Internetová banka roku startuje!

Internetová banka roku startuje!
Z pohledu lidského života je internetové bankovnictví dítětem čekajícím na zápis do základní školy. Moderní technologie se ale zákonitostmi lidského života neřídí, a tak už má český internetbanking za sebou bouřlivý vývoj. Jak se změnil v uplynulých třech letech se dozvíte v našem velkém testu.

Za prvopočátek internetového bankovnictví v Česku lze považovat rok 1999. Tehdy jej českým klientům poprvé nabídla Expandia banka (více o historii této služby v ČR najdete v dalších odstavcích tohoto článku). V létě 2002, z dnešního pohledu poločase vývoje této služby, jsme provedli komplexní test internetového bankovnictví (jeho výsledky najdete zde) a prověřili aplikace deseti bank.
Od té doby vývoj poskočil zase o kousek dále, a proto přicházíme s novým srovnáním, dnešním dnem tedy startuje naše nová soutěz INTERNETOVÁ BANKA ROKU. Vývoj se neodrazil jen v technologiích, ale i v nabídce. Porovnání nebude možné u jednoho z učastníků testu v roce 2002 – Union banky, která mezitím zkrachovala. Na "její místo" ale přišla řada nových – Bawag Bank CZ, Poštovní spořitelna, Volksbank a Waldviertler Sparrkasse von 1842.

Jak bude soutěž vypadat?

Testovaných aplikací bude 13 (kompletní seznam najdete zde), každé aplikaci bude věnován samostatný text. Jejich profily a hodnocení budou zveřejněny postupně mezi 4. dubnem a 23. květnem 2005. V rámci testu budou dále publikovány ještě další dva články týkající se bezpečnosti a cen (více viz dále). Na konci testu pak vyjde závěrečný článek s celkovým hodnocením a bude vyhlášen vítěz.
Hodnocení porovnávaných aplikací bude mít dvě části. Jednu z nich bude tvořit názor poroty (kdo jsou naši porotci si můžete přečíst zde) složené z laiků, ale i zkušených uživatelů a odborníků. Druhou část hodnocení vytvoří svým hlasováním čtenáři (hlasovat můžete tady), kteří mohou díky své účasti získat řadu zajímavých cen. Ale pozor, abyste se mohli losování zúčastnit, musíte se zaregistrovat, což můžete učinit zde. To tedy znamená, že budeme udělovat dva tituly Internetová banka roku. O první rozhodne porota, o druhé pak vy, naši čtenáři.
Pravidla testu a probíhající soutěže najdete zde.

Internetová banka roku startuje!

Vše důležité o naší nové soutěži Internetová banka roku najdete na speciálních stránkách www.ibankaroku.cz.


Hlavní myšlenkou testování jednotlivých aplikací byla snaha zhodnotit příslušné aplikace co nejvíce z pohledu běžného uživatele. Zatímco tento přístup je velmi vhodný pro zhodnocení způsobu, jak banka umožňuje zadávat přes internet platební transakce, není použitelný pro hodnocení zabezpečení aplikací. Tomuto tématu proto věnujeme samostatný článek. Samostatného porovnání se po skončení testu dostane také cenové stránce on-line služeb jednotlivých bank.

Trocha historie nikdy neuškodí

První skutečné internetové bankovnictví (předtím šlo o tzv. homebanking) nabídla v roce 1999 tehdejší Expandia banka (i když to není zcela přesné, úplně první internetbanking nabídla svým klientům v roce 1998 Fio, družstevní záložna). Ta tehdy, možná i pod vlivem probíhajícího internetovém boomu, byla přesvědčena, že ke komunikaci s klienty jí budou stačit přímé kanály a pouhé čtyři pobočky na celou ČR. Vývoj od té doby sice trochu zchladil naděje na existenci téměř virtuální banky (Expandia, nyní eBanka má dnes desítky poboček a je přítomna i na přepážkách České pojišťovny), nicméně nová konkurence udělala své a ostatní banky začaly velmi rychle internetové bankovnictví doplňovat do svého portfolia služeb. Na konci roku 2000 už měly internetové bankovnictví tři banky.
Mnohem silnější pozici ale v té době mělo telefonní bankovnictví, které už využívalo téměř půl miliónu klientů. Vývoj pak šel dopředu velmi rychle, v roce 2002 už bylo internetové bankovnictví samozřejmou součástí nabídky všech velkých bank, ačkoliv o jeho úrovni by se dalo občas diskutovat (viz náš původní test). Řada bank totiž vytvářela řešení dost narychlo a se silným důrazem na relativně vysokou míru zabezpečení. Vysoká bezpečnost tak byla často vykoupena nízkým uživatelských komfortem. Zda-li se bankám kvalitativní skok od "máme to a že se to špatně používá nevadí" k uživatelsky příjemnějším řešením podařil, budete moci posoudit a sami ohodnotit svým hlasováním v následujících týdnech.

Využíváte služeb elektronického bankovnictví? Jste s nimi spokojeni? Jaké bance dáte hlas v soutěži Internetová banka roku? Proč?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2005 16:55, Speedy

Já měl pocit, že ve Firefoxu to (mám Poštovní spořitelnu) funguje, ale teď právě nevím, jestli opravdu jen pro pasívní operace. Musím honem odzkoušet!

Podobný problém prohlížeče je ale i při obchodování s cennými papíry. Proto jsem zkraje roku po instalaci také Linuxu (Slackware 9.1) se pokoušel skrze wine atd. nainstalovat IE, avšak jsou s tím problémy. Tak jedu zatím standardně na W98, používám software společný pro obě platformy a Linux mám zatím jen na hraní.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2005 16:08

U ebanky mam studentsky ucet. Poplatky za vedení uctu + generovani bankovniho vyposu me prijdou na 28.70 Kc mesicne, to uz je docela OK.
Hlavne to neni pro studenta rocni naklad 1998 Kc jak tu nekde pisou, ale nakych cca 340 kc rocne (bez poplatku za penezni prevody atd.)

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

11. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

"Lidé jsou zvyklí chodit si pro peníze do banky, mít hotovost v ruce, ovládání účtu přes internet příliš nedůvěřují." Takové tvrzení už dávno není pravda. Potvrzuje to téměř dvojnásobný... celý článek

Přímé bankovnictví už všichni mají

5. 9. 2003 | Petr Vykoukal

Přímé bankovnictví už všichni mají

Přímé bankovnictví už se stalo samozřejmou součástí nabídky českých bank. Letmý pohled do přehledu co kdo nabízí ukazuje, že každá banka poskytuje v alespoň jednom přímém kanálu všechny... celý článek

Přímé bankovnictví ztrácí lesk

19. 12. 2001 | Petr Vykoukal

Přímé bankovnictví ztrácí lesk

Přímé bankovnictví, které ještě před dvěma lety představovalo pro banku konkurenční výhodu, se dnes stává nutností. Každý peněžní ústav, který si chce udržet a dále rozvíjet svůj tržní... celý článek

Přímé bankovnictví - rybník plný příležitostí

11. 12. 2001 | Petr Vykoukal

Přímé bankovnictví - rybník plný příležitostí

Všechny české banky už nabízejí svým klientům širokou škálu možností, jak nechodit do peněžního ústavu osobně. Klienti si však zatím tuto příležitost moc neužívají.

Partners Financial Services