Inflace je nejvyšší od roku 2012. Ceny porostou víc, než se čekalo

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 11. 2019 | 5 komentářů

Spotřebitelské ceny byly v říjnu o 2,7 procenta vyšší než ve stejném měsíci předchozího roku. Meziroční inflace tak zůstala na stejné úrovni jako v září. Ukazují to čerstvá čísla Českého statistického úřadu. Při porovnání letošního října a září stouply ceny o 0,5 %.

Největší vliv na meziroční růst cen měla opět oblast bydlení: Elektřina zdražila o 9,9 %, teplo a teplá voda o 5 %, nájemné z bytu o 3,8 %, zemní plyn o 3,6 %, vodné a stočné shodně o 2,6 %.

Druhý největší vliv mají potraviny a nealkoholické nápoje. Cena brambor je o 24,7 % vyšší než před rokem, uzenin o 8,4 %, jogurtů o 7,9 %, vepřové maso o 5,7 % a ovoce o 5,3 %. 

Stravovací služby meziročně zdražily o 4,9 %, ubytování o 3,2 %. Ceny lihovin stouply o 4,1 %, piva o 3 %, vína o 1,5 % a tabákových výrobků o 1,1 %.

Jak to funguje

Co vlastně ta čísla znamenají a jak k nim statistici došli? Přečtete si podrobné vysvětlení.

Jak se počítá inflace a co najdeme ve spotřebním koši


Podrobné cenové údaje přijdou statistikům automaticky přímo od obchodníků. Prudce rostoucí ceny nemovitostí se ale dál budou počítat jenom symbolicky.

Revoluce ve výpočtu inflace. Problém s byty ale zůstane

Naopak nižší než loni v říjnu jsou ceny oděvů – o dvě procenta. Díky novým tarifům operátorů pokračuje i zlevňování telefonních a faxových služeb – o 1,9 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 2,7 %.

„Za celý letošní rok inflace dosáhne 2,8 %, což představuje nejvyšší číslo od roku 2012, kdy činila 3,3 %,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank pro Česko.

„Na začátku příštího roku nelze vyloučit dočasné zvýšení meziroční inflace nad 3 %,“ očekává Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

S vyšší než původně očekávanou inflací počítají také Česká národní banka a ministerstvo financí. ČNB ji pro příští rok odhaduje na 2,7 % oproti 2,3 % z minulé předpovědi, pro rok 2021 pak na dvě procenta místo dříve odhadovaných 1,9 %. Ministerstvo financí pro příští rok odhaduje míru inflace na 2,6 % místo 2,2 %. Důvodem je mimo jiné zvýšení spotřebních daní.

„Cigarety mají váhu ve spotřebitelském koši 5 %, jejich 10% zdražení tak zvýší celkovou inflaci o půl procentního bodu. Na druhou stranu by se společně s rozšířením EET měla snížit daň z přidané hodnoty u některých položek, obecně se však předpokládá, že tento pokles daně se do konečných cen výrazněji nedostane. Inflace tak i v příštím roce setrvá nad dvěma procenty, bez daňových změn by však ve srovnání s letošním rokem zpomalila ke dvěma procentům,“ dodává Seidler.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services