Inflace jako spojenec Maláčové. Životní minimum může vzrůst

jih | rubrika: Aktuality | 17. 5. 2019

Ceny v příštích třech letech porostou stabilně kolem úrovně dvou procent. Počítá s tím aktuální odhad ministerstva práce a sociálních věcí. Průměrná roční míra inflace by podle něj v roce 2019 měla dosáhnout 2,4 procenta, výhled na příští rok se pohybuje v intervalu 1,3 až 2,3 procenta a v roce 2021 je to 1,5 až 2,5 procenta.

„Nízká nezaměstnanost bude letos nadále přispívat k průběžnému zvyšování mezd a tím i spotřeby domácností. To se mimo jiné projevuje v nárůstu cen neobchodovatelných statků, souvisejícím zejména s růstem cen nových bytů,“ píše ministerstvo.

Prognóza předpokládá další nárůst nákladů na bydlení – především ceny elektřiny, nájmů, zemního plynu – a růst dalších regulovaných cen. Mírně protiinflačně by měla naopak působit silnější česká koruna a nižší růst cen v Evropské unii.

Česká národní banka chce inflaci dlouhodobě držet kolem hranice dvou procent. Momentálně jsme nad tímto cílem, v dubnu meziročně spotřebitelské ceny vzrostly o 2,8 procenta. Podle centrální banky bude ale růst cen zpomalovat a v průběhu příštího roku by se měl dostat na stabilní úroveň kolem dvou procent.

Predikce v grafu

Zdroj: MPSV

Ministerstvo práce a sociálních věcí svou prognózu vývoje spotřebitelských cen využívá mimo jiné také ke stanovení valorizace částek životního minima a existenčního minima. Podle zákona může vláda tyto částky zvýšit, pokud vzrostou skutečné náklady na výživu a ostatní základní potřeby v rozhodném období alespoň o pět procent.

„Podle našich odhadů bude od 1. ledna 2020 naplněna podmínka pro řádnou valorizaci. Příslušný index by měl v rozhodném období dosáhnout výše cca 12,5 procenta,“ říká Hanousek Eckhardová.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) chtěla existenční a životní minimum po mnoha letech zvýšit už od roku 2019. Proti ale byli ministři za ANO.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services