Kdy poslat peníze, aby přišly ještě stejný den? Banky zrychlují platby

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 29. 7. 2019 | 19 komentářů
Už jenom ve dvou bankách máte smůlu: I když zadáte platbu online hned ráno, na účet do jiné banky dorazí až následující den. Konkurence je čím dál pružnější. Opravdová revoluce ale teprve přijde.
Kdy poslat peníze, aby přišly ještě stejný den? Banky zrychlují platby

Zdroj: Shutterstock

Na převod korun do jiné tuzemské banky už nemusíte čekat do druhého dne. Když po internetu zadáte platbu dopoledne nebo časně odpoledne, objeví se na účtu příjemce ještě dneska. Tedy pokud je pracovní den, protože o víkendu nebo o svátcích běžné převody nefungují.

Za zrychlení si přitom nemusíte nic připlácet. Stojí stejně jako běžná odchozí platba, takže ve většině bank je zadarmo nebo v rámci paušálu. Nejde tedy o nadstandardní a obvykle drahou službu známou jako expresní či prioritní platby.

Banky zrychlily převody během uplynulých dvou let dobrovolně. Zákon jim totiž dál nechává čas na odeslání platby až do následujícího pracovního dne. Naopak k připsání platby pak musí dojít neprodleně po jejím obdržení z clearingového centra České národní banky.

Nejpružnější jsou při odesílání Air Bank a ČSOB včetně Poštovní spořitelny – nechávají vám prostor do 14. hodiny. V půl druhé má „uzávěrku“, takzvaný cut-off time, Hello bank. A v jednu Komerční banka.

Anketa

Potřebujete převody z účtu na účet v ten samý den?

Právě Air Bank, Hello bank a Komerční banka patří k těm, které během posledního roku tenhle termín ještě prodloužily. Na vylepšení (prodloužení do poledne) pracuje i Equa bank, u níž si zatím musíte pospíšit do 10:30.

Jenom ve dvou bankách – UniCredit a nové Trinity – vám k rychlejšímu online převodu nepomůže ani to, když ho zadáte hned ráno. Kdo nechce čekat do druhého dne, musí si u nich připlatit za prioritní platbu.

A jenom do osmi hodin ráno máte čas v mBank. Ta je současně jednou z mála, u které si nemůžete připlatit za expresní nadstandard, protože ho nenabízí. Osmou ranní jste ještě loni museli stihnout u Raiffeisenbank, teď už tam ale stačí zadat platbu do 11:30.

Zatímco Air Bank nabízí takovou výhodu už od svého startu v roce 2011 (průkopníkem byla i Zuno bank a teoreticky i zmíněná mBank), většina konkurentů se přidala v posledních dvou letech.

 

Do kdy zadat běžnou tuzemskou platbu do jiné banky (online), aby přišla ještě ve stejný den

Air Bank14:00
Creditas13:00
Česká spořitelna12:00
ČSOB (Poštovní spořitelna)14:00
Equa bank10:30
Expobank12:00
Fio12:00
Hello bank13:30
Komerční banka13:00
mBank  8:00
Moneta12:00
Raiffeisenbank11:30
Sberbank12:00
Trinity Bankneumí (jen expresní platby za příplatek)
UniCredit Bankneumí (jen expresní platby za příplatek)

Ke zrychlení plateb pomohl krok České národní banky, která od ledna 2017 snížila ceny za „mezibankovní platební styk“. O tom si podrobněji řekneme za chvíli.

Některé banky – typicky Komerční banka nebo Moneta – se snaží zrychleně poslat platby ještě i nějakou dobu po uvedené uzávěrce. Třeba Komerční banka slibuje převod ve stejný den, jestliže ho zadáte do 13:00. „I platby přijaté po tomto čase se vynasnažíme předat do jiné banky ještě tentýž den, pokud budou zaúčtované v našich systémech do 14:15,“ dodává.

Zabijte zbytečné poplatky

Prošli jsme aktuální nabídku bank a porovnali účty bez poplatků. Na některé si dejte pozor, protože se tak jenom tváří. Zajímali jsme se také, které bezplatné účty už dokážou i mobilní platby a další novinky.

Kde mají nejlepší účet zdarma? Projděte si velké porovnání!

V čem byl zakopaný CERTIS

To, co jsme popsali, platí pro platby do jiné banky v Česku. Pokud jde o převody v rámci stejné banky, ty probíhají vždycky ještě v tentýž den, někdy (od začátku třeba v Air Bank) dokonce během několika vteřin.

Zatímco rychlost převodů v rámci jedné banky záleží jenom na ní, u převodů na konkurenční účty do všeho vstupuje Česká národní banka – konkrétně její mezibankovní platební systém CERTIS. Z banky odesílatele jde platba přes CERTIS do banky příjemce.

Za zpracování každé platby musí jednotlivé banky platit ČNB devět haléřů (před uplatněním množstevních slev). Od loňského listopadu už ale CERTIS neúčtuje žádné přirážky, které dřív prodražovaly právě odpolední převody. Zjednodušeně řečeno: To, kdy vaše banka odešle platbu, už dneska závisí jenom na její ochotě a hlavně na jejím systému.

Ještě do konce roku 2016 přitom CERTIS účtoval bankám vedle základní ceny (devět haléřů před uplatněním množstevních slev) docela složitý systém příplatků. Za transakce od 9. do 12. hodiny to bylo osm haléřů navíc, odpoledne se pak hodně prodražilo: koruna navíc mezi 12. a 13. hodinou, tři koruny mezi 13. a 14. hodinou, deset korun mezi 14. a 15. hodinou a dokonce dvacet korun mezi 15. a 16. hodinou.

Od ledna 2017 systém výrazně zlevnil: Až do 13. hodiny nemusely banky platit k základní částce žádnou přirážku. Od 13:00 do 14:30 klesla jenom na korunu a po 14:30 na čtyři koruny. Další zjednodušení a zlevnění pak přišlo od listopadu 2018, kdy přirážky zmizely a zůstala jenom základní cena bez ohledu na čas zpracování.

Okamžité platby pomalu přicházejí

Zrychlení potěší, ale přesto jde jenom o mírný pokrok, který z online bankovnictví pořád ještě nedělá skutečně online službu. Opravdovou revoluci přinesou až takzvané okamžité platby.

Účty pod lupou

Air Bank, Česká spořitelna a Creditas letos spustily platební revoluci. Peníze, které pošlete z jedné banky do jiné, nově dorazí na účet okamžitě. Většina dalších konkurentů se ale točí v začarovaném kruhu.

Okamžité platby? Ještě si počkejte, vzkazují banky


Ještě nedávno to ve většině bank vypadalo jako v technologickém pravěku. Naštěstí už ale objevují snadné vyhledávání jako konkurenční výhodu – nebo spíš samozřejmost.

Hledáte starou platbu? U některých bank máte smůlu. Porovnali jsme, jak daleko vás pustí


Moneta se rozhodla zrušit platební nálepky. Klesající zájem hlásí i některé další banky. Mnohem víc teď frčí platby přímo mobilem nebo hodinkami.

Platebním nálepkám hrozí vyhynutí. Končí s nimi první banka

Ty fungují tak, jak byste na internetu už řadu let čekali: Peníze se elektronicky převedou v řádu sekund, a to nezávisle na otevírací době bankovní pobočky. Dokonce i v noci nebo o víkendu.

Jako první je od února spustily Air Bank a Česká spořitelna, od dubna se přidala Creditas. A protože konkurenti mají s touhle inovací zpoždění, dokáže si zmíněná trojice posílat okamžitě peníze jenom mezi sebou. Ostatní je zatím neumějí ani odesílat, ani přijímat.

Podle informací webu Peníze.cz by se letos mělo přidat dalších pět bank: Komerční banka (plošně od konce září), Raiffeisenbank (během podzimu), Moneta (obecně mluví o druhém pololetí), ČSOB včetně Poštovní spořitelny (ke konci roku) a mBank (na přelomu letošního a příštího roku). Na začátku roku 2020 by se měla připojit Equa bank a nejpozději v té době zřejmě také Fio banka.

Své zpoždění za první trojicí vysvětluje většina bank kuriózně: Vlastně není kam spěchat, když ostatní tuhle novinku také ještě nenabízejí, takže by ji lidé stejně nemohli v praxi využít. Dokonale začarovaný kruh. 

Za skok do 21. století si naštěstí u většiny bank nebudeme muset nic připlácet, okamžité platby nabídnou za cenu těch běžných, případně za symbolickou cenu. Koneckonců jiné rozhodnutí by banky těžko vysvětlovaly – když se podíváme na „velkoobchodní“ ceník zúčtovacího systému CERTIS, stojí okamžité platby o jediný haléř víc než ty standardní.

Expresně? Draze a bez větších výhod

Co dělat, když jste u banky, která zatím není tak pružná, jak jsme na předchozích řádcích popsali? Nebo když potřebujete mít stoprocentní jistotu, že vaše platba přijde do jiné tuzemské banky v tentýž den?
U většiny účtů můžete využít prioritních, expresních či urgentních plateb – jde o různý název pro stejnou službu.

Jenže: Jejich „uzávěrky“ sice bývají o trochu později než u běžných plateb, přesto jde v lepším případě o časné odpoledne. Komerční banka vám nechává čas do 14:30, ČSOB do 14:15, Česká spořitelna do 14:00, Fio do 13:50, Raiffeisen, UniCredit a Sberbank do 13:30, Moneta do 13:00, Equa a Trinity do 12:00. Ani expresní platba nefunguje o víkendech nebo svátcích.

Nejlevněji pošlete prioritní platbu v Equa bank a Fio – za 29 korun. U ostatních se většinou pohybuje kolem 100 korun. Nejvíc – dvě stovky – si připlatíte ve Sberbank.

Mimochodem: Systém CERTIS chce po bankách za každou prioritní platbu jenom jednu korunu.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+126
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 8. 2019 13:37, Dochy

pochybuju, že by u mBank byl čas jen do 8 ráno. Pokud se nemýlím, tak posílali do ČNB dávku několikrát denně (podle aktuálního provozu). Pochybuji, že by platby za ta léta zpomalovali, zatímco ostatní zrychlují. (I když uznávám, že se v mnohém zhoršili)

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 7. 2019 8:32, Radim Koutňák

Má zkušenost s Air Bank je, že u nich to takto nefunguje. Kolem poledne odeslaná platba rozhodně nedojde do druhé banky tentýž den (z jiných bank ano /FIO/).

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services