Výpočet invalidního důchodu v roce 2015: Přehled a kalkulačka

Zdraví má člověk jen jedno. I pro toho, kdo je na něj opatrný, může ale nastat okamžik, kdy zjistí, že neslouží. A že neslouží osudově. Nevíte dne ani hodiny. Proto je dobré vědět, s čím můžete počítat. Tušíte, kolik by dělal váš invalidní důchod, kdybyste ho najednou potřebovali? Zeptejte se naší kalkulačky invalidního důchodu pro rok 2015.
Výpočet invalidního důchodu v roce 2015: Přehled a kalkulačka

Invalidní důchod je jakási pojistka, která slouží k zabezpečení lidí, kterým nemoc nebo následky úrazu nedovolují plnohodnotně pracovat – případně pracovat vůbec. S ohledem na to, jak moc v důsledku pochroumaného zdraví člověku poklesla schopnost pracovat, se rozlišuje invalidita prvního, druhého a třetího stupně. S každou z nich se pojí jiná výše invalidního důchodu.

Kdo má na invalidní důchod nárok

Aby člověku vznikl nárok na invalidní důchod, musí splňovat několik podmínek. Obecně a velmi zjednodušeně se dá říct, že nárok na invalidní důchod má každý, kdo se stal invalidním, ještě mu nebylo pětašedesát (nebo ještě nedosáhl svého důchodového věku, je-li vyšší než šedesát pět let), získal potřebnou dobu účasti na důchodovém (sociálním) pojištění a zároveň ke dni vzniku invalidity ještě neměl nárok na klasický starobní důchod. Případně se stal invalidním po pracovním úrazu – pak vzniká nárok na invalidní důchod automaticky, aniž musíte splňovat ostatní podmínky.

Uznání invalidity a její stupně

Základní podmínkou pro vznik nároku na invalidní důchod je, že člověka uznají invalidním. To znamená, že úředníci ze sociálky na základě posudků doktorů z Lékařské posudkové služby shledají, že vaše pracovní schopnost poklesla kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu nejméně o třicet pět procent.

Jestliže vaše pracovní schopnost poklesla:

  • nejméně o 35 procent, avšak nejvíce o 49 procent, jedná se o invaliditu prvního stupně
  • nejméně o 50 procent, avšak nejvíce o 69 procent, jedná se o invaliditu druhého stupně
  • nejméně o 70 procent, jedná se o invaliditu třetího stupně

Jak se započítává studium

Do potřebné doby pojištění se započítává i doba studia na střední nebo vysoké škole před dosažením osmnácti let, po dosažení osmnácti let se započítává prvních šest let studia.

Doby pojištění nezbytné k tomu, aby člověk invalidní důchod dostal, závisí na jeho věku:

  • u člověka do 20 let stačí méně než 1 rok,
  • u člověka nad 20 do 22 let je třeba 1 rok,
  • u člověka nad 22 let do 24 let jsou třeba 2 roky,
  • u člověka nad 24 let do 26 let jsou třeba 3 roky,
  • u člověka nad 26 let do 28 let jsou třeba 4 roky,
  • u člověka nad 28 let je třeba 5 let.

U člověka ve věku nad dvacet osm let se požadované doby pojištění zjišťují z posledních deseti let před vznikem invalidity. U člověka staršího třiceti osmi let se podmínka považuje za splněnou i v případě, že byla doba pojištění získána v období posledních dvaceti let před vznikem invalidity; potřebná doba pojištění pak činí deset let. Vyžadovanou dobu pojištění můžete splnit také v kterémkoliv období deseti roků dokončeném po vzniku invalidity; pojištěnec mladší čtyřiadvaceti let přitom musí být pojištěn aspoň dva roky.

Invalidita „z mládí“

Když se člověk stane invalidním v dětství či raném mládí, ještě před osmnáctými narozeninami, těžko může získat potřebnou dobu pojištění. Zákon ovšem na takovou možnost pamatuje. Hovoří se pak o takzvané „invaliditě z mládí“. Nárok na invalidní důchod v tomto případě vzniká pouze člověku, který byl uznán invalidním pro invaliditu třetího stupně (dříve plně invalidní), nezískal potřebné doby pojištění a dosáhl aspoň osmnácti let věku. Procentní výměra důchodu se pak vychází průměrné mzdy (letos 26 611 korun), ponížené uplatněním redukčních hranic na částku 15 584 korun. Procentní výměra měsíčního invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně pak bude dosahovat čtyřiceti pěti procent zmíněné sumy, tedy 7013 korun. Základní výměra je stejná jako u ostatních důchodů: v roce 2015 dělá 2400 korun. Měsíční výše invalidního důchodu tedy dosáhne 9413 korun.

Jak vysoký invalidní důchod dostanete

Základní výměra invalidního důchodu dělá v roce 2015 (stejně jako u ostatních důchodů) dva tisíce čtyři sta korun. Procentní výměra invalidního důchodu závisí na dřívějších příjmech a době důchodového pojištění. Platí samozřejmě, že čím vyšší byly vaše příjmy a čím déle jste platili (ať už jako samostatně vydělávající, nebo prostřednictvím zaměstnavatele) sociální pojištění, tím vyšší bude váš invalidní důchod. Zohledňuje se také takzvaná dopočtená doba - jedná se o dobu pojištění od vzniku nároku na invalidní důchod do dosažení důchodového věku. Ale pozor nebere se v úvahu skutečný důchodový věk, ale důchodový věk platný pro ženy stejného data narození, které nevychovaly žádné dítě. Pokud takovou ženou nejste, budete se pro tentokrát v naší kalkulačce věku odchodu do penze trochu přetvařovat:

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Výše procentní výměry invalidního důchodu činí za každý celý rok doby pojištění:

  • 0,5 % výpočtového základu pro 1. stupeň,
  • 0,75 % výpočtového základu pro 2. stupeň,
  • 1,5 % výpočtového základu pro 3. stupeň.

Pokud vás zajímá, jak vysoký invalidní důchod můžete v roce 2015 čekat, vyzkoušejte naši kalkulačku – spočítá ho za vás.

Spočítejte si výši invalidního důchodu 2015

let

Další kalkulačky

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Čím později si sjednáte životní pojištění, tím více zaplatíte. V tom lepším případě…

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Tip!

Než se pojistíte

Lidé si velice často myslí, že skoro všechna invalidita je následek úrazu, nejčastěji z dopravní nehody. A těch je sice dost, ale přece jenom ne tolik... Jenže pozor, podle statistik jsou případů invalidity, která má co do činění s úrazem, jen jednotky procent.
Pokud se vám invalidní důchod, jak ho vypočetla kalkulačka, zdá zatraceně skromný a rozhodli jste se radši se jistit ještě jinak, tedy tím, že si pořídíte pojistku, myslete na to. Pořád ještě jsou pojištění, která vyzdvihují jako přednost své skvělé připojištění pro invaliditu z úrazu, ale invaliditu z nemocí nechávají stát kdesi v koutě.

Přivýdělek k invalidnímu důchodu

Jestli pobíráte invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně, je dobré si přivydělávat, zákon a pravidla vás v tom nijak neomezují.

Jednak zvětšíte měsíční přísun peněz do rodinného rozpočtu, a navíc – doba pobírání invalidního důchodu se nepočítá do doby pojištění potřebné pro vznik nároku na starobní důchod.

Když se vám nebude dařit najít zdroj výdělku, můžete se zaevidovat na úřadu práce – doba evidence se totiž (v zákonem omezeném rozsahu) považuje za náhradní dobu pojištění. Případně zbývá možnost přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění. Jinak byste se jednou mohli potýkat s tím, že vám nárok na penzi vůbec nevznikne. Podrobněji jsme vás o možnosti a pravidlech dobrovolného důchodového pojištění informovali loni:

Pokud pobíráte invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně, je situace jiná – doba pobírání důchodu se započítává do dob pojištění potřebných pro vznik nároku na starobní důchod. Přivýdělku se ovšem ani v tomto případě žádné zákonné limity nekladou, záleží spíš, co vám zdraví dovolí. Jen pozor na posudkovou komisi – aby na základě vaší pracovní aktivity neusoudila, že jste vcelku zdraví, práceschopní, a invalidní důchod vám nesnížila, respektive vás nepřeřadila do lehčího stupně invalidity.

Obecně se dá říct, že abyste neohrozili čerpání svého invalidního důchodu, rozsah pracovní aktivity by měl odpovídat snížené pracovní schopnosti – zhruba podle procent, která jsme uváděli u jednotlivých stupňů invalidity výš. V případě zaměstnání by se tedy mělo jednat o snížené úvazky. Výše výdělku nijak omezena není.

Anketa

Vyžili byste s invalidním důchodem?

Co se stane, až dosáhnete důchodového věku

Invalidní a starobní důchod nelze pobírat současně. Jakmile dosáhnete pětašedesáti let (nebo důchodového věku, je-li vyšší), začínáte místo invalidního důchodu pobírat důchod starobní. Nemusíte se ale bát, že byste si s přechodem do starobního důchodu finančně pohoršili. Kdyby vám vycházel nižší starobní důchod, navýší se na úroveň dřívějšího invalidního důchodu.

Závěrem už jen dodáváme, že o invalidní důchod se žádá na okresní správě sociálního zabezpečení (příslušné podle místa bydliště), která vás následně nasměruje na své posudkové lékaře.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+140
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2015 14:00, marie kamenčáková

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat z čeho se bude vypočítávat invalidní důchod když přijedu o zaměstnanání.Pobírám ID 2 .stupně,posudek zdravotního stavu mám do konce října,tudíž mě čeká posudková komise.Z jaké částky se bude vypočítávat když bych skončila
na úřadu práce?

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2016 14:30, Naďa Bittnerova

Dobrý den chtěla bych se zeptat kolik dni můžu být v pracovní neschopnosti pokud mám invalidní důchod 1stupně děkuji

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojistka nefunguje jako spořicí účet

27. 8. 2014 | Gabriel Pleska | 11 komentářů

Pojistka nefunguje jako spořicí účet

„Dobrý den, chci reklamovat pračku, kterou jsem si u vás koupil. Kazí se mi v ní jídlo a popravdě mám podezření, že vůbec nechladí.“ Podobně nesmyslné je založit si životní pojistku... celý článek

Trvalé následky a úrazové pojištění: Na co se můžete opravdu spolehnout

28. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Trvalé následky a úrazové pojištění: Na co se můžete opravdu spolehnout

Nedávno jste na Peníze.cz četli příběh muže, jehož manželka skončila po těžké autonehodě s mnohačetnými zraněními v kómatu. Přinášíme pokračování. Žena měla uzavřenou úrazovou pojistku... celý článek

Nehoda. Blízká osoba v kómatu. Přístup úřadů ochromí i vás

16. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Nehoda. Blízká osoba v kómatu. Přístup úřadů ochromí i vás

Petrova manželka přijížděla k domovu z vedlejšího města. V autě vezla dva malé syny. Dodnes se neobjasnilo proč, náhle vjela do protisměru. Vůz se čelně srazil s kamionem. V Petrově... celý článek

Zajištění je grunt. Ověřeno až příliš na vlastní kůži

23. 8. 2011 | Michal Höschl | 33 komentářů

Zajištění je grunt. Ověřeno až příliš na vlastní kůži

Vyrazil jsem se svou motorkou z pracovní schůzky směrem k domovu. Cesta domů mi nakonec trvala přesně dva měsíce a nevrátil se z ní docela stejný člověk. To, že můžu svým klientům na... celý článek

Partners Financial Services