Banky chtějí mít studenty rády

Banky chtějí mít studenty rády
Odchytit již dnes budoucí zajímavé klienty - studenty - chtějí banky nabídkou atraktivních služeb a nižšími cenami. Skutečnost ale není až tak růžová. Výhody jsou spíše lákadlo bez praktického užitku, personál je navíc všechny nezná.

Doby, kdy jste při zřizování studentského účtu v České spořitelně způsobili srocení všech zaměstnanců pobočky, jsou už naštěstí za námi. Na přepážkách již o studentských produktech ví téměř vše, zelené linky ještě tak dobré nejsou. Šance získat pravdivé informace jsou zatím velmi nízké v ČSOB (profil, názory), kde Studentský program spustili teprve nedávno a kde zájemce často obdrží mnoho navzájem si odporujících odpovědí. Čím vším tedy může mladý člověk při zakládání studentského účtu projít?

Jděte na to chytře

Několik zbytečných návštěv vámi vybrané banky si můžete ušetřit, když si zjistíte informace o vybraném produktu předem. Jejich zdrojem mohou být rady starších spolužáků, internetové stránky či infolinky bank.

Rady starších spolužáků bývají pro prvňáky nejčastějším, ale také nejzkreslenějším zdrojem informací. Při letmém průzkumu se totiž dovíte, že hodně spolužáků používá Sporostudent České spořitelny. Důvod je prostý: i když na účtě není ani koruna, dostanete každý rok k vánocům čtyři stovky jako prémii. A pro ty, kteří mají hluboko do kapsy, má ještě jednu výhodu: ihned po založení je vám poskytnut kontokorent (možnost jít do mínusu) ve výši deset tisíc korun. Pokud ale chcete hodně cestovat do zahraničí, je Sporostudent pořádnou trefou vedle. Získání mezinárodní platební karty vůbec není snadné, zatímco v jiných bankách ji dostanete automaticky.

Účet můžete předzaložit přes internet

Internet je mezi studenty velmi oblíbený prostředek vyhledávání informací, většina bank na to však zatím nepřišla. Jediná IPB (profil, názory) má přímo na své hlavní stránce odkaz k informacím o Studentském kontu a navíc tam můžete najít animaci, která vám stručně předvede všechny výhody, které banka se lvem studentům poskytuje. Příjemnou výhodou je možnost přes internet účet předzaložit. Na webové stránce banky vyplníte formulář s osobními údaji a pak se ve smluveném termínu dostavíte na vybranou pobočku a vyřídíte zbytek. Obdobnou službu nabízí také Komerční banka, nalezení odkazů je ale sysifovská práce. Podobně obtížné je i hledání informací o nabídkách pro studenty na stránkách ostatních bank.
Kromě bankovních webů může být dobrým zdrojem informací o studentských účtech i náš server. V sekci Život/Vzdělání/Studentská konta najdete srovnání základních parametrů všech dostupných studentských účtů.

Zelené linky jsou zadarmo, ale moc se nedovíte

Pokud už musíte pro informace někam telefonovat, je lepší, když je to zadarmo. Do všech bank poskytujících účty pro studenty zdarma volat lze. Problémem bývá nalezení telefonního čísla začínajícího kouzelným 0800. Banky se asi obávají, že by je příliš mnoho klientů telefonujících zdarma mohlo přivést ke krachu a tak čísla záměrně "schovávají". Na webu a obvykle i ve Zlatých stránkách najdete pouze telefon na centrálu banky, zelená linka tam uvedena není. I když nad tímto problémem zvítězíte, zjistíte, že to bylo vítězství Pyrrhovo.

Na infolince ČSOB se dozvíte pouze velmi základní informace a pro detaily "si zavolejte na pobočku". Na pobočce mne pak dlouho přesvědčovala (tentokrát jsem již telefon platil já), že ke studentskému kontu nemám na mezinárodní kartu zdarma nárok (není to pravda, můžete si dokonce vybrat mezi Visou Electron a Maestrem). Pracovnice infolinky České spořitelny (profil, názory) se klientů snaží co nejrychleji zbavit nepříjemným tónem hlasu a úsečnými odpovědmi. Připadal jsem si jako nezvaný host. Na infolince IPB (profil, názory) opakovaně nikdo nebere telefon. Nejkompetentnější jsou zaměstnanci v Komerční bance, kteří jsou schopni i po telefonu zodpovědět všechny otázky.

Není všechno zlato, co se třpytí

Některé bankami často vyzdvihované výhody až tak skvělé nejsou. Cestování s mezinárodní kartou vydávanou ke studentskému účtu zdarma neznamená, že si s sebou nemusíte vzít hotovost. U karty Styl vydávané ke studentskému účtu v Komerční bance (profil, názory) je limit na všechny transakce tři tisíce korun týdně, z toho platby za zboží a služby nesmí činit více než dva tisíce korun neboli 50 dolarů. IPB má limit, který závisí na výši vkladu při zřizování účtu a nemůže přesáhnout deset tisíc korun měsíčně. Podobně jsou limity nastaveny i v ČSOB a tak je otázkou, zda při výši poplatků za výběr z bankomatů v zahraničí (sto a více korun) není lepší si koupit hotovost ve směnárně a kartu si vzít jenom pro strýčka Příhodu.

Jiným "sporným bodem" je často propagované vedení účtu zdarma. Toto "plus" již některé banky nabízí i "běžným smrtelníkům" a tak jako student žádnou výhodu nezískáte. Poplatky za transakce jsou většinou stejné jako na normálních účtech. Jedinou významnou výhodou na poli poplatků a úroků mohou být vyšší úroky. Ty však mají smysl pouze v situaci, kdy máte na účtě vyšší kladné zůstatky, což je studentů věc spíše neobvyklá. Významnou výhodou tak zůstává pouze kontokorent bez jakéhokoli ručení.

Přestože se vám při pohledu drobnohledem nemusí zdát studentské účty až tak zajímavé, máte-li na něj nárok, určitě si aspoň jeden založte. Banka vám dá prémii, kontokorent, platební kartu zadarmo a vyšší úrok. Pokud budete chtít lepší kartu, můžete si ji pořídit za podmínek pro běžné klienty. Přitom vás může hřát pomyšlení, že máte na svém studentském účtu vyšší úrokovou sazbu, než váš otec na termínovaném vkladu (Komerční banka i IPB nabízí studentům tříprocentní úročení, termínovaný vklad do 30 tisíc korun na 7 dní v KB však přináší pouhých 2,85 procenta).

Líbil se Vám tento článek? Co si myslíte o studentských kontech? Založili byste si jedno, kdybyste byli studenti? Jaké jsou Vaše zkušenosti s těmito účty? Napište nám.

Test byl proveden v týdnu od 9. do 13. října. Uskutečnili jsme pět návštěv bank a patnáct telefonátů na infolinky.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2000 13:01

Až na to, že úrok je šílený. Žádné výhody moc nevidím. Přesto mám také Sporostudent. Jediné plus je vánoční prémie 400 Kč

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 10. 2000 20:51

Doporučuji Gaudeamus od KB: 333 Kč zdarma a nemusite platit ani za vydani nove karty (mimochodem - většinou vám banka vydá zadarmo jen první kartu). Jinak stoji KB za prd. Používám Sporostudent i IPB: každá má nějakou tu výhodu za minimium nákladů.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services