření, hypotékám a pojištění motivovat více? Který další finanční produkt by podle vás měl být státem podporován? Napište svůj názor.

autorka je redaktorkou týdeníku Profit

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2001 21:49

Všechny nabízené produkty vyžadují, aby dotyčný vložil své peníze do rukou někoho jiného, obvykle neznámeho. Jediné místo, kam ukládám své peníze je bankovní trezor. Ten snad může být ohrožen pouze válečným stavem. V takovém případě doufám, budu mít dost času, peníze přesunout, nebo mi již nebudou k ničemu. Do té doby si všechny tyto produkty můžete nechat pro ty nepoučené školením od Koženého a spol. Zdraví V. Chaloupková, bohužel občanka ČR (kéž bych se narodila na Novém Zélandu, tam banky peníze produkují, u nás je požírají)

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2001 15:11

Se zemanovskym argumentem o malém podílu vyplacených stántních podpor nebudu polemizovat.
Píšete, že by měl stát tvorbu úspor podporovat, což jinými slovy znamená zvýhodňovat ty, kteří stavebně či penzijně spoří, oproti těm, kteří nespoří nebo naopak investují (protože vědí, že spořením si svůj budoucí životní standard neudrží...). Tvrzení, že státní podpora úspor je pozitivní je polopravda (tedy i pololež). Ano, jsou tu úspory, které jsou vidět, ale je tu i pokles disponibilního důchodu jednotlivců resp. to, jak by všichni naložili s prostředky, které jim stát pod hrozbou žaláře vezme.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Akcie, banky, bydlení, byt, bytové jednotky, cyklus, cykly, daň, Daně, daňová úspora, daňová zvýhodnění, daňové náklady, daňové odpočty, daňové přiznání, daňové zvýhodnění, daňový odpočet, daňový základ, děti, dítě, Dividenda, dividendový, domácnost, družstevní byt, družstevní byty, finanční produkt, finanční produkty, Fond, fondy, fyzická osoba, hrubá mzda, hypoteční úvěr, Hypotéka, Hypotéky, Investice, Investiční společnosti, investování, jednorázové vyrovnání, klienti, konkurence, koruna, limit, limity, měna, Měny, minimum, Moje banka, mzda, náklad, náklady, nezaopatřené děti, nezdanitelné, novorozenec, Odbytné, odčitatelné položky, odpočet, odpočty, osvobození, otevřený podílový fond, penze, Penzijní připojištění, placení, platba, platby, Podílové fondy, Podílový fond, Podílový list, podpora, pojistné, pojištění, profit, průměrná mzda, překlenovací úvěr, překlenovací úvěry, příjem, příjmy, Připojištění, příspěvek zaměstnavatele, přiznání, půjčky, rodič, rodiče, rodina, rodiny, sociální pojištění, sociální pomoc, splácení, splátka, splátky, splátky úvěru, spoření, státní podpora, státní příspěvek, státní příspěvky, Stavební spoření, Stavební spořitelna, Stavební spořitelny, Termínované vklady, Termínovaný vklad, Úrok, úroky, úspora, úspory, Úvěr, úvěr ze stavebního spoření, Úvěry, Úvěry ze stavebního spoření, Uzavření smlouvy, vklad, vklady, vyměřovací základ, výplata, výpočet, výpočtu, výpočty, vytvoření, základ daně, založení, zaměstnanci, zaměstnanec, zaměstnavatel, zdanění, zdravotní a sociální pojištění, zvýhodnění, životní pojištění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services