Nezájem o banku v kapse

Nezájem o banku v kapse
Jste mimo domov nebo kancelář a naléhavě potřebujete něco zaplatit? Pokud máte správný mobil a správnou banku, řešení je v kapse. Podobné a ještě lákavěji znějící slogany na nás v inzerci RadioMobilu útočí již rok a půl. Přes proinvestované miliony se ale k používání GSM bankingu v tuzemsku odhodlalo jen necelých deset tisíc lidí.

Bankovní kartu, umožňující ovládat svůj účet odkudkoli, používá podle údajů RadioMobilu přibližně sedmdesát tisíc zákazníků Paegasu. EuroTel ani Oskar zatím službu nenabízejí. Kromě image inovativního operátora zřejmě o příliš nepřišli. Sečteme-li totiž počty uživatelů z řad klientů pěti bank nabízejících tuto službu, zjistíme, že účet rozšířený o GSM banking má pouze necelých deset tisíc lidí. Proč jsou klienti Paegasu tak „progresivní“ a pořizují si dražší SIM kartu, když k ní nemají účet? Rozdíl je způsoben doplňkovými výhodami bankovní karty, která kromě prostoru pro bankovní aplikaci umožňuje také uložení dvou set telefonních čísel namísto běžné stovky. Pro srovnání – Oskar nabízí na své standardní SIM kartě prostor pro 220 telefonních čísel.

Službu v současnosti nabízí pět bank, většina z nich dočasně zdarma. U většiny bank klient zaplatí 400 korun Paegasu za výměnu SIM karty, pokud předpokládá využívání GSM bankingu již při nákupu aktivace či Twist sady, lze tuto speciální kartu pořídit za dvěstěkorunový příplatek. Ve výhodě jsou klienti Union banky nebo Expandie, kteří díky dotaci svých ústavů mohou získat bankovní kartu zadarmo.

Výměnu SIM karty provádějí na počkání všechny prodejny RadioMobilu. Návštěvou jeho prodejny však zařizování nekončí. Do nové karty je nutné ještě nahrát na pobočce banky speciální aplikaci. Naštěstí i to lze zvládnout na počkání, často je ale potřeba se do banky dopředu telefonicky objednat.

Jak to funguje

Pokud si necháte do nové SIM karty nahrát bankovní software, objeví se v menu telefonu jako položka jméno vašeho bankovního ústavu. V rámci této položky se nabízí možnost zjištění zůstatku, získání zkráceného výpisu, zadání příkazu k úhradě, založení termínového vkladu a další (záleží na nabídce banky). Samotná komunikace probíhá prostřednictvím zašifrovaných krátkých textových zpráv (SMS). Jakýkoli požadavek odesílaný do banky znamená současně odeslanou SMS, za kterou zaplatíte jednu až tři koruny podle programu služeb. Pro zadávání příkazů i pro čtení zpráv došlých z banky je třeba kvůli omezení nebezpečí zneužití vždy zadávat PIN.

Tip: GSM Banking si můžete vyzkoušet s pomocí tohoto demonstračního programu.

První ale drahá

Expandia banka (profil, názory) byla první bankou na světě, která (za výrazné podpory RadioMobilu) zavedla aktivní GSM banking, tedy takový, u kterého lze zadávat i pokyny k nakládání s penězi na účtu. V současnosti však tuto službu u ní používá pouhých dvanáct procent z 30 tisíc klientů banky. Další nárůst uživatelů mohou přinést nové obchodní podmínky banky, které umožňují nahrazení elektronického klíče (pro vytváření "hesel" k nakládání s účtem) telefonem s GSM bankingem. Zákazník tak ušetří 85 korun měsíčně za pronájem klíče. Při jiné komunikaci než prostřednictvím internetu si však musí vyžádat vytvoření kódu mobilem, což znamená, že zaplatí Paegasu poplatek za odeslanou SMS zprávu. Pokud tímto způsobem se svým účtem manipuluje často, může pro něj být elektronický klíč výhodnější. Samotná služba nabízí kromě standardních operací (zůstatek, výpis posledních transakcí, příkaz k úhradě, založení termínovaného vkladu) i konverzi mezi účty v různých měnách a informace o úrokových sazbách a kurzech banky.

Má to celá skupina

Velmi silné zastoupení má mobilní bankovnictví ve skupině ČSOB (profil, názory), kde tuto službu nabízí kromě mateřské banky i IPB (profil, názory) a Poštovní spořitelna (profil, názory). Mateřská banka nabízí mobilní bankovnictví teprve od srpna, zbývající dvě banky skupiny od února. Jejich GSM banking umožňuje běžné operace (zůstatek, zkrácený výpis, příkaz k úhradě, založení termínovaných vkladů a jejich výpověď). Zadání příkazu elektronickou cestou je mírně levnější než na přepážce.

Mobilní banka v podání Unionu (profil, názory) nabízí kromě běžného standardu (zůstatek, poslední transakce, příkaz k úhradě, trvalý příkaz k úhradě, založení a výpověď termínovaného vkladu) i možnost nastavení převodního limitu. V případě jeho nastavení bude veškerý zůstatek nad tento limit převeden na vkladový účet. Union banka, podobně jako jiné ústavy, zvýhodňuje transakce podané elektronickou formou, takže úhrada prováděná do jiné banky vás stojí dvě koruny (plus cena za odeslání SMS zprávy) místo pěti.

Produkty přímého bankovnictví lze výhodně kombinovat

V některých bankách lze tuto službu kombinovat s jinými produkty přímého bankovnictví. Pokud jste uživatelem Homebankingu IPB, zaplatíte za GSM banking od ledna příštího roku dvacet korun měsíčně místo šedesáti. V Union bance stojí kombinace internetového bankovnictví a GSM bankingu měsíčně sedmdesát korun, samotné mobilní bankovnictví je za padesát. Expandia banka v poplatku za vedení účtu (55 korun + případně příplatek za elektronický klíč) zahrnuje několik možností komunikace - internet, telefon, konverzant, GSM banking či WAP.

Mobilní bankovnictví je v současnosti spíše doplňkovou službou. Uvažujete-li o využívání GSM Bankingu, je důležité porovnat získaný komfort s vynaloženými náklady. Klient, který do své bankovní pobočky chodí vyloženě nerad, bude určitě ochoten platit měsíční poplatky pouze pro případ "co kdyby". Zákazník, pro kterého jsou na prvním místě poplatky a náklady na provoz, však bude muset mít pro využití této služby pádnější důvody, než možnost nosit svou banku v kapse.

Kolik Vás bude stát GSM banking v jednotlivých bankách?

banka zřízení (Kč) měsíční provoz
i s poplatkem
za vedení účtu (Kč)
příkaz k úhradě
(v rámci banky / mimo banku)
(Kč)***
IPB 400 / 200 * 60 ** 2 / 2
Poštovní spořitelna 400 / 200 * 60 ** 1,50 / 3,50
ČSOB 400 / 200 * zdarma ** 4 / 6
Expandia banka zdarma 55 2 - 5 / 2,50 - 8 ****
Union banka zdarma 50 ** 2 / 2
* samotné zřízení v bance je zdarma, Paegas si však u těchto bank účtuje 400 korun za výměnu karty, případně 200 korun, pokud kupujete novou aktivaci
** služba je až do konce roku (u ČSOB do odvolání) poskytována zdarma
*** dále samozřejmě platíte poplatek za SMS zprávu (1 - 3 koruny) podle tarifu Paegasu
**** podle zvoleného cenového programu

Příští úterý se k GSM bankingu vrátíme z pohledu našich mobilních operátorů.

Jaké jsou vaše zkušenosti s GSM Bankingem? Uvažujete o používání této služby? O své názory a zkušenosti se můžete podělit v

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2000 21:53, mprachar

Mně tento způsob placení plně vyhovuje. Chodím platit složenky do své banky jako pan Procházka z TV reklamy.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2000 15:41

Zaujal mě Váš příspěvek, prosím o vysvětlení, jak je řešena bezpečnost. Děkuji Ondřej Novák

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services