Synovec Aleš opravuje dům

Synovec Aleš opravuje dům
Aleš, který po tetě Květě zdědil zchátralý dům se rozhodl jej opravit, aby mohl sloužit k bydlení jeho dětem. Protože mu na financování stavebních prací nestačily vlastní úspory zapojil do něj také stavební spoření.

Aleš se spolu se svou sestrou a sestřenicí stali . Při rozdělování dědictví mu připadl mimo jiné i starý dům za městem. Teta, která tuto nemovitost získala v restitucích, neměla na opravu domu peníze a ten tak za poslední roky výrazně zchátral. Náš synovec se jej rozhodl přestavět. Dostaví k němu další patro, vybuduje nové koupelny a z tmavé, zatuchlé zříceniny udělá nový domov pro své děti. Odhadovaná cena všech stavebních prací je 800 tisíc korun, z toho má náš synovec k dispozici přibližně 300 tisíc, zbytek chce získat ze stavebního spoření.

Před více než pěti lety, ještě než se oženil se svou ženou Alenou, si Aleš založil stavební spoření. Jeho žena Alena má stavební spoření o něco déle než dva roky. Z obou těchto smluv by chtěli žádat o poskytnutí řádného úvěru. Kromě těchto dvou by rádi získali i překlenovací úvěry na své děti, Martinu (2 roky) a Pavla (8 měsíců), které zatím žádné stavební spoření nemají. Přestavba domu pro děti řeší jejich bytovou potřebu, je tedy splněna podmínka pro

Aleš již splnil podmínky pro poskytnutí běžného úvěru (spořil déle než dva roky, naspořil požadovanou část cílové částky a dosáhl stanoveného hodnotícího čísla). Jeho žena Alena spoří o něco déle než dva roky, což podle zákona o stavebním spoření je dostatečná doba pro získání řádného úvěru, nemá však naspořenou dostatečnou část cílové částky a nedosáhla také patřičné výše hodnotícího čísla. Tuto situaci se rozhodla řešit žádostí o snížení cílové částky, což jí umožní téměř okamžité splnění kritérií pro poskytnutí půjčky. Přestože děti žádné stavební spoření zatím nemají, mohou okamžitě po uzavření smlouvy požádat o překlenovací úvěr. Obě děti jsou nezletilé a tak je k poskytnutí úvěru kromě schválení spořitelnou potřeba i souhlas opatrovnického soudu.

Jak na to

O doporučení stavebních spořitelen vhodných pro situace jednotlivých členů rodiny synovce Aleše jsme požádali Radka Manna ze Společnosti ekonomických poradců, která zastupuje všech šest stavebních spořitelen.

  • Synovec Aleš již splnil podmínky stavební spořitelny pro přidělení řádného úvěru (spořil stanovenou dobu, dosáhl předepsané výšky hodnotícího čísla, naspořil požadovanou část cílové částky). Nabídku řádného úvěru mu pošle sama Českomoravská stavební spořitelna (Liška) (profil, názory, koupit), u které má smlouvu na cílovou částku 260 tisíc korun. Vzhledem k výši nekryté částky (to, co mu spořitelna skutečně půjčuje - 130 000 Kč) nepotřebuje žádného ručitele. Proto zvolil Českomoravskou stavební spořitelnu, která půjčuje bezkonkurenčně nejvíce bez ručení.
  • Alena sníží cílovou částku své smlouvy u ČS stavební spořitelny (Buřinka) (profil, názory, koupit) z 200 tisíc na 94 tisíc korun. Po tomto snížení dosáhne splnění podmínek pro poskytnutí řádného úvěru (viz výše). Stavební spořiteleny si v případě změny některých podmínek smlouvy (mimo jiné i cílové částky) vyhrazují lhůtu (až jeden rok), během níž nemůže být poskytnut řádný úvěr, Buřinka je v tomto směru výjimkou.
  • Pro děti uzavře nové smlouvy o stavebním spoření u Wüstenrot stavební spořitelny (profil, názory, koupit), obě s cílovými částkami 97 tisíc, na které složí 2 x 30 tisíc korun, a požádá o překlenovací úvěr. K poskytnutí mu stačí mít na účtu přibližně 29 % cílové částky. Tyto půjčky bude muset kromě spořitelny schválit také opatrovnický soud. Wüstenrot spolu s Raiffeisen stavební spořitelnou (profil, názory, koupit) požadují naspoření (nebo složení) pouze 29 procent cílové částky pro poskytnutí překlenovacího úvěru. Výhodnější je Wüstenrot (program Konstanta), který účtuje nižší úrokovou sazbu (7,2 procenta proti 8,9 u Raiffeisenu v programu Neměnná splátka).

      cílová částka (Kč) jednorázový vklad (Kč) splátka měsíčně (Kč) přibližná doba splácení (let)
    Aleš 260 000 0 1 820 10
    Alena * 94 000 0 611 10
    Martina 97 000 30 000 679 10
    Pavel 97 000 30 000 679 10
      548 000 60 000 3 789  
    * původní cílová částka 200 000

    Aleš musí použít 60 tisíc korun vlastních peněz k založení smluv pro děti. Naspořené částky a poskytnuté úvěry po odečtení těchto 60 tisíc činí 488 tisíc, které spolu s vlastními penězi může použít při rekonstrukci domu. Aby ušetřil na zaplacených úrocích čerpá Aleš úvěry postupně v průběhu stavby.

    Co si myslíte o tomto článku? Jaké jsou vaše zkušenosti s úvěry ze stavebního spoření? Zkoušeli jste získat úvěr na děti? Která stavební spořitelna je podle Vás nejlepší? .

  • Penzijko s finančním bonusem

    Penzijko s finančním bonusem

    Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    +5
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 16 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    13. 10. 2000 18:14

    Vše je v lidech.Ale myslím že HYPO má kvalitnější produkt než zmíněná konkurence:

    Zobrazit celé vlákno

    +79
    +-
    Reagovat na příspěvek

    Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

    5. 10. 2000 17:00, Tomas_Prouza

    OPAKUJI UZ TO, CO JSEM JEDNOU NAPSAL U PROFILU WUESTENROTU:
    V teto stavebni sporitelne je velice nizka uroven znalosti "poradcu", kteri pracuji primo v centrale. Casto podavaji naprosto odlisne informace. Dalism velkym minusem produktu sporitelny je, ze pokud chci zazadat o uver na stavbu domu napr. za 2 mil. Kc (uver ve vysi 240 000,-), musim dokazat, ze mam zbyvajicich 1 760 000,- k dispozici. Tim se dostavam do bludneho kruhu, protoze chci-li doplnit penize napr. z hypotecniho uveru, nemam sanci, dokud nedostanu uver od st. spor. a naopak. Opradvu mi to velice zkomplikovalo zivot. Pochopitelne mne na to nikdo pri uzavirani smlouvy o SS neupozornil. POZOR NA WUESTENROT!!!

    -10
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

    23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

    Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

    Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

    Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

    20. 4. 2024 | Tomáš Krause

    Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

    Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

    Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

    19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

    Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

    Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

    Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

    17. 4. 2024 | Petr Kučera

    Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

    Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

    Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

    16. 4. 2024 | PR text

    Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

    V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

    Partners Financial Services